Rebo.hu

Indiana Jones és a Star Wars

2023. július 02. - viragirwin

normal_video_thumbnail_3_2.png

A héten megérkezett végre a mozikba Indiana Jones legújabb kalandja, mi pedig ennek kapcsán levadásztunk néhány utalást a régészprofesszor és a messzi-messzi galaxis világa között.

Dr. Henry Walton Indiana Jones Jr. karaktere George Lucas és Steven Spielberg keze nyomán született meg, hogy aztán 1981-ben beléphessen a mozivásznakra, a két franchise között pedig nem csupán Harrison Ford személye képez átjárót.

Star Wars utalások az Indy filmekben

Indiana Jones kalandjai közben bűn lenne a hátteret fürkészni, így viszont könnyű lemaradni azon apró utalásokról amiket belecsempésztek az egyes jelenetekbe. Ezek észrevételét nehezíti, hogy igazán egyszerű, olyan megoldásokat választottak, amik belesimulnak a filmek világába. A leghíresebb természetesen R2-D2 és C-3PO felbukkanása Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. A szemfülesek megláthatják őket Indy válla fölött a hieroglifák között, mikor ő és Sallah eltávolítják a frigyládát védő kőfedelet. 

ezgif_com-webp-to-jpg_13.jpg

Ugyanebben a filmben Indy az őslakosok elől egy repülőgéppel menekül el, melyen a következő azonosító látható: OB-CPO. Vagyis Obi-Wan Kenobi és C-3PO!

ezgif_com-gif-maker_15.jpg

Az Indiana Jones és a végzet temploma Sanghajban, ott is egy éjszakai klubban nyit, ahová Indy azért érkezik, hogy kínai gengszterekkel tárgyaljon. A tárgyalás persze nem megy zökkenőmentesen és kifelé menet a nézők előtt feltárul a klub neve, ami nem más mint Obi-Wan!

ezgif_com-gif-maker_1_9.jpg

Indy utalások a Star Warsban

Kezdjük is talán a legfrissebbekkel. A tavaly debütált Andor sorozatban ismerhettük meg Luthen Raelt és az ő régiségboltját, melyben három utalást is elbújtattak a készítők. Az egyik Indy korbácsa karbonitba fagyasztva, a második a termékenységi aranyszobrocska Az elveszett frigyláda fosztogatóiból, mely egy pillanatra a Solo: Egy Star Wars történetben is látható. A harmadik nem egy, hanem több tárgyra utal – a Sankara kövek ugyanis pár holokron mellett csücsülnek egy hátsó polcon.

normal_video_thumbnail_1_3.png

A legnagyobb utat bejárt Indy ereklye a messzi-messzi galaxisban a frigyláda star wars-megfelelője, vagyis a twi'lek frigyláda, mely rendre felbukkan a sorozatokban. Legelőször A klónok háborúja első évadának végén, a Ryloth-on tűnt fel a háttérben Wat Tambor kincsei között. Később a Lázadók sorozatban is láthattuk a 214-es szállítóhajón, melyet aztán a lázadók kiraboltak és megsemmisült. A romok közül Dok-Ondar boltjába került a Batuura, ahonnan ellopták, hogy majd Maz Katanánál láthassuk újra a Forces of Destiny sorozatban. A földi frigyládát Az elveszett frigyláda fosztogatói végén végül bezárják a 9906753-asként jelölt ládába és elrejtik egy titkos kormányzati raktárba az 51-es körzetben. Az ébredő Erő egyik referenciakönyvében, Han Solo új hajója, az Eravana keresztmetszetét látjuk és az egyik bejegyzés szerint Han és Csubi nem tudták kinyitni a sadoxxi kryptozárat a 9906753as ládán, ismét utalva a frigyládára.

normal_video_thumbnail_2_4.png

A frigyládához irányt mutató Rá botja is feltűnt A klónok háborújában, Kharrus szenátor jogaraként, amivel aztán Jar Jar megjelölte később a sírját is. 

ezgif_com-webp-to-jpg_2_4.jpg

A sorozat harmadik évadában a kristálykoponya is látható a jedi padawanokra vadászó trandoshaiak trófeatermében. A negyedik évadban pedig amikor Cad Bane a börtönből kiszabadulva új kalap után néz, elsőnek egy ismerős darab kerül a kezei közé.

6xhvgodpbrkx.pngnormal_video_thumbnail_11.png

A Lázadók sorozatban a frigyládán kívül feltűnik még maga a Szent Grál is Thrawn főadmirális magángyűjteményében a Chimaera fedélzetén.

star-wars-rebels-indiana-jones-easter-egg-pic.jpg

A Legendák történeteiben Han Solo  sokszor álnevet kap, például a Paradise Snare című könyvben is. Itt az egyik ilyen neve Jenos Idanian, ami az Indiana Jones anagrammája. A Star Wars: Yoda Stories című videójátékban pedig maga Indy jelenik meg és Luke meg is jegyzi, mennyire hasonlít barátjára, Hanra.

A Lego Star Wars videójátékból sem maradhatott ki kedvenc kalandorunk, de sokszor nagyon kell figyelni, hogy rátaláljunk. Játszható karakterként a Lego Star Wars: The Complete Sagába került bele és ahhoz, hogy megszerezzük meg kell nézni a trailer szobában a Lego Indiana Jones: The Original Adventures játék előzetesét, majd megvásárolható lesz ötvenezer pénzecskéért. A karakternek egyébként Han Solo feje van és az animációin sem változtattak. A Lego Star Wars III: The Clone Warsban a „Hidden Enemy” pályán, ha a megfelelő két gombra áll a játékos, felbukkan Indy és az apja is egy székhez kötözve, utalva a harmadik film egyik legviccesebb jelenetére. Az „Ambush” nevű pályán maga a frigyláda van elrejtve, benne egy tárggyal, míg a bónusz „Hostage Crisis” szinten egy kirakóst lehet megoldani melyben Indy a kulcsfigura. A Lego Star Wars: The Force Awakens játékban Maz Katana kastélyában szintén látható a frigyláda. A legújabb Lego Star Wars: The Skywalker Sagában pedig megpillanthatjuk Indy kalapját, mikor a negyedik film egyik pályáján a rohamosztagosokkal együtt kirepül a világűrbe, illetve később a hetedik film második küldetésében felbukkan megint a frigyláda is. 

32440_screenshots_2015-06-08_00007.jpg

Az utolsó utáni utalás pedig egy se a kánonba, se a Legendákba nem tartozó képregényben található, vagyis az Into the Great Unknownban, amiben Han és Csubi vakon berepülnek a hipertérbe és lezuhannak a Földön. Itt végeznek Solóval az őslakos amerikaiak, Csubi pedig elmenekül. 126 évvel később Indiana Jones ráakad Solo maradványaira, miközben a híres Sasquatch, vagyis a nagyláb után nyomoz, aki valójában Csubakka.

ezgif_com-webp-to-jpg_1_6.jpg

Természetesen Harrison Fordon kívül vannak még színészek akik mindkét franchise-ban szerephez jutottak, ilyen például Julian Glover és Michael Sheard is, akik A Birodalom visszavágban Veers tábornokot, illetve Ozzel admirálist  alakították, míg az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban előbbi Walter Donovan karakterét, utóbbi pedig Hitlert. William Hootkins Jek Porkins lázadó pilóta szerepét kapta az Egy új reményben, míg Eaton őrnagyét Az elveszett frigyláda fosztogatóiban.

A fentieken kívül persze számos jelenet beállítása vagy hangulata egyezik az Indiana Jones filmekével, idén a Rossz Osztag új évadában is kaptunk egy ilyen részt. Ti tudtok még esetleg más tárgyi utalásokat is? Ha igen, írjátok meg kommentben!

Kajtár Virág – Jégh Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9918157516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása