Rebo.hu

Kik voltak a „kémek” A Mandalóri utolsó előtti részében?

2023. április 23. - Castad

nevtelen_terv_11.jpg

A Mandalóri harmadik évadának utolsó része a Kémek (The Spies) címet viselte, ám az epizódban csupán egy egyértelmű birodalmi besúgót mutattak be, Elia Kane személyében. Az epizódban azonban több mandalóri gyanútkeltőn viselkedett, így a rajongók az utolsó rész előtti hétben sokat teóriáztak és vitáztak azon, hogy ki lehet a második kém. 

A feltételezett kém kapcsán a leggyakrabban említett jelölt a Fegyverkovács volt, annak ellenére is, hogy számos dolog szólt ártatlansága mellett. A másik szóba kerülő személy Axe Woves lett, illetve egyesek a Mandalore-on talált menekült mandókra gyanakodtak. A finálé e téren meglepőt húzott! Kiderült, hogy ezek egyike sem volt kém, sőt mindegyük hősiesen küzdött Gideon moffal szemben a Mandalore felszabadításáért.

No de akkor mire utalt az utolsó előtt rész címének többesszáma?

Nos,  a legmegyőzőbb magyarázattal AmigOP twitterfelhasználó élt – ráadásul még április 17-én, két nappal az utolsó rész megjelenése előtt –, aki felhívta a figyelmet a sorozat eddigi biblikus, keresztény hagyományból kölcsönzött címeire. És valóban, a sorozat harmadik felvonása több vallási fogalmat használt epizódcímként (pl. A Megtért, A Hitehagyott), s a biblikus inspiráció is gyakran tetten érhető a szövegkönyvben – gondoljunk csak az „élő víz” kifejezésre, melyről Jézus a szamáriai asszonnyal beszélt Jákob kútjánál (Jn 4,14); vagy éppen a beszédes Gideon névválasztásra, mely héberül kardhordozót jelent. Az említett twitterfelhasználó meggyőző véleménye szerint a Kémek, azaz angolul The Spies cím eredetéhez is a Bibliához kell visszanyúlnunk, egész pontosan a Számok könyve 13. fejezetéhez. Eszerint Mózes az Úr parancsára Izrael minden törzséből kiválasztott egy-egy vezetőt, s őket felderítőként előre küldte Kánaán földjére, melyet Isten a zsidó népnek ígért.  E tizenkét felderítő feladata az volt, hogy információkat gyűjtsön az Ígéret földjéről, kikémlelje azt. Erre a tizenkét fürkészre (kémlelőre) angolul  The Twelve Spies,  azaz A tizenkét kémként utalnak.

A párhuzam nagyon erős a A Mandalóri harmadik évadénak utolsó előtti részével, ahol Bo-Katan szintén csupán néhány felderítővel száll le a régi-új otthonuk, a Mandalore kikémlelésére, míg a mandó sereg nagyja orbitális pályán, a flottával várakozott. A kémek cím tehát valószínűleg nem besúgót, birodalmi spiclit jelentett, hanem a szó arachaikusabb értelmének megfelelően felderítőt, kémlelőt. Ebben az értelemben a Fegyverkovács, Axe Woves, de Bo-Katan, Din Djarin, s még a kis Grogu is kém, azaz kémlelő volt az utolsó előtti epizódban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9018108374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása