Rebo.hu

Filmes, videójátékos utalások a Rossz Osztag ötödik részében

2023. január 28. - DanCarver

bad-batch-s02e05.JPG

A Rossz Osztag második évadának ötödik részében (Entombed, Eltemetve) hőseink egy ősi ereklye után kutatnak és nem várt kalandokba keverednek. Az epizód kicsit mellékvágány volt az évadban, viszont rengeteg filmes és videójátékos utalás volt benne. Lássuk melyek ezek.

Indiana Jones és a Kaldar Trinary kincse

Az egész epizódot áthatja egy amolyan Indiana Jones utánérzés. Nem meglepő, hiszen a Lucasfilm Animation már A klónok háborújában és a Lázadókban is többször kikacsintott a Indy filmekre. Ráadásul a Rossz Osztag második évadában ez már a második alkalom, hiszen a serennói küldetésen is volt egy Indy utalás, amikor Omega nem tudta elengedni a Szent Grált Dooku kincseit. A mostani epizódban Omega és Wrecker egy ősi, kör alakú tárgyat találnak, amelyre hamar felfigyel Phee Genoa is. A nő szerint az eszköz egyfajta iránytű, ami a Kaldar Trinary rendszerbe mutat, amely minden bizonnyal valami kincset rejt. Tipikus kincskeresős kalandsztori, Genoa karaktere is egyfajta sírrabló, aki folyamatosan korábbi kalandjaival kápráztatja el közönségét, leginkább Omegát. Az Indy párhuzamra még a zeneszerző, Kevin Kiner is rájátszott, ugyanis az epizód filmzenéje nagyon hasonlított az Indiana Jones filmekére. Hiába, a Lucasfilm második legfontosabb franchise-a megkerülhetetlen.

indy-raiders-bad-batch.jpg

Indy Az elveszett frigyláda fosztogatóiban (balra), Phee Genoa vizsgálja az ereklyét (jobbra)

A hegy szíve – A hobbit

Hőseink elérik a Kaldar Trinaryt, ahol az iránytű egy ősi hegybe vezeti őket. A sír bejáratánál Genoa felfedezi, hogy ez a Skara Nal bejárata lehet, ahol a legendák szerint egy kincs található, amit csak úgy emlegetnek, a hegy szíve. Ez egy utalás J.R.R. Tolkien A hobbit című regényére és az abból készült filmtrilógiára. Tolkien művében Erebor törp királyságának legnagyobb ékköve, vagyis a Hegy Szíve, az Arkenkő volt. Dave Filoni maga is nagy Tolkien rajongó, amelyre már többször is utalt a korábbi Star Wars sorozatokban.

arkenstone-hobbit.JPG

Az Arkenkő A hobbit: Smaug pusztasága c. filmben

Zillo-sárkány?

Skara Nal sötét folyosói természetesen veszélyeket is rejtenek, egy gyíkszerű szörnnyel találják szembe magukat, amely alakja és kinézete nagyon hasonlít A klónok háborújában látott Zillo sárkányra. Azonban a Malastare-on felébresztett sárkány sokkal nagyobb volt, mint az itt látott egyed, de nincs kizárva, hogy távoli rokonok. Arról nem is beszélve, hogy Wrecker úgy bánt el a lénnyel, mint Mario Bowserrel a Super Mario 64 videójátékban.

super-mario-spin.gif

Az iránytű a kulcs - Tomb Raider

Az iránytű végül egy kulcsként is szolgál, ugyanis csak ezzel tudnak belépni Skara Nal kincseskamrájába, amely a hegy szívét rejti. A tárgy nagyon hasonlít a 2001-es Lara Croft: Tomb Raiderben látott órára. Az Angelina Jolie féle akció-kalandfilmben (amely a videójáték első filmes adaptációja volt), Lara egy ősi kör alakú tárgyat talál, amely egyfajta óra és elvezeti a Fény háromszögéhez. Az óra kulcsként is működik, akárcsak a Rossz Osztagban.

tomb-raider-clock-bad-batch.jpg

Lara Croft használja az órát (felül), Omega rájön, hogy az iránytű egy kulcs (alul)

Az ötödik elem

A csapat végül megtalálja a kincset, amely egy lilán, kéken fénylő energiaforrás. A téglalap alakú eszköz kinézete nagyon hasonlít Luc Besson kultikus scifi filmjében, Az ötödik elemben látott négy alapelemre.

fifth-element.JPG

A négy elem egyike Az ötödik elem c. filmben

Horizon Zero Dawn

Ahogy az Indy filmekben is megszokhattuk, a kincs elmozdítása egy rejtett csapdát aktivál. Itt is ez történik, a hegy megelevenedik és kiderül, hogy az egész egy óriási négy lábú robotszerű lény, amely egyben pusztító fegyver is. A gép kinézetre erősen megidézi a Horizon Zero Dawn és a Horizon Forbidden West című poszt-apokaliptikus videójátékokban látott Tallneck nevű gépeket.

skara-nal-bad-batch-tallneck-horizon.jpg

A hegyből kibúvó Skara Nal gépezet (balra) és egy Tallneck a Horizon Zero Dawn játékban (jobbra)

Zeffo technológia? - Jedi: Fallen Order

A gép fejéből energiasugár lövell ki, amely mindent elpusztít. Genoa kis droidja MEL-221 nem éli túl és a Marauder is kis híján megsemmisül, de Hunterék még időben hatástalanítják a gépet a hegy szívével.

A gép és az egész Skara Nal technológiája erősen emlékeztetett a Jedi: Fallen Order játékban megismert ősi civilizációra, a zeffókra. A Rossz Osztagban ugyan nem nevezik meg őket, de Genoa utal rá, hogy a Skara Nalt egy a jediknél sokkal ősibb nép alkotta meg. Így elképzelhető, hogy itt a zeffók egy rég elfeledett világán jártak hőseink.

skara-nal-shoot-bad-batch.JPG

A Skara Nel gépezet tüzet nyit

zeffo-guardians-fallen-order.jpg

Zeffo sírőrzők a Jedi: Fallen Orderben

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1318035404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.02.09. 20:51:11

szóval azt mondjátok, hogy nem volt benne egy eredeti ötlet sem?!
süti beállítások módosítása