Rebo.hu

Thrawn főadmirális klónháborúja

2023. január 10. - Castad

add_a_heading_2_2.jpg

Amikor 1993-ban megjelent Timothy Zahn Az utolsó parancs című regénye, a Thrawn trilógia befejező kötete, még semmi biztos infónk nem volt arról, mi is volt az az Egy új reményben emlegetett klónok háborúja. Csak annyit tudtunk, ami a filmben elhangzott, hogy klónok voltak benne, s Obi-Wan Kenobi is ott harcolt, méghozzá Leia apja oldalán. Akkor sem ismertük még az eseményeket, amikor megjelent Zahn Thrawn keze duológiája (A múlt kísértése, A jövő látomása) 1997/1998-ban. E három Zahn kötet azonban egy új, „második” klónháború veszélyét libbentette meg, mely Thrawn főadmirális kampányához és titokzatos visszatéréséhez kötődik.

A Tantiss-hegy titka

A Thrawn trilógia eseménysorának egyik kezdő eleme, hogy a visszatérő főadmirális Pellaeon kapitány társaságában felkeresi a titokzatos Wayland bolygót, s az Uralkodó raktárát a Tantiss-hegy gyomrában. Egyik fő célja már ekkor a titokzatos spaarti hengerek megszerzése, ám ezeknek igazi szerepe csupán a trilógia harmadik kötetében válik fontossá. Thrawn a második regényben ugyanis szert tett a 200 hajóból álló Katana-flottára, aminek működtetéséhez legénységre (bár a klasszikus csillagrombolókénál jóval kisebb személyzetre) volt szüksége. Nos, ezeket a hiányzó katonákat végül klónozás révén teremti elő, méghozzá a waylandi spaarti hengerek felhasználásával. A spaarti hengerek, hasonló mechanikus méhek voltak, mint a kaminói klónozó tartályok, csak sokkal gyorsabban lehetett velük előállítani egy kifejlett klón katonát. Az így létrejött egyednek ugyanis nem volt szükség annyi tanulásra: a komputerizált tanulási mátrix révén a klónozandó alany tudását is belevésték a klón agyába. A gyorsaságnak azonban ára volt, a túl gyorsan kifejlesztett klónok agya nem bírta a strapát, és ezek az egyedek labilisakká, őrületre hajlamosakká váltak. Erre legjobb példa a Palpatine által létrehozott jedi klón, Juruus C'baoth enyhén szólva is instabil elmeállapota. A problémát Thrawn oldotta meg, aki rájött, hogy a friss, természetellenes egyedek agyának gyorsított fejlődése nem képes lépést tartani az Erővel. Ezt kiküszöbölésére ysalamiriket alkalmazott a klónozó hengerek közelében, amik erőmentes buborékot hoztak létre. Így Thrawn hihetetlenül gyorsan, 15–21 nap alatt volt képes előállítani egy harckész klónkatonát. Mivel a Tantiss-hegyen több mint 20 000 ilyen hengert talált, a technológiával villámgyorsan képes volt feltölteni serege sorait.

tantiss-bad-batch.JPGA kanonizált Tantiss-hegy a Rossz Osztagban

A tökéletes klónkatona előállítása

Thrawn klónhadserege abban hasonlított a klónháborúk Jango-klónjaira, hogy sokkal ütőképesebb katonákat jelentett, mint a sorozott rohamosztagosok, vagy TIE pilóták. Thrawn azonban kiküszöbölte a kaminóiak azon hibáját is, hogy az egyetlen alany miatt túlságosan egyforma kaliberű klónok születnek: nem egy, hanem több alanyt klónoztatott, méghozzá a Birodalom legjobbjait! A klónpilótákhoz például klónoztatta Soontir Fel bárót, a Birodalom (Vader utáni) legjobb pilótáját, ahogy a legképzettebb rohamosztagosait választotta a klónkatonák alapjaivá. Thrawn klónhadserega félelmet keltett az Új Köztársaságban, akiknek nehezebb volt ezekkel a jobb képességű katonákkal megküzdeniük, illetve egy újabb klónháború kitörésétől rettegtek. Luke Skywalker és a jedik szintén zavaróan érzékelték a klónokat, más volt az ő lenyomatuk az Erőben.

Thrawn ráadásul különféle kísérleteket is folytatott, hogy minél kiválóbb klónkatonákat hozzon létre. Az egyik ilyen volt a „hadúr-projekt”, melynek egyik (?) klónozandó alanyává Grodin Tierce-t választotta. Tierce korábban Palpatine császári testőrségének volt a tagja, majd Thrawn szolgálatába állt, mint rohamosztagos. A főadmirálist lenyűgözte a korábbi testőr harcművészeti tudása, ezért a legkiválóbb tisztjei között őt is klónoztatta. Ez esetben azonban a saját statégiai zsenijét is belevegyítette az újtípusú klónok tanulási mátrixába, hogy olyan hadurakat hozzon létre, akikben ötvöződik a rohamosztagosok fizikai ereje saját eszével. A projekt azonban nem váltotta be Thrawn reményeit, az így létrejött klónkatonák nem lettek igazi hadvezérek, csupán taktikailag brilliáns rohamosztagosok. A  projektet elvetették, ám Tierce egyik klónja végül fontosabb szerepet töltött be a galaktikus politikában. Miután meghalt az eredeti Tierce, átvette a helyét és személyiségét, ő ölte meg Thrawn főadmirális gyilkosát, Rukhot is.  Később Disra moff szárnysegédjeként részt vett abban az összeesküvésben, mely egy hamis Thrawnt próbált a Birodalom élére ültetni.

Az alvó ügynök-projekt

A Tierce-projekthez hasonlóan elsőre sikertelennek tűnik Thrawn alvó ügynök-projektje is. Ehhez Soontir Fel báró klónjait használta fel, alvósejteket hozott létre a galaxisban. Fel klónjai, a Devist „testvérek” azonban nemcsak a báró zseniális pilótaképességeit „örökölték”, hanem a földművelés iránti szeretüket is. Miután Thrawn főadmirális meghalt a bilbringi csatában, s nem kaptak új parancsokat, a Fel-klónok új, civil életet kezdtek. Letelepedtek a Jenth-44-en mint farmerek, családot is alapított némelyikük. Majd amikor újra aktiválták őket a Caamas-krízis idején, a Devist testvérek inkább a családjukhoz és a földjeikhez voltak lojálisak, mint a Birodalomhoz, sőt még segítettek is Han Solónak és Leiának a Caamas-dokumentum egy példányának megszerzésében, majd a bothawui csatában. Az alvó ügynök-projekt azonban mégsem volt kudarc, mert Thrawn éppenhogy önállóan döntő, cselekedő klónsejteket akart a Devistekből, akik képzetségük okán képesek ellenálló csoportokat létrehozni, ha ideér az Ismeretlen Területeken észlelt új fenyegetés. Bár a Trawn-trilógiában inkább a klónozás negatív, természetellenes oldala, illetve a klónkatonák jelentette veszély volt hangsúlyosabb, addig a Thrawn keze-duológia a Devist testvérek révén már felvillantotta a klónok emberi oldalát is, amit az előzményéra rajongói is szerethetnek.

X-Wing: Who is Soontir Fel? - Bell of Lost SoulsSoontir Fel báró

Thrawn kísérletei közé tartozott továbbá egy jediklón létrehozása, amelyhez C'baoth-ot vette volna alapul. (Paul S.  Kemp Áramlatok regénye szerint Thrawn klónoztatott erőérzékenyeket.) C'baoth azonban maga csinált egy ilyen klónt, méghozzá Luke Skywalker Bespinen levágott kezéből. A Luke-klón inkább csak egy C'baoth elméje irányította szerszám lett, mint valós személy. A spaarti hengereket végül Lando Calrissian és Csubakka pusztította el, véget vetve a waylandi klónozásnak. Thrawn titkos bázisán a Nirauanon is felállított egy spaarti hengert, amelyben saját magát is klónoztatta. E klónnak tíz évvel Thrawn esetleges halála után kellett volna aktiválódnia, ám Luke Skywalker és Mara Jade akciója folyamán e klón is életét vesztette. Thrawn klónháborúja tehát végül rövidre sikerült, a folytatásra vonatkozó tervei pedig többnyire meghiúsultak.

Thrawn klónprojektjei, a Rossz Osztag és A Mandalóri

Maga a Tantiss-hegy már kánon lett a Rossz Osztag első évadában, ahogy az ott folyó klónozás is. E jelentsor ráadásul A Mandalórival is összekötötte az animációs szériát, a hegy egyik alkalmazottja olyasmi egyenruhát viselt, mint a Grogu vérére pályázó birodalmi tudós, Dr. Pershing. Brad Rau, a Rossz Osztag supervising directora, néhány nappal ezelőtt egy interjúban azt is elárulta, hogy ezt a kapcsolatot még jobban kibontják a későbbiekben:

„Ez nem véletlen – erősítette meg Rau – de nem szeretnék túl sokat beszélni arról, hogy mi is folyik ott. Néhány dolgot sötétben kell hagynunk, de bele fogunk menni mindezekbe, száz százalékosan.

A Rossz Osztag Tantiss-hegye és A Mandalóri Pershing doktora tehát összefügg, s A Mandalóri második évadában Thrawn főadmirális neve is elhangzott, aki minden bizonnyal az Ahsoka széria, s talán az egész ún. Mandóverzum antagonistája lesz. Azt is tudjuk, hogy Palpatine császár visszatérése és Snoke-projektje is szorosan kötődik a klónozáshoz, s Pershing ezen projekthez való kapcsolatára is bőven utalt A Mandalóri sorozat. A második évad negyedik részéből kiderült, hogy Pershing Grogu magas M-számú (azaz midichlorian-számú) vérét igyekszik beinjekciózni a kísérleti alanyaiba. A Star Wars új Frankenstein doktorának első eredményei biztatóak voltak, ám két hét után az alanyok belehaltak, ugyanis nem tudták befogadni Grogu vérét. Pershing kísérleteihez így további vér szükséges erőhasználóktól. E Pershing-féle kísérlet is emlékeztethet minket Thrawn azon törekvéseire, hogy erőhasználó klónt hozzon létre, igaz a főadmirális korántsem szerette volna Palpatine ily módon történő visszatérését. 

Látunk talán valamit a kánonban is Thrawn klónprojektjeiből?

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7818022648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása