Rebo.hu

Mit érdemes tudni a Rossz Osztagban látott klónkommandósokról?

2023. március 03. - DanCarver

bad-batch-commando-wallpaper.JPG

SPOILERVESZÉLY! A cikk spoilereket tartalmaz a Rossz Osztag (The Bad Batch) eseményeivel kapcsolatban.

A klónkommandók ismét felbukkantak a Rossz Osztag második évadának 11. epizódjában (Metamorphosis). Korábban már az első évadban is láthattuk őket és úgy tűnik igen komoly szerepet játszanak a birodalmi rohamosztagosok kiképzésében és a Tantiss-hegyen folyó kísérletekben. A Delta-osztag és a klónkommandósok ismerősek lehetnek a Legendákból, főként a Republic Commando játékból és Karen Traviss azonos című könyvsorozatából. De mit tudunk ezekről a jól képzett klónkommandósokról? Miért olyan fontosak a rajongók számára és hol kanonizálták őket?

Republic Commando játék és regények

Sokan azt hiszik, hogy először egy videójátékban jelentek meg a köztársaság klónkommandósai, ám az igazság az, hogy említés szintjén már A klónok támadásában is szerepeltek. Az első geonosisi csata kezdetén CT–411, azaz „Ponds” parancsnok jelenti Mace Windu mesternek, hogy öt egységnyi klónkommandós várja a parancsait. Windu elrohan a kommandósokhoz, de a filmben már nem mutatják, hogy találkozna velük.

Az előzménytrilógia filmjei csak érintették a klónháborút, de sosem mutatták be. Mindez több alkotót is arra késztetett, hogy megírják a háború és a klónkommandósok történetét,

méghozzá a régi Clone Wars multimédiás projekt keretében. A Legendákban az első ilyen volt Steven Barnes, aki A Cestus csapda című regényben írt először a kommandósokról. Itt a történet szerint a szeparatisták jediölő gyilkos droidokat fejlesztettek ki az Ord Cestus bolygón, amelynek szabotálására odaküldtek egy osztag kommandóst Obi-Wan Kenobi és Kit Fisto vezetésével. Már itt is egy olyan elitalakulatnak mutatják be a kommandósokat, akik sokkal képzettebbek az átlag klónoknál és különleges egységként képesek mélyen az ellenség vonalai mögé behatolni. A könyv 2004-ben jelent meg, ám ekkor már javában dolgozott a LucasArts egy videójátékon.

Ez lett a Republic Commando. Egy igazi taktikai first-person shooter, realista és véres akciójáték, amely máig az egyik legkevésbé gyerekbarát Star Wars-műnek számít. Amolyan spec ops a Star Warsban. Idén már tizennyolc éves a szoftver, három éve pedig mi is megemlékeztünk róla a Ziro.hu-n.

Republic Commando rengeteget adott az előzménytrilógiához, a mandalore-i kultúrához és ahhoz, hogy a klónok önálló személyiséggel rendelkezhetnek. A történet főszereplői a Delta-osztag négy tagja, név szerint: Boss, Fixer, Scorch és Sev. Ugyan genetikailag ők is „sima” klónok, mégis mindegyikük külön személyiség, más-más képességekre specializálódva és még a hangjuk is eltérő. Az osztag neve megidézi az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének hírhedt különleges egységét. A „delták” egyediségükben megágyaztak a későbbi  animációs sorozatokban megismert klónoknak is. Mindegyikük egyedi szinkronhangot kapott, hogy a játékosnak könnyebb legyen őket megkülönböztetnie. Temuera Morrison itt Boss hangját adta.

A játék nagy lépésekkel ugyan, de végigvezet az első geonosisi csatától egészen A Sith-ek bosszújáig. A LucasArts tervezett egy folytatást is Imperial Commando címen, de sosem készült el. A Republic Commando kultstátuszra tett szert rajongói körökben, így később választható karakterként az EA Battlefront II játékában is megjelent a klónkommandó. Az Aspyr Media jóvoltából 2021-ben kiadták Playstation 4-re és Nintendo Switchre is az eredeti Republic Commando játékot, így rajongók egy újabb generációja is megismerhette ezeket a klónkommandósokat.

delta-squad-rep-comm.JPG

A Delta-osztag tagjai a Republic Commando játékban

De nemcsak a videójáték, hanem a hozzájuk kapcsolódó regények is sokat tettek a kommandó ismertségéért és népszerűségéért. Karen Traviss a játék fejlesztésével párhuzamosan írta meg első Republic Commando regényét Tűzharc címen, amely egy másik egységről, az Omega(!)-osztagról szólt. A könyv annyira sikeres lett, hogy Traviss még további négy kötetet szentelt a klónkommandósoknak. A negyedik rész, már a 66-os parancsról szólt, az ötödik pedig továbbment és Imperial Commando: 501 címen és betekintést nyújtott a klónok Birodalomban betöltött szerepéről. Ebben a regényben az 501-es légió alá szervezik be a Delta- és Omega-osztagokat, hogy Vader nagyúr vezetésével levadásszák a 66-os parancs túlélőit.

