Rebo.hu

Kiknek ajánljuk az X-szárnyúak regényeket?

2023. július 06. - Castad

358142409_757402693055246_7293316158954625617_n.jpg

Hatalmas dolog a magyar Star Wars könyvkiadás terén, hogy a napokban előrendelhetővé vált Michael A. Stackpole legendás X-szárnyúak történeteinek első két kötete, gyönyörű, keménykötéses verzióban. Miért fontosak ezek a regények és kiknek ajánljuk őket?

Gyerekkorom egyik meghatározó Star Wars olvasmánya (a Thrawn-trilógia mellett) az X-szárnyúak sorozat, így kitörő örömmel fogadtam a hírt, hogy a Szukits Kiadó jóvoltából újra megjelenhet a széria. A hozzám hasonló idősebb generáció valószínűleg nosztalgiával tekint a 90-es évek végén, a Lap-ICS könyvkiadónál megjelent kötetetekre, amelyek azonban mára nehez beszerezhető ritkaságokká váltak sőt be sem fejezték a sorozat egészének magyar kiadását. A fiatalabbak így talán kevésbé ismerhették meg ezeket a szórakoztató történeteket. Elsősorban nekik, nektek akarom megmutatni, hogy miért is érdemes elolvasni ezeket a regényeket!

Mi is az az X-szárnyúak sorozat?

Először röviden arról, hogy mi is ez az egész! Az X-szárnyúak sorozat a Bővített Univerzum korai és fontos darabjának számít, amelyet a Csillagok háborúja és a Top Gun találkozásának terveztek. Az 1996-ban megjelent könyvek abból a szempontból is jelentősek voltak, hogy immár nem a klasszikus trilógia főhősei, azaz Luke, Leia és Han lettek egy regénysorozat főszereplői, hanem egy filmbéli mellékszereplő, a Denis Lawson által alakított Wedge Antilles. A könyveket megelőzte a Michael A. Stackpole által írt X-wing: Rogue Squadron képregénysorozat, mely népszerűségben is szépen megágyazott Wedge és pilótatársai további történeteinek. A könyvek és a képregények megjelenése párhuzamosan is folyt a 90-es évek végén, s ismertségüket felfokozta a belőlük készült videójáték is.

A sorozat összesen tíz kötetből áll, ám ez nem egy egységes történetfolyam, több külön sztorira bontható. A tíz regényből magyarul hivatalosan hat jelent meg. Az első négy kötetet (Zsiványkommandó/Zsivány osztag, Wedge játszmája, A Krytos csapda, A baktaháború) Michael A. Stackpole jegyzi, s egy story arc-ot alkotnak, mely Wedge Antilles és a híres Zsiványosztag története körül forog, melyben a legendás alakulatnak olyan dolgokkal is fel kell venni a harcot, mint az idegen lényeket gyilkoló Krytos-vírus, vagy a Birodalmi Hírszerzés kegyetlen vezetője, Ysanne Isard ármánykodásai. E történetek nem sokkal a VI. epizódot követően játszódnak a Legendák idővonalán, a yavini csata után 6-7 évvel. Ezekben a könyvekben olvashatunk például arról is, hogy hogyan sikerült az Új Köztársaságnak bevennie a Birodalom fővárosát, a Coruscantot. Stackpole később a nyolcadik kötetben tért vissza hőseihez, a magyarul már nem megjelent Isard's Revenge című könyvében, melynek esemélyei már a Thrawn-trilógia után játszódtak, s egyfajta lezárást is adtak az első négy könyvben felvezetett történetszálakra (Corran Horn vagy Gavin Darklighter szálai).  Közben azonban a sajnos már elhunyt Aaron Allston is megkezdett egy pilótás történetfolyamot, a sorozat ötödik, hatodik, és hetedik köteteit. Bár Wedge Antilles továbbra is meghatározó maradt, a Zsiványok helyett új karakterek, a szedettvetett pilótákból összerakott Lidérc osztag került a fókuszba. A trilógia kifejezetten humoros és könnyed, sajnos magyarul csak az első két kötete jelent meg. A könyvsorozat kilencedik és tizedik felvonása szintén Allston nevéhez fűződik, ezek kifejezetten egyedi darabok. Az 1999-ben megjelent, Yavin után 13-ban játszódó Starfighters of Adumar talán a Star Wars legszórakoztatóbb könyve, Allson kiválló humorral írta meg ezt a sztorit, mely négy pilótára (Wedge Antilles, Tycho Celchu, Wes Janson, Hobbie Klivian) fókuszál, s kissé olyan mintha A Gyűrűk ura négy hobbitjának kalandjáról olvasnánk a messzi-messzi galaxisban. A tizedik kötet (Mercy Kill) ugyancsak kakkuktojás, ugyanis évtizedekkel később, a yuzhaan vong háborúk, Darth Caedus rémuralma, sőt Abeloth felbukkanása után játszódik, de egyfajta lezárást ad a Lidercek, különösen a gamorri matekzseni, Voort történetének. 

Kiknek ajánljuk az X-szárnyúak regényeket?

Mindenkinek! De kicsit jobban kifejtve, nézzünk néhány csoportot!

  • A Thrawn-trilóga és a Legendák szerelmeseinek!

 Azoknak akik a 2000-es évek elején ezen nőttek fel, és azoknak is akik csak most ismerkednek a Legendák világával! Különösen a Thrawn-trilógiával, illetve a Jedi Akadémia trilógiával állítanám párhuzamba, tehát azon sztorik közé tartozik, melyek A Jedi visszatér után veszik fel a fonalat az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány harcait elregélve. Ráadásul a Legendák olyan ikonikus Star Wars karaktereit ismerhetjük meg jobban ezekből, mint Corran Horn, Tycho Celchu, Gavin Darklighter, Ysanne Isard, vagy éppen maga Wedge Antilles!

denis-lawson-wedge.jpg

Wedge Antilles az Egy új reményben

  • A Mandoverzum és a kánon szerelmeseinek!

Dave Filoninak és Jon Favreau-nak hála a kánonban is egyre jobban megismerjük az endori csatát követő éveket, s a fentebb említett Új Köztársaság vs. Birodalmi Maradvány konfliktust. Filoni pedig sokat merít a Legendák sztorijaiból, ráadásul gyengédebb szálak fűzik a vadászpilótákhoz is. Carson Teva karaktere pedig határozottan megidézi a X-szárnyúak könyvek világát! Talán kötetek leghíresebb pilótáinak (Tycho Celchu, Gavin Darklighter) kanonizációja is megtörténhet hamarosan, sőt a Stackpole-féle regények egyik fő szereplője, az erőérzékeny Corran Horn az Obi-Wan Kenobi sorozatban is felbukkant már, igaz még gyermekként!

  • Az X-wing játékok és a Squadrons szerelmeseinek!

A LucasArts 1998-ban adta ki PC-re és Nintendo 64-re a Rogue Squadron videójátékot. A játék hatalmas siker volt és két folytatást is kapott Nintendo GameCube konzolra Rogue Leader és Rebel Strike címen 2001 és 2003-ban. A játékok történetét az X-szárnyúak regények és képregények ihlették, ráadásul a második játékban pedig maga Lawson szinkronizálta Wedge-t. A rajongók mai napig az egyik legjobb Star Wars játékoknak tartják a Rogue Squadron trilógiát. Ezt a világot hozta vissza 2020-ban az EA a szintén sikeres Squadrons játékkal, az immár kánon játékban ráadásul ugyancsak felbukkan Wedge (természetesen ismét Lawson hangján), méghozzá a Zsivány osztag vezetőjeként.

20201004212521_1.jpg

Az Előőrs osztag a Star Wars: Squadronsban

  • Az Andor szerelmeseinek!

A futó Star Wars sorozatok közül nemcsak a Mandoverzum darabjait, de az Andort is párhuzamba lehet állítani az X-wing könyvekkel, ugyanis ezekben nagy szerepet kap a Birodalmi Hírszerzés, és annak kegyetlen ám zseniális vezetője, a Jégszív maga, Ysanne Isard. Bár Isard nem s BBH-t, hanem a Birodalmi Hírszerzést irányítja, egyesekben felmerült a hasonlóság közte és Deedra Meero között. Bár ezt én azért árnyalnám, Isard sokkal hidegvérűbb, számítóbb és kegyetlenebb mint Deedra, tettei inkább Tarkin nagymoff pusztításaival vetekednek, mindenestre, akiknek tetszett Deedra és a rajta keresztül megismert BBH világ, azoknak ez is tetszeni fog! Ráadásul Isard mellett a történet másik antagonistája, Kirtan Loor ugyancsak birodalmi ügynök és hírszerző. De nem csak a Birodalmi Hírszerzés miatt ajánlom a könyveket az Andor-rajongóknak, hanem azért is, mert ezekben is szerepet játszik a galaktikus politika és politikai intrikák.

  • Top Gun és a Maverick szerelmeseinek!

Akiknek tetszett a Top Gun, de méginkább a nagysikerű folytatása, a Maverick és még a Star Warsot is szeretik, azok igazán tehetnek egy próbát ezekkel a regényekkel, ugyanis hasonóan élettel teli s izgalmas pilótakalandok várnak rájuk, őrült mutatványokkal és hadi tervekkel! S ha már úgy tűnik a Patty Jenkins féle Rogue Squadron moziból nem lesz semmi, s a koncepció bármilyen feldolgozása várat magára, azért ezek a könyvek abszolút megmutatják, hogy igenis van létjogosultsága a Top Gun és a messzi messzi galaxis keresztezésének!

  • Akik csak szimplán szerelmesek!

Bár nyilván nem romantikus komédiák, fontos megjegyezni, hogy az X-wing regények nem tömény katonasztorik, nagyon sok kis személyes történet, érzelem rejlik benne, mint például Corran Horn és Mirrax Terrick, Wedge Antilles és Iella Wessiri, Tycho Celcu és Winter, valamint Gavin Darklighter és a bothan pilóta, Asyr Sei'lar románcai, de a Lidérc osztag történetei is tele vannak szerelemmel, barátsággal, árulással és gyásszal. Mindez egy könnyed, ámde érzelemdús háborús történet keretében!

  • Azoknak, akik szerették az Alphabet osztag könyvet!

A kánonban leginkább Alexander Freed Alphabet osztag trilógiája említhető meg tisztán pilótás sztoriként, mely ráadásul az idővonal terén is körülbelül ugyanakkor játszódik mint Wedge-ék története, sőt a Squadrons még áttételesen – Hera Syndulla és Wedge közös akciója révén – össze is kapcsolha ezeket a sztorikat. Szinten ebben az időszakban játszódik a kánonban az Utóhatás trilógia is, mely szintén merített – sőt ez esetben mondhatjuk, hogy koppintott – az X-wing könyvek történeteiből.

  • Azoknak, akik utálták az Alphabet osztag könyveket!

Bár a történet fókusza hasonló mint az Alphabet osztag esetében, a stílus és megközelítés teljesen más. Míg a kánonbéli regények olykor kifejezetten szárazak, tele vannak műies katonai és technológiai zsargonnal, ráadásul nyomasztó sztorit mesélnek el kétes hősökkel, addig az X-wing regények nagy előnye a humor és a könnyedség. Igazi ízig-vérig szórakoztató Star Wars, melyben a légi csaták mellett nagy szerepet kap a galaktikus politika, illetve a hansolós csempészromantika is. Sokkal mesésebb, sokkal starwarsosabb élmény!

alphabet_squadron-trilogy.jpg

Az Alphabet osztag trilógia könyvei

  • Azoknak, akik szerint a Skywalkerek nélkül is lehet jó Star Warst mesélni!

A történetek egyik erénye, hogy úgy játszódik az endori csata utáni években, hogy nem Luke Skywalkert, Leia Organát és Han Solót helyezik a középpontba, ámbátor ők is fel-felbukkanak benne. A történet tényleges új karakteret és sztorikat épít fel, tágítva a Legendák galaxisát és idővonalát. Bár a főhősök között akad erőérzékeny (a Zsivány osztagban Corran Horn, a Lidérceknél pedig Tyria Sarkin), s Corran múltjának és örökségének felfedezése meghatározó eleme a történetnek, nem egy klasszikus jedi kaland, hanem a pilóták, csempészek és birodalmi ügynökök  története. 

  • Azoknak, akik egy könnyed, szórakoztató Star Wars kalandra vágynak!

S természetesen minden olyannak szívből ajánlom ezeket a regényeket, akik csupán egy szórakoztató, könnyű kis Star Wars sztorira éheznek, akik a valóság problémáiból a fikció világába menekülnek. Itt is van persze gyász, intrika, árulás, politikai húzások, gyűlölet sőt még vírus is, de ezt a könyvek a maguk könnyed, humoros stílusával mutatják be, s természetesen többnyire a happy end sem maradhat el!

red-squadron-new-hope.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1418160952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása