Rebo.hu

Pellaeon, Hux és az Árnyéktanács

2023. április 16. - Kelemen Richárd (Rixon)

unnamed_4.jpg

A Mandalóri 3. évadának utolsó előtti epizódjában felbukkant egy Árnyéktanács nevű szervezet, mely titokban a Birodalom megmaradt erőit boronálta egy kalap alá egy közös fórum keretei között. De kik is voltak jelen pontosan, és honnan származik ez az intézmény?

Az első Árnyéktanács

Az Árnyéktanács első verziója Chuck Wendig Utóhatás trilógiájában bukkant fel először, közvetlenül A Jedi visszatér eseményeit követően. Ekkoriban Gallius Rax, Palpatine személyes kegyeltje és önjelölt utódja alapította meg a szervezetet abból a célból, hogy minden megmaradt birodalmi erő felett rendelkezhessen. Rax volt az is, aki a hírvivő droidok közreműködésével levezényelte a Hamu, vagy másképp Parázs hadműveletet, melynek az volt a célja, hogy csak a leghűségesebb, Palpatine parancsait hezitálás nélkül teljesítő egységek képezzék részét a megteremtendő új rendnek. A Rax féle Árnyéktanács magában foglalta a Squadrons játékból is ismert, időközben főadmirálissá előlépő Rae Sloane-t, az Arkanis Birodalmi Akadémiát irányító Brendol Huxot – a zárótrilóga Armitage Hux tábornokának édesapját –, az Elveszett csillagok regényben szereplő Randd nagymoffot, valamint Ferric Obdurt és Hodnar Borrum tábornokot, aki a birodalmi szárazföldi erőket irányította a jakkui döntő ütközetben. Az Árnyéktanács ezen iterációja azonban a Galaktikus Polgárháborút végleg eldöntő jakkui csatában Gallius Rax-szel együtt odaveszett. Kizárólag Brendol Hux és Randd nagymoff maradtak életben, kiegészülve a csatából az Ismeretlen Területekre menekülő utolsó megmaradt birodalmi erők új vezetőjével, Rae Sloane főadmirálissal.

Rae Sloane | StarWars.com

Rae Sloane a Squadronsban

A Mandalóri alapján ezeknek az erőknek egy része rejtve maradt és titokban építkezett, míg mások akár az Új Köztársaság erőin is rajtaütöttek, hogy készleteket és felszereléseket zsákmányoljanak. Ezen felül számos ponton az új kormányzatba is beszivárogtak, ahogy láthattuk ezt többek között Elia Kane hadnagy révén is. Később egészen a Szenátus szintjééig is eljutottak ezek a beépített emberek, ők alkották a centristák frakcióját, miközben titokban az épülő Első Rend törekvéseit támogatták.

Az új Árnyéktanács tagjai

A Mandalóri harmadik évadának hetedik epizódjában bizonyosságot nyert, hogy az Árnyéktanács a jakkui csatát követően újra összeállt a Birodalom visszatérésének összehangolása végett. Az intézmény új változatában ismételten helyet kapott Brendol Hux. Ki is volt ő?

Brendol Hux

A zárótrilógiában Armitage Hux tábornok édesapja, aki az Első Rend rohamosztagos programjának megalkotásában játszott kulcsszerepet. Gideonnal való párbeszédéből úgy tűnik, ekkoriban még egy új klónhadsereg létrehozásában gondolkodott, amely minden bizonnyal meghiúsul, ezért folyamodnak majd a gyermekrablós módszerhez, amit a filmekből is ismerünk. Az idősebb Hux karakterét, jellemét az Utóhatás és a Phasma című regények mutatják meg, mely egy legkevésbé sem szimpatikus emberként ábrázolják. Kegyetlen módon bánt fiával, az ifjú Armitage Huxszal is, aki olyannyira megutálta apját, hogy Phasma századossal összeesküvést szőtt Brendol meggyilkolására. Amennyiben Brendol Hux valóban klónhadseregen dolgozott A Mandalóri idején, kissé más megvilágításba helyezi Az ébredő Erő azon rövid kis jelenetét, melyben Kylo Ren a klónokat hozza fel fricskaként ifjabb Hux rohamosztagosai helyet, egyfajta övön aluli ütést mérve a rivális tábornokra.

Who Is Brendol Hux and Who Plays Brendol Hux on 'The Mandalorian'? Answered  | The Mary Sue

Brendol Hux A Mandalóriban. A karaktert Brian Gleeson keltette életre, aki az Armitage Huxot játszó Domhall Gleeson fivére.

Gilad Pellaeon

A legkellemesebb meglepetést minden bizonnyal Gilad Pellaeon kapitány felbukkanása jelentette a tanácsban. A Xander Berkeley alakította birodalmi tiszt mintha a Legendák könyveiből és hivatalos rajzairól lépett volna át a képernyőre. Pellaeon a Legendák egyik legfontosabb birodalmi karaktere, akit Timothy Zahn talált ki A Birodalom örökösei című regényéhez, mint Thrawn zászlóshajójának, a Chimaerának a kapitányát.  Pellaeon a Thrawn trilógia további kötetében is meghatározó szerepet játszott, lényegében a főadmirális jobbkeze, Thrawn első „Watsonja” volt. Pellaeon egy igazán szerethető birodalmi tisztként áll előttünk, nem kegyetlen, nem hatalmaskodó és legkevésbé sem ostoba. Egy lojális birodalmi tiszt, aki tényleg szeretné jobbá tenni azt, ami Palpatine rémuralma után megmaradt. Erre a legtöbb lehetősége Thrawn halálát követően akadt, ugyanis megörökölte mentorától a Chimaerát, és a birodalmi flotta feletti főparancsnokságot. Pellaeon Natasi Daala admirálissal együtt részt vett a Birodalom újraépítésében, s a hadurak káoszát felszámolva megteremtették a Birodalmi Maradványt. A Birodalmi Maradvány flottájának főparancsnoka – és az állam tényleges ura – Pellaeon lett, ám együtt kellett működnie a moffok tanácsával. Pellaeon volt az is, aki Y. u. 19-ben végre békét kötött az Új Köztársasággal, szavatolva az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány együttélését. Pellaeon szintén az Új Köztársaság segítségére sietett a Yuuzhan Vong invázió idején, s vezetésével – a moffok akadékoskodása ellenére – a Birodalmi Maradvány csatlakozott a Galaktikus Szövetséghez is, melynek később katonai főparancsnoka is lett a már meglehetősen korosodó főtiszt. Pellaeont végül Y. u. 41-ben gyilkolták meg, mert nem volt hajlandó csatlakozni Darth Caedushoz, Han Solo és Leia Organa Sötét Oldalra átállt fiához.

Everything You Need to Know About The Mandalorian's Major New Thrawn Link

A kánonban először a Lázadók fináléjában hangzott el Pellaeon neve, míg a kánon Thrawn-trilógia utolsó könyvében, az Árulásban kicsit jobban megismerhettük Thrawnhoz fűződő korábbi kapcsolatát. Kiderült, hogy Pellaeon a kánonban eredetileg Balanhai Savit főadmirális Harmadik Flottájához tartozott, a Harbinger kapitányaként. Amikor Thrawn felfedte Savit árulását, Pellaeon a chiss mellé állt, segítve korábbi felettese letartóztatását. Pellaeon később már Thrawn szolgálatában vett részt a Lothal blokádjában, s ahogy A Mandalóriban is láttuk, azóta is lojális a főadmirálishoz, s várja visszatértét. 

Pellaeon: Thrawn's Right-Hand Man in Star Wars Explained

Gilad Pellaeon A Mandalóriban

A többiek

A stáblista csak Huxot és Pellaeont nevezte meg a tanács tagjai közül, a többiekre csak hadurakként hivatkozott. Az egyik figura ugyanakkor kissé Randd nagymoffra emlékeztet, aki szintén az eredeti Árnyéktanács túlélői közé tartozott, így lenne benne ráció, hogy ő legyen az. Érdekes kérdés lehet az is, hogy vajon Rae Sloane ekkoriban milyen szerepet tölt be, ha még él, és amennyiben igen, akkor részét képezi-e a tanácsnak, vagy esetleg fölötte áll valamilyen módon. Valószínűleg Thrawn főadmirális fogja átvenni a vezetést a tanács fölött, így Sloane szerepe kérdéses.

Az Árnyéktanács céljai

A tanács dinamikája is nagyon érdekes volt. A tanács egyenragú hadurak testületének tűnt, ám úgy tűnik két pólusa két erős ember, Pellaeon százados, illetve Gideon moff voltak. Az is érdekes, hogy az idősebbik Hux úgy tűnik Pellaeonnal működik együtt, ráadásul azok ketten jelentősebb erőforrrások felett diszponálnak, mint akár Gideon, akár a többiek. Pellaeon egyértelműen Thrawn főadmirális szolgálatában áll, Thrawn visszatérésében látja a Birodalom feltámadásának zálogát. Egyértelműen a türelem stratégiáját hirdette, nem szabad túl korán felfedniük valódi erejüket, mert habár az Új Köztársaság is sebezhető, ők sem elég erősek még. Erőik tényleges újjászervezéséhez szükség van Thrawn főadmirális visszatérésére, aki viszont valami miatt egyelőre késlekedik. Amennyiben Brendol Hux valóban egy klónhadsereg felállításán ügyködik, méghozzá Pellaeonnal és Thrawnnal együttmőködve, az szorosan kapcsolódhat a Tantiss-hegy projekthez. A Legendák Thrawn trilógiájában a hegyen őrződtek meg Palpatine klónozó tartályai, amelynek segítségével Thrawn főadmirális valóban hozzálátott egy új, birodalmi klónhadsereg megalkotásához, a legjobb embereit klónozva. A Tantiss nagy szerepet kapott a Rossz osztagban, de az Ahsoka sorozat előzetesében is megpillanthattuk.

Star Wars Confirms Bad Batch Mount Tantiss EU Theory

A Tantiss-hegy a Rossz Osztagban

A nagy átfogó terv, amit a tanács végre kíván hajtani a Nekromanta projekt (Project Necromancer) névre hallgat, amely esetében felvethető, hogy már Palpatine visszatérésével kapcsolatos. Erre utalhat, hogy mikor Gideon megpróbálta Thrawnt és Pellaeont aláaknázni azt javasolva, hogy itt az ideje új vezetőség felé nézni, akkor Hux erre azzal vágott vissza, hogy a Nekromanta projekt szolgálja ezt a célt.  Gideon viszont látszólag meg akarja akadályozni ennek a programnak a sikerét, és saját maga akar az új rend élére állni, ahogyan Thrawn visszatérésében is kételkedik. Kiderült az is, hogy Gideon a Nevarrón Pershing kutatását is saját céljaira használta fel: az eddig látottak, hallottak alapján egy szuperhadsereget tervez létrehozni, melyben erőhasználó klónok lennének beskar páncélban. Ezen kísérletek eredményeit láthattuk a második évadban a tartályokban, illetve ebben az epizódban is, mielőtt a moff belépett volna a tanácsterembe. Pershinget is ezért kellett kivonni a forgalomból, hogy azt mondhassa, elfogta az Új Köztársaság és kutatási eredményei elvesztek. Saját törekvéseit viszont minél hamarabb meg kell valósítania, még mielőtt Thrawn visszatérne. Gideon próbálkozása azért is érdekes, mert eszközeit tekintve nem áll távol attól, amiben a Legendákban maga Thrawn is mesterkedett. A főadmirális ugyanis nemcsak klónhadsereget állított fel a Legendák Thrawn-trilógiájában, hanem erőérzékeny klónt is szeretett volna, aki az Erő révén jobban koordinálhatja seregét. Tekintve, hogy az Ahsoka előzetes expressis verbis utalt A Birodalom örökösei kötetre, gyanítható, hogy Thrawn klónprojektje is előkerül valami folytán. Akár rivalizáló projektek is lehetnek Thrawn, Gideon és Hux között, hasonlóképpen ahhoz, ahogyan a Birodalom uralma idején harcolt egymás ellen az erőforrásokért a Halálcsillag és a TIE Defender projekt. 

Összességében tehát az Árnyék Tanács remekül ötvözi az új kánon és a Legendák elemeit. Egyszerre vetíti előre és ad hátteret a zárótrilógia számos történetelemének, miközben megágyaz a klasszikus Thrawn-trilógia  újragondolásának és megfilmesítésének, ezzel kiszolgálva a régi és az új rajongókat egyaránt. Rendkívül ígéretes történeteknek nézünk elébe, de előbb lássuk, mit hoz az évadzáró jövő héten.

Kelemen Richárd – Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1918101508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása