Rebo.hu

[Pletyka] Éjnővérekkel tér vissza Thrawn az Ahsoka sorozatban?

2022. december 07. - Castad

thrawn_treason_interview_tall.jpgA 2023-as év igazán a „mandóverzum” éve lesz. Március 1-én érkezik A Mandalóri 3. évada, de az eddigi infók szerint még az év folyamán láthatjuk az ezzel egy időszakban, mondhatni ugyanazon „subuniverzumban” játszódó Ahsoka és Skeleton Crew sorozatokat is. A Bespin Bulletin ezúttal ezekről a szériákról hozzott izgalmas pletykákat, az egyik legjelentősebb Star Wars „pletykafészek”, a MakingStarWars értesülései alapján.

Mióta A Mandalóri második évadában elhangzott Ahsoka Tano szájából, hogy „Hol van Thrawn főadmirális?”,  tűkön ülve várjuk, hogy a Star Wars legeslegjobb karaktere  egyik legizgalmasabb antagonistája felbukkanjon végre élőszereplős formában is a képernyőkön. A chiss főadmirális a Bővített Univerzum legfontosabb regényciklusa, a Timothy Zahn által írt Thrawn-trilógia lapjain jelent meg először; a történet szerint 5 évvel az endori ütközetet követően tért vissza az Ismeretlen Területekről, gatyába rázta a szétesett Birodalmat és komolyan fenyegette az épp csak szárnyát bontogató új rezsimet, az Új Köztársaságot. E történet sajnos azóta legendáknak minősül, ám úgy látszik, Dave Filoni komolyan gondolta, hogy a kánonba is belecsempészi elemeit. A kalapos retconkirály már a Lázadók animácós szériában bevezette a kánonba Thrawnt, illetve a könyvek olyan klasszikus karaktereit, mint Rukh vagy Pellaeon kapitány. Thrawn az animációs sorozatban Ezra Bridgerrel, Hera Syndullával és a Szellem többi legényével és leányával akasztja össze bajszát, ám nem sokkal a yavini ütközetet megelőzően eltűnik a színről, Ezrával és egy csapatnyi űrbálnával (purrgil) egyetemben. Filoni már rögtön a Lázadók fináléját követően leszögezte, hogy Thrawn és Ezra is túlélte a különös kalandot, a rajongók pedig azóta türelmetlenül várják, hogy mikor és hogyan meséli majd el a kalapos zseni a folytatást. (Ráadásul azóta Filoni a The Bad Batch sorozatban a Thrawn-trilógia egy újabb fontos elemét, a Császár titkos raktárát, a Tantiss-hegyet is kanonizálta.)

A Mandalóri második évada óta egyértelműnek tűnik, hogy Ahsoka Thrawnt és rajta keresztül Ezrát fogja kutatni a saját szériájában. Az új pletyka szerint a főadmirális és Bridger a galaxis egy ismeretlen, távoli pontjára vagy egy teljesen más galaxisba kerültek a Lázadók végén, melyet a MakingStarWars „New Beyond” vagy „New Space” néven említ. Thrawn és Ezra tehát ide keveredtek, s azóta is itt leledzenek. Ezt a helyet még nem fedezhettük fel a Star Wars kánonban és állítólag az Erőt is másképp ismerik és használják errefelé, valamiféle „mágiaként”. A Mandalóriból azt is megtudtuk, hogy Thrawnnak dolgozik Morgan Elsbeth, aki a pletyka szerint szintén valamiféle kapcsolatot ápol ezzel az „Új Odaát”-tal (jobb híján egyelőre így fordítom). A MakingStarWars azt a – korábban is többször rebesgetett – pletykát is újfent alátámasztotta saját forrásaival, hogy Thrawnt ezúttal is az a Lars Mikkelsen alakítja, aki már az animációban is a hangját kölcsönözte. 

A pletykaforrás tovább is megy a spekulációban, szerinte Thrawn különleges új szövetségesekkel tér majd vissza erről a bizonyos Új Odaátról, akik mágiát használnak vagy élőhalott sereget képesek létrehozni. Ez a pletyka egyértelmű utalásnak tűnik a legendákból, majd A klónok háborúja sorozatból vagy épp a Jedi: Fallen Order játékból is ismert dathomiri éjnővérekre, akik valóban valamiféle mágiaként használták az Erőt, s mind az animációban, mind a játékban láttunk arra példát, hogy ennek segítségével valamiféle halottsereget is mozgatnak. A sorozatban Grievous tábornok is megküzdött egy ilyen haddal, majd kiírtotta az éjnővéreket, később pedig megölte a vezetőjüket, Talzin anyát is. Természetesen voltak, akik túlélték Grievous mészárlását, mint például a játékban szereplő Merrin nevű éjnővér.  A MakingStarWars szerint az Ahsoka sorozatban Ivanna Sakhno egy éjnővérszerű karaktert alakít majd.   Korábban különben Morgan Elsbeth esetében is teóriáztak rajongók arról, hogy esetleg éjnővér lenne, egy másik pletyka pedig az Ahsokában felbukkanó zabrak harcosokról szólt. Ez pedig akár az éjfivérekre is utalhat.

Ivanna Sakhno on Ukraine Invasion: 'My World Went Silent ...

Ivanna Sakhno

A legendákban az első éjnővér egy Allya nevű száműzött jedi volt, ő tanította meg az Erő használatára a dathomiri nőket, s ő formált belőlük boszorkányszektát. A kánonban egyértelmű adatunk nincs az éjnővérek eredetéről, elképzelhető, hogy itt a szekta tanai és módszerei a galaxison – vagy az ismert galaxison – kívülről származnak, ahogyan a Világos és a Sötét Oldal legfőbb képviselőinek, a jediknek és a sith-eknek az eredete is az Ismeretlen Területekre vezet. Ráadásul ezen, – a különféle űranomáliáknak köszönhetően – a Köztársaság és a Birodalom által feltérképezetlen űrrészen található a Chiss Birodalom is, ahonnan Thrawn származik. Ez a hatalmas és ismeretlen terület tele van rejtéllyel és különleges népekkel, akik más-más módon ismerik és használják az Erőt.

Az egyik ilyen titokzatos faj „Beyond”-ként utal erre a misztikus energiamezőre, s a Chiss Birodalom trilógiában maga Thrawn is összetalálkozik velük. A faj nevét nem ismerjük, viszont tudjuk, hogy – az éjnővérekhez hasonlóan – matriarchális társadalomban éltek, vezetőjük egy erőérzékeny nő, a Magys volt.  Akár ők is lehetnek Thrawn új, titokzatos szövetségesei. Az Erőre vagy annak sötét oldalára „The Beyond”-ként való utalás ráadásul majdnem egyidős a kánonnal, az Utóhatás regényekben felbukkanó Acolytes of the Beyond (magyarul: az Üresség Akolitusai) tagjai is ezt a titokzatos erőt, illetve a régi sith-eket imádták, szektájuk mögött talán egyenesen az Exegol bolygón megbúvó Palpatine-klón állhatott. A szekta vezetője a császár korábbi tanácsadója és történésze, Yupe Tashu volt, de sorai közé tartozott a Skywalker korában látott Bestooni Ochi is. Thrawn állítólagos új szövetségesei tehát akár a zárótrilógiával is szorosabban összeköthetik a mandóverzumot, sőt végső soron a kánont és a legendákat is. Az eredeti Thrawn-trilógiában a főadmirális egy bukott jedi klónját, Joruus C'baoth mestert használta arra, hogy az Erő segítsével tökéletesítse katonái koncentrációját harc közben. Talán C'baoth szerepét veheti át a titokzatos éjnővér. Sőt még az is elképzelhető, hogy végre a Thrawn-trilógia ikonikus, erőtaszító állatkáit, az ysalamiriket is kanonizálják, hiszen valahogy védekeznie kell a főadmirálisnak az erőhasználók befolyásolási törekvései ellen. 

A MakingStarWars az Ahsoka mellett a Skeleton Crew sorozat kapcsán is megemlítette ezt a bizonyos Új Odaátot, szerinte ugyanis e sorozat is ezen a titokzatos helyszínen játszódik. A Pókember filmeket jegyző Jon Watts által fejlesztett szériáról keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy főbb szerepet játszik benne Jude Law. Az általa alakított karakter mellett gyerekek egy csoportja kerül a középpontba, akik elvesztek a galaxisban. Azt a készítők is pedzegették már, hogy a Skeleton Crew szorosan kapcsolódik a mandóverzum többi szériájához, így arra is bőven van esély, hogy a többi sorozat főhősei olykor átvándorolnak ide is (ahogy például Ahsoka A Mandalóriban vagy a Boba Fett könyvében is feltűnt). Ha valóban azonos helyszínen játszódik az Ahsoka és a Skeleton Crew, akkor a togruta nemjedi itt is könnyen felbukkanhat. Ráadásul egy időben forgatják a két sorozatot. 

A pletykák szerint tehát Thrawn ezen a titokzatos helyszínen várja visszatértét, hogy ahogy a legendákban, úgy a kánonban is újra rávesse magát a tétova Új Köztársaságra, egy félelmetes hadsereggel az oldalán! Persze egyelőre mindez csupán pletyka!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6017996668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása