Rebo.hu

„Micsoda... művészi döfés volt” – újraolvastuk Az utolsó parancsot

2023. január 09. - Castad

321974944_1980837418791158_3934864786514797020_n.jpg

Még a 2000-es évek elején, kiskamaszként olvastam Timothy Zahn legendás Star Wars trilógiáját, az úgy nevezett Thrawn-trilógiát, mely az egyik legmeghatározóbb Star Wars élmény lett, s maradt számomra. Most, hogy a Szukits Kiadó újból kiadta ezeket a könyveket – ráadásul csodaszép, keménykötéses változatban –, újra nekifogtam, hogy immár felnőtt fejjel, sok-sok Star Wars, illetve Zahn regénnyel a hátam mögött újra elolvassam e köteteket, s könyvenként ajánlót írjak róluk a Rebóra. Az első kötetről, A Birodalom örököseiről és a Sötét erők ébredéséről már írtam, most pedig elérkeztünk az epikus fináléhoz, Az utolsó parancshoz!

Az utolsó parancs a klónokról szól, a klónokról és Palpatine utolsó parancsáról, melyet halálakor adott Mara Jade-nek, s azóta is kínozza a lányt. A kötetre Thrawn teljesen kezébe vette a kezdeményezést az Új Köztársaság és a Birodalom harcában: az előző regényben megszerezte a félelmetes Sötét Erőt, a Katana-flottát, most pedig már emberekkel is feltöltötte azokat, gyorsan létrehozott klónkatonákkal. Thrawn ugyanis a Wayland bolygón megtalálta a Tantiss-hegyet, az Uralkodó titkos raktárát, s az ott tárolt spaarti klónozóhengereket, így készen áll arra, hogy egy újabb klónháborút robbantson ki a galaxisban. Thrawn klónjairól egy külön cikket tervezek írni, s amúgy sem áll szándékomban leírni a teljes történetet, szóval nézzük inkább a karaktereket, kezdve magával a főadmirálissal! A Birodalom örökösei ajánlójában írtam, hogy ott egy kegyetlen Thrawnt láthatunk, aki képes példát statuálni úgy, hogy nyilvánosan megöleti a hibázó tisztjét. E kegyetlen Thrawn-kép pedig némileg eltér a kánon Thrawn és Chiss Birodalom trilógiákban látható chiss alakjától, mely sokkal emberibb, szerethetőbb. Nos, ez az átalakulás már a klasszikus Thrawn-trilógiában megtörtént! Az utolsó parancs főadmirálisa már ez az emberi karakter, aki megdícséri embereit, értékeli a törekvéseiket, s igazi tisztelet vált ki az őt szolgálókból, Pellaeontól kezdve talán az utolsó fedélzeti közlegényig. A regény igazi  „főgonosza” már nem is Thrawn, hanem az őrült jediklón, Juruus C'baoth. C'baoth, aki császárnak titulálja magát, megpróbálja tönkretenni Thrawnt, s megölni ysalamirik ezreit... C'baoth lesz az is, akivel Luke, Han, Leia, Mara Jade és Karrde – szóval a regény pozitív hősei – szembe kell, hogy nézzenek a kötet végén, hozzá kötődik a Palpatine-szintű epikus finálé. Egyrészt azért, mert egy Luke Skywalkernek egy erőérzékeny főellenség dukál, másrészt mert Thrawn is megindult azon az úton, hogy félelmetes gonoszból, tragikus sorsú antagonista, mondhatni antihős váljon.

28a75740978224edb14a26a8898d4faa.jpg

A főszereplők közül Mara Jade-et és a lány által bejárt utat kell első helyre tenni, mint a trilógia egyik fontos eleme. Mara küzd a Palpatine által fejébe írt utolsó parancsával és a velejáró rémálmokkal: meg kell ölnie Luke Skywalkert. Viszont egyre kevésbé füllik a foga ehhez. Remekek lettek interakciói Leiával, a hercegnő sokat tett Mara karakterfejlődéséért, különösen izgalmas jelenet volt, amikor a vöröshajú leányzó megvallja Organának, hogy meg akarja ölni a testvérét. A könyv végre Mara megtalálja önmagát, sőt még az őt kínzó császári parancsot is teljesíti, megöli Luke Skywalkert. Pontosabban a C'baoth által létrehozott klónját. Egy mesterséges lényt, akinek talán saját személyisége sem volt, elméjét az őrült jedi irányította. A regény egyik legvitatottabb eleme ez (magam is többször vitáztam róla főszerkesztőtársammal, Rixonnal), de tegyük hozzá, hogy a klón-Luke mindössze két fejezetben szerepel a több mint 1200 oldalas trilógiában, s akkor sem önálló cselekvő, nem több egy mozgó-hadonászó szerszámnál, C'baoth kezében. Szerepe viszont mégis fontos, elsősorban Mara Jade útja szempontjából. E regényben válik a múltjával küzdő, pökhendi lányból azzá a támogató karakterré (majd később feleséggé és anyává), aki megmentette a legendák Luke Skywalkerét attól, hogy olyan mufurc, önmarcangoló, fásult alakká változzék, mint a kánon Luke-ja Az utolsó Jedikben. A film kitűnő példája, hogy mi lesz Luke-ból, ha kivesszük a képletből Mara folytonos támogatását, óvását. 

A harmadik szereplő, akit ki kell emelni az Talon Karrde. A csempész, aki próbál valami nagyot alkotni, egy csempészszövetséget, még ha ez majdnem az életébe is kerül. Karrde ízig-vérig Star Wars karakter, amolyan nemes csempész, mint Han vagy Lando. Nélküle és szervezete nélkül, nem sikerült volna az Új Köztársaság diadala. Sőt maga is kapott egy ellenfelet, akit legyőzhet a könyv folyamán: Niles Ferriert, az igazán ellenszenves hajótolvajt. Karrde emberei és szövetségesei is nagyobb szerepet kapnak a regényben, különösen alvezére, Aves – nagyon tetszettek Aves és Wedge Antilles közös jelenetei, de a kódtörő Ghent is remek figura lett, igazi kilencvenesévekbéli informatikus kocka. Természetesen Luke, Han, Lando és Csubi is hozzák a kötelezőt, a klasszikus főhősök közül azonban leginkább Leiát emelném ki: e kötetben születnek meg ikrei, Jacen és Jaina, mindemellett remekül párosul kiváló diplomáciai érzéke az egyre erősebb jediképességeivel: előbb a noghrikba, majd a Marába vetett szilárd bizalma térül meg. Szintén izgalmas, ahogy lefülelik a Birodalom cseles információforrását, vagy Thrawn rövid Coruscant elleni támadása, s az Új Köztársaság erre adott reakciója.

Az utolsó parancs igazi epikus finálé, méltó lezárása a legismertebb s legnagyobb hatású Star Wars könyvtrilóigának. Ahogy az előző kötetek esetében, úgy röviden itt is kitérnék az esetleges jövőbeli kanonizálásokra. A Tantiss-hegy és az ott folyó klónozás - mint láttuk a Rossz Osztagban - már kánon, s nagy valószínűséggel A Mandalóri sorozatos univerzumában is szerepet kap majd még e helyszín és tevékenység. Thrawn és története Dave Filoni kezébe került, akitől egyáltalán nem állnak távol a klónháborús reminiszenciák, azt sem zárnám ki, hogy a visszatérő főadmirális a kánonban is elkezd majd saját klónhadsereget felállítani, méghozzá a Rossz Osztagban látott machinációkat is felhasználva. A klón-Luke már kevéssé tűnik valószínűnek, habár egy kánonképregényből tudjuk, hogy az ifjú jedi Bespinen levágott kézfeje valóban Palpatine-hoz került, aki ezt az Exegolra vitette. Ami viszont kifejezetten valószínű, hogy látni fogjuk a tévéképernyőkön még, az Thrawn halála, s az a bizonyos művészi döfés. Rukh ugyan úgy tűnik meghalt a Lázadók sorozatban, de feltehetően valamely más szövetségese el fogja árulni a zseniális főadmirálist. Na és ne feledjük el a szövetséges jedi mester árulását se, arról már pletykálnak, hogy Thrawn egy Sötét Oldalra átállt jedi, Baylon társaságában tér majd vissza az ismert galaxisba az Ahsoka sorozatban. A pletykák Baylona erősen emlékeztet az őrült C'baoth-ra, szóval el tudom képzelni, hogy végül ő is Thrawn ellen fordul, magát kiáltva ki új császárnak.  Remélem az Új Köztársaság ekkori politikai és katonai vitáit, s a Coruscant elleni támadást is láthatjuk még a kánonban, ahogy nagyon várok Talon Karrde és szervezete kanonizálására is...

tantiss-bad-batch.JPG

Tantiss-hegy a Rossz Osztag első évadában.

Addig is mindenkinek maximálisan ajánlom Az utolsó parancs, s az egész Thrawn-trilógia újra-és újraolvasását! Még ha akadnak az új kiadásban is zavaró fordítási malőrök (aszteroid, csillagharcos, a noghri nevek genitivusos szerkezetei), a könyv remek, kiadása pedig gyönyörű. Ráadásul Zahn nem zárja le teljesen az eseményeket, a kötetben már – az ekkor még csupán háttérszereplő Shada D'ukal alakján, valamint Borsk Fey'lya tanácsos fura félelmén keresztül – felvezeti a folytatást, a Thrawn keze duológiát!

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9718021882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monty H. 2023.01.11. 08:12:31

Tényleg nagyon jó trilógia volt, a mai napig visszasírom ezt a színvonalat. Külön köszönöm a technikai megjegyzéseket a végén: igazából azért is szemeztem vele, mert kíváncsi voltam, gondozták-e a szöveget, de elég lehangoló, hogy még ebben is vannak fordítási hibák. Sajnos ez jellegzetes dolog nálunk, ahogy látom, pedig egy ilyen árfekvésű kötetnél ez fontos szempont, pláne, ha már kétszer is megvan otthon...
Amúgy a kötet nagyobb mérete nem zavaró olvasás közben? Pont nemrég tapasztaltam azt, hogy bizonyos méretek már pont kényelmetlenek, pláne ha mondjuk ágyban fekve olvasok.
Egy kritikai hozzászólás: ez a kötet helyesen "keményfedeles", nem pedig "keménykötéses". Sajnos ez is gyakori hiba manapság.
süti beállítások módosítása