Ráadásul itt is voltak dezertőr klónok, akik egy túlélő jedivel együtt a Mandalore-ra menekültek.

Traviss regényeiben számos olyan elem megjelent, amelyet mostanában vezettek át a kánonba a Rossz Osztag révén, például azt, hogy a klónkommandósok kezdték meg a sorozott birodalmi rohamosztagosok kiképzését. 

2003 és 2008 között rajzfilmsorozat, videójátékok, képregények és Traviss könyvei dolgozták fel a klónháborúk történetét. Ám ekkoriban Lucas egy gyereksorozatot kezdett el készíteni és magához vett egy kalapos tehetséget.

Klónkommandók a kánonban

Dave Filoni és George Lucas 2008-ban mutatták be az egészestés animációs mozifilmjüket, A klónok háborúját, amely aztán sorozatként folytatódott. Az új sorozat elsősorban a gyereknézőket szólította meg, de egyúttal felülírta az addigi műveket, vagyis Genndy Tartakovsky rajzfilmsorozatát, a Republic Commando játékot és könyveket is, így

ezek a korábbi klónháborús művek többé nem számítottak kánonnak.

Sok rajongó nem örült, hogy az addigi komoly, felnőttes katonasztorik helyett egy másfajta stílusú történet kezdődött és főként azt nehezményezték, hogy a Delta- vagy Omega-osztagok többé nem számítottak kánonnak. klónok háborúja az évek során sokat fejlődött, egyre komolyabb témákat vezetett be és itt is sokat foglalkoztak azzal, hogy a klónoknak önálló személyisége legyen.

Ám Filoni nem feledkezett el a kommandókról, így a harmadik évad Witches of the Mist című epizódjában felbukkant a Delta-osztag, amint két halott jedi holttestét szállították a coruscanti Jedi Nagytemplomba a Devaronon történt mészárlás után. A rövid jelenetben csak jelentést tesznek a Jedi Rendnek, utána többet nem találkozunk a „deltákkal” a sorozatban.

delta-squad-tcw.JPG

Delta-osztag A klónok háborúja harmadik évadában

Viszont Filoniék nem érték be ennyivel és folytatták a klónkommandók rekanonizálását a sorozatban. Az ötödik évadban egy új kommandóst ismerhettünk meg CC–5576, vagyis Gregor személyében, amikor Meebur Gascon ezredes és a droidokból álló D-Osztag rábukkantak a félre eső Abafaron. Gregor amnéziás volt, semmire sem emlékezett a múltjából, de Gascon és a droidok segítségével visszanyerte az emlékezetét, majd mindannyian megszöktek a bolygóról.

gregor-tcw.JPG

Gregor A klónok háborúja ötödik évadában

Gregort később a Lázadókban is láthattuk idősebb korában, Rex és Wolffe oldalán, aztán a Rossz Osztagban is felbukkant. Az első évad 14. epizódjából kiderült, hogy a Daro bolygón a Project War-Mantle keretében elkezdték az első rohamosztagosok toborzását. A kiképzésükre ötven klónkommandóst vezényeltek a titkos bázisra, köztük Gregort és a Delta-osztagból RC-1262 kommandóst, azaz Scorch-ot is. Ugyan Scorch csak egy pillanatra bukkant fel, de Hunteréknek így is sok gondot okozott, több bénító lövedéket is rálőttek, mire kifeküdt. De nemcsak az derült ki, hogy Gregor hogyan csatlakozott Rexhez, hanem hogy mit is takart a Birodalom titkos projektje és mi lett a Kamino sorsa is.

scorch-bb1.JPG

Scorch (jobbra) a Rossz Osztag első évadában

A 14. epizód több szempontból is nosztalgikus hangulatú volt. David W. Collins, a Skywalker Sound hangmérnöke Twitteren elárulta, hogy Ben Burtt eredeti lézerfegyver-hangeffektjeit is felhasználták az Egy új reményből, továbbá Scorch DC-17-esének a hangját is a videójátékból. Az már csak hab a tortán, hogy az elsőgenerációs rohamosztagosok páncélját Ralph McQuarrie egyik korai rohamosztagos-látványtervéről kölcsönözték.

mcquarrie-bb1.JPG

McQuarrie korai tervei (jobbra fent), a látványterveiből készült szobor (jobbra lent) és az elsőgenerációs rohamosztagosok a Rossz Osztagban (balra) (forrás: Reddit) 

A Tantiss-hegy titka

A Rossz Osztag első évadának epilógusában láthattuk, hogy miután a Birodalom elpusztította a klónozó létesítményt a Kaminón, a megmaradt kutatási anyagokat és a tudósokat (köztük Nala Sét) a Tantiss-hegy titkos bázisára szállították, amelyet klónkommandósok őriztek. A Tantiss-hegy ismerős lehet a Legendákból, hiszen Timothy Zahn Thrawn-trilógiájában játszott fontos szerepet és most végre a kánonba is bevezették, persze pár módosításokkal. Míg a Legendákban ez Thrawn saját klónháborúja volt, addig a kánonban ez inkább Palpatine császár saját, titkos klónozós projektjeihez kapcsolódik (igaz, Thrawn is a néhai császár klónozó hengereire alapozta saját seregének előállítását). Az első évad végén nem nevezték meg a helyet, viszont a második évad 11. részében megerősítették, hogy a Tantiss-hegyről van szó.

tantiss-bad-batch.JPG

Tantiss-hegy a Rossz Osztagban

Az epizódban egy sérült teherhajót láthattunk, amelyet egy klónkommandós őrzött, és a hajón valamilyen veszélyes szörnyet szállítottak. A Tantiss-hegyre tartott, ahol láthattuk, hogy a létesítményt vezetője Dr. Royce Hemlock vezeti a birodalmi klónozó programot. Hemlock a fogságban őrzött Nala Se együttműködését kérte Palpatine terveihez, de a kaminói nő nem volt együttműködő. A Batch eközben megbízást kapott Cidtől, hogy keressék meg azt a hajót, aminek a klónkommandóssal nyoma veszett. Hunterék meg is találták a lezuhant hajót egy közeli bolygón. Mint kiderült, a szállítmány egy zillo sárkány volt. Ez a lény annak a sárkánynak a mutáns klónja, akit még A klónok háborújába ébresztettek fel a Malastare-on és amely később a Coruscanton is elszabadult. Akkor sikerült a lénnyel végezniük a klónoknak és a jediknek, de Palpatine kancellár megbízta Sionver Bollt, hogy klónozza le a lényt. Hihetelen, hogy ez a lassan tíz éve félbemaradt történetszál itt folytatódott a Rossz Osztagban. A Birodalom gyorsan közbeavatkozott és hatástalanították az időközben elszabadult klónsárkányt, majd a szerencsétlen lakosságot is evakuálták (és kivégezték?), hogy ne maradjanak szemtanúk. Hunterék ugyan elmenekültek, de mostmár a Birodalom célkeresztjében vannak (hmm hol is van Crosshair?).

A zillo sárkány tehát egyike azoknak a projekteknek, amelyek végül elvezetnek Palpatine  klónozásához a Skywalker korában. Mindezt összeköti A Mandalóriban látott Pershing doktor, akinek szintén köze lehetett a Tantiss-hegyen folyó klónozáshoz. Pershing ugye Grogu magas M-számú vérét használta fel alanyaihoz, így nincs kizárva, hogy ezek a kísérletek vezetnek Snoke-hoz és Palpatine klónjához is később (hovatovább Reyhez is!). Erről hamarosan többet is megtudhatunk A Mandalóri harmadik évadában és talán az Ahsoka sorozatban is.

Úgy tűnik Dave Filoni ezekkel a titkos birodalmi klónkísérletekkel egyfajta összekötő hídat képez az animációs sorozatok, A Mandalóri és a zárótrilógia között, amely rendkívül izgalmas történet a Star Wars kánonban.

Na de vissza a klónkommandósokhoz. Az epizód végén az is kiderült, hogy Nala Se csak úgy győzhető meg, ha Omegát is megtalálják. Hemlock ezzel viszont a klónkommandósokat és személyesen Scorchot bízta meg, így nagyon úgy tűnik, hogy az évad főgonoszai akár a volt Delta-osztag tagjai is lehetnek.

hemlock-scorch-bb2.JPG

Dr. Hemlock és Scorch a Rossz Osztag második évadában

Izgalmas lenne újra viszontlátni őket, de immár a „rossz” oldalon, megidézve az Imperial Commando könyvet is. Érdekes lenne megfigyelni, ahogy a Batch menekül a delták elől. A Bad Batch eredeti négy tagja amúgyis rengeteg hasonlóságot mutat a Republic Commandoból ismert Delta-osztag négyesével.

lama-su-commando-bb2.JPG

Klónkommandósok kísérik Lama Su volt kaminói miniszterelnököt a Tantiss-hegyre

Rögös volt az út, de a klónkommandókat végre visszavezették a kánonba. Az pedig kifejezetten üdvözölendő, hogy a Rossz Osztag révén ilyen fontos szerepük van abban, hogy a Birodalom felállítsa rettegett hadseregét, illetve Palpatine klónkísérleteiben is közreműködtek. Reméljük még más Star Wars médiumokban is előveszik a legendás kommandósokat. A rajongók talán leginkább egy új videójátéknak örülnének, amely a Delta-osztagról, vagy akár a Rossz Osztagról is szólhatna. Hátha az EA-nél vagy más fejlesztőnél már készül is egy ilyen projekt.

A végére pedig itt van egy nagyon hangulatos rajongói film is.

A cikk eredetileg a Ziro.hu felületén jelent meg 2021. augusztus 3-án. Írta és frissítette: Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2918062200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása