Rebo.hu

[Jedi40 portrék] A császári testőrök

2023. május 28. - Boros Balint

electrostaffguard-swl.jpg

Az Egyesült Államokban 1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér filmet (Magyarországon mintegy másfél évvel később jelent meg). Ennek apropóján cikksorozatot indítottunk, melyben a filmben debütáló (mellék)karakterek kis portréit gyűjtöttük csokorba. Ezúttal azonban nem egy karakterre, hanem egy nagy karriert befutó egységre, a Császári Testőrségre fókuszálunk!

Köztársasági előzmények

Palpatine a császári testőrség elődjét a Galaktikus Köztársaság főkancellárjaként alkotta meg Vörös Testőrség néven. Ennek az egységnek a tagjait kezdetben a szenátusi testőrség tagjai közül válogatták ki, és már a klónok háborúja előtt szolgálatban álltak, ugyanis első nyilvános megjelenésük Y.E 28-ban volt. Azonban a klónháborúk elején Palpatine még működtette a szenátusi őrséget és a kommandót is. De miután kiderült, hogy Faro Argyus, a szenátusi kommandó egyik századosa elárulta a Köztársaságot, megkérdőjeleződött a szervezet hűsége és ezt kihasználva Palpatine a Vörös Testőrséggel váltotta fel mindkettőt.

palpatineredguard-twj.jpg

Amellett, hogy a kancellár testi épségét védték, szintén a feladataik közé tartozott az előzetes felmérése azoknak a helyeknek, ahova a kancellár a tervei szerint elutazott. Szintén feladatuk volt a logisztikai szervezés, evakuációs tervek megalkotása és kivitelezése, illetve a kancellárra leselkedő fenyegetések utáni nyomozás. Y.E 19-re a Vörös Testőrség és a Coruscanti Gárda teljes mértékben felváltotta a szenátusi őrséget. Miután véget ért a Klónok Háborúja és Palpatine kikiáltotta a Galaktikus Birodalmat, a Vörös Testőrség átalakult Császári Testőrséggé.

A Császári Testőrség fénykora

Ahogy telt az idő, Palpatine egyre jobban elszigetelte magát a külvilágtól, és csak ritkán mutatkozott nyilvánosan. Amikor pedig ilyet tett, akkor azt a császári testőrség vörös páncélos és palástos őrei kíséretében tette. A testőrök egyik legfontosabb küldetése Palpatine és Vader Rylothra kísérése volt, ahol a Szabad Ryloth Mozgalmat próbálták meg felszámolni. Palpatine vagy Vader testi épségének biztosítása mellett védték Sidious magánlétesítményeit, tulajdonait, és olyan helyeket, amik a Sithek szolgálatában álltak. Amíg az inkvizítorok főhadiszállása a Coruscanton volt, addig ott is állomásoztak császári őrök. Ám miután Palpatine az inkvizítorokat a Mustafar rendszerbe, a Jestefad körül keringő Nur holdra helyeztette át, megszűnt a császári testőrség jelenléte a szervezet főhadiszállásán. Ezzel szemben folyamatos volt a császári testőrök jelenléte Darth Vader mustafari erődjében, ahol a feladatuk az volt, hogy védjék Palpatine jobb kezét, amikor az bacta tartályban tartózkodik. Szintén szolgált három császári őr Thrawn főadmirális csillagrombolóján a Chimerán, amikor Ezra Bridger vezetésével a helyi lázadók felszabadították a Lothalt. Az őrök feladata az volt, hogy őrizzék a lothali jedi templom Chimerán felépített replikáját – ami elvezetett a világok közötti világba – és hogy szükség esetén végezzenek Ezra Bridgerrel. Erre sor is került, de az őrök alulmaradtak a jedi padawannal szemben.

Palpatine személyes jachtján, az Imperialison is állomásoztak, azon ugyanis Palpatine felbecsülhetetlen értékű Sith műtárgyakat tárolt, olyanokat, mint az ősi Sith nagyúr, Lord Momin maszkja. Ugyancsak szerepet kaptak a vrogas vasi csatában, mely során a lázadók megpróbáltak végezni Darth Vaderrel – aki pedig Luke Skywalkert akarta itt elkapni – ám mind Vader és a lázadók tervei meghiúsultak, amikor megjelent a bolygón Karbin parancsnok és  birodalmi különítménye, amiben császári testőrök is szolgáltak.

karbin2.jpg

A sithek ellen vívott magánháborúja során érte a testőrséget a történetének egyik legnagyobb csapása. A Vörös Hajnal által felbérelt Bestooni Ochi ugyanis a testőrség egy teljes egységét megmérgezte, akik így Sidious szeme láttára haltak meg.

A testőrség részt vett még az Amaxine állomás fedélzetén vívott csatában is, ahol Palpatine végső vereséget mért a Vörös Hajnalra, és véget vetett Qi’ra magánháborújának. Nem sokkal ezután Sidious elutazott a második Halálcsillagra, ahova szintén testőrei kísérték el.

Palpatine halála természetesen nem jelentette azt, hogy a császári testőrség teljes egészében megszűnt volna létezni – tovább őrizték például a coruscanti Palpatine Archívumot. Emellett magas rangú birodalmi tisztek személyes testőreiként is szolgáltak az endori csata utáni hónapokban. Védelmezték többek között Rae Sloan főadmirálist és Jylia Shale tábornokot, és elkísérték őket az Akivára ahol a megmaradt birodalmi vezetők egy része tartott válságtanácskozást a Birodalom jövőjéről. 

A császári testőrség végül a jakkui csatában semmisült meg, ahol a köztársasági erők végső vereséget mértek a Birodalom flottájára.

A jogutód: a Praetorianus Gárda

A Testőrség öröksége  tovább élt a Preatorianus Gárda és a Védelmezők képében. A preatoriánusok az Első Rend hadseregében szolgáltak, és ők védték Gideon moffot a mandalóriak ellen vívott csatában, Paz Vizslával, Din Djarinnal, illetve a kis Groguval is megküzdve.

screen-shot-2023-04-12-at-10-57-19-am-6436c71f16c30.jpg

Legfontosabb feladatuk a Snoke legfőbb vezér védelméről való gondoskodás volt a Supremacy (Fensőbbség) fedélzetén. Ám amikor Kylo Ren elárulta Snoke-ot a preatoriánusok sem tudták megakadályozni Snoke halálát. A gárda végül a Rey-jel és Kylóval vívott párbajban semmisült meg. Utódaik a Védelmezők voltak, akik a halálból visszatért Darth Sidioust vigyázták az Exegolon.

sovereign-protector-ceuee.jpg

Őket Rey győzte le, aki Ben Solo és a régmúlt halott jedijei segítségével sikeresen végzett Darth Sidiousszal, ezzel megsemmisítve a Sith Rendet.

Modernitás és hagyomány. A császári testőrség felszerelése és harcmodora

A Császári Testőrség alapját a thyrsusi Nap Gárda nevű zsoldosszervezet adta, amely a Köztársaság oldalán harcolt a klónháborúk során. A testőrök vörös páncélt és teljes arcot elfedő sisakot viseltek, amin keresztül egy fekete vizoron keresztül láttak ki. A páncél felett pedig az egész testet takaró vörös palástot viseltek. Ezen a ceremoniális egyenruhán kívül léteztek az egyenruhának más verziói is. Többek között egy speciálisan harci bevetésre szánt egyenruha, ami nélkülözte a ceremoniális sisakot és a testet takaró vörös palástot. Ehelyett ezek a testőrök könnyű testpáncélt, és egy kisebb sisakot hordtak. Ilyen öltözetben voltak láthatóak Palpatine testőrei a Lázadók évadzárójában a Chimera fedélzetén, illetve az Amaxine Állomáson vívott csatában is ilyen páncélzatot viseltek. 

74uoykdpo6171.jpg

A testőrök fő fegyvere a vibrolándzsa volt, ami egy 2 méter hosszú és 3 kg-nál könnyebb közelharci fegyver volt.

Ám nemcsak közelharcra lehetett használni. Volt beépített kábító is a lándzsákban, amik a legkisebb fokozaton is óriási fájdalom okozására voltak alkalmasak, de maximális fokozaton még a duracélt is átvágták. A lándzsa csúcsából emellett még lila lézerlövedékek leadására is volt lehetőség. A császári testőrség szintén használt vibrokardokat, nehéz lézerpisztolyokat, illetve, ha a harctéren vetették be őket, akkor a T-21-es könnyű ismétlő sugárvetőt, illetve okosrakétákat is, illetve helyzetjelző rakétákat.

Ahhoz, hogy valaki a Császári Testőrség tagjává váljon először is meg kellett felelnie a minimum 1.83-as testmagassági kritériumnak. Akik ennek megfeleltek azok ezután egy szigorú kiképzésen is átestek, ahol közelharcot, fegyverhasználatot, és orvosi ismereteket is oktattak. Emellett feltétlenül hűségesnek kellett lenniük Palpatine-hoz. A Testőrség tagjai kivétel nélkül emberek voltak, a birodalmi hadsereg sorozott állományából és egykori klónok közül kerültek ki. Amikor Y.E 19-ben Vader elutazott a Brighthome jedi űrállomásra, hogy a 66-os parancsot túlélő jedik után kutasson annak adatbázisában, az ott szolgáló klónok annak a reményében szálltak szembe vele – ekkor Vader személye még nem volt közismert a Birodalomban, és a klónok jedinek gondolták – hogy ha legyőzik, akkor Palpatine testőreiként szolgálhatnak majd tovább. Emellett amikor Palpatine és Vader Y.E 14-ben elutazott a Rylothra, hogy felszámolják a Szabad Ryloth Mozgalmat, akkor a Palpatinet elkísérő testőrök közül egy még szintén klón volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr818130314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása