Rebo.hu

Boba Fett totokiája, és az utapaui szerzetes husángja... Szamoából!

2023. június 21. - Kelemen Richárd (Rixon)

totokia_rebo.jpg

Még 2020 decemberében írt a néhai Ziro.hu-ra egykori főszerkesztőnk, Földi Bence egy cikket a gaffiról, a buckalakók, illetve Boba Fett buzogányáról, melyben arról is beszámolt, az inspirációt minden bizonnyal egy Fidzsi-szigetekről származó fegyver, a totokia jelenthette. Májusban a Néprajzi Múzeum posztolt arról, hogy raktárukban megtalálható egy pár ebből az eszközből, illetve egy úgynevezett talavalu is, melyet az Andorban láthattunk. Kádas István főszerkesztőnk és jómagam így hát ellátogattunk ide, ahol a múzeum munkatársai, Bíró Anna és Nagymarosy Ádám meséltek nekünk részletesebben ezekről a tárgyakról.

A totokia, melyet ananászbuzogánynak lehetne fordítani, valójában nem is az ananász, hanem a csavarpálma tesmését hivatott szimbolizálni. Eredetileg fejvadász buzogány volt, így ez is egy áthallás a sorozat eseményeire, hiszen Boba Fett szintén ezt a hivatást műveli. A végén lévő csúcsos kialakítás, illetve a súlyelosztás révén hatalmas csapást lehetett mérni, alapvetően az ellenfél koponyájára, amit Boba is szemléltetett A Mandalóriban.

Arra kérdésre, hogy a két totokia hogyan került a múzeum gyűjteményébe, Anna elmondta, egy Festetics Rudolf nevű nemestől, aki felesége hozományából egy jachtot építtetett magának és bejárta a Csendes-óceánt. Az ő gyűjteménye nagyon fontos része a Néprajzi Múzeum Óceánia gyűjteményének, ami nemzetközi szinten is páratlan. Akkoriban szokás volt, hogy vagy ajándékba, vagy eladásra kínáltak tárgyakat, fotókat az akkori Nemzeti Múzeumnak, melynek mai jogutódja a Néprajzi Múzeum.

1686736036034.jpg

Festetics Rudolf gyűjteményéből származó fotó, mely már minden bizonnyal egy beállított, turisták számára készült kép

Az, hogy éppen Temuera Morrison forgathatta ezt a fegyvert a képernyőn azért is nagyon különleges, hiszen számára is nagyon fontos saját, maori kultúrája, mely szintén az óceániai térséghez köthető. Ezt jelenítette meg a beavatási szertartás is, melynek során elkészítette saját gaffiját, ami szintén párhuzamba hozható a totokia történetével, melyet főleg klánfőnökök és magasrangú harcosok használtak.

Ezen felül éppen a Boba Fett könyvében láthattunk egy taszken harci táncot is, mely sok tekintetben hasonlít a maori hakára. Ez az identitás az utóbbi időben kiemelt fókusznak örvend Új-Zélandon. A maori nyelv immár az állam hivatalos nyelvei közé tartozik, a tervek szerint 2050-re minden iskolában kötelezően tanítani szeretnék, csakúgy, mint a különböző hagyományokat, például a hakát. A taszkenek rituális tánca a hakához hasonlóan szintén egy harcos jelenetet ábrázol, ami nagyon fontos a maori kultúrában, hiszen a mitológia központi figurája is a háború istene, aki miután legyőzte testvéreit, belőlük termtette a sziklákat, növényeket, különböző természeti jelenségeket.

Különösen érdekes az is, hogy a Star Wars egy másik népe is hasonlóan harcias kultúrát vall, mégpedig a mandalóriak, ami egy másik olyan közösség, melyhez Boba Fett karaktere alapvetően köthető, és amely felé várhatóan tendálni fog a sorozatok történetének további alakulása folyamán.

1686736036027.jpg

Szamoai harcos talavaluval

A másik tárgy, melyet kicsit közelebbről szemügyre vehettünk egy úgynevezett talavalu, mely egy Szamoáról származó főnöki bárd. A Star Wars világában ezzel az Andor sorozatban találkozhattunk, mégpedig Luthen boltjában, ahol egy utapaui szerzetes husángjaként volt prezentálva. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a szamoai rögbicsapat címerében is ezt a fegyvert láthatjuk. Ez a tárgy egy Panther hadihajó gyűjtése révén került a múzeum gyűjteményébe. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében bevett szokás volt, hogy a hadihajók legénységét elküldték, gyűjtsenek össze mindenféle tárgyakat. Ez általában azt jelentette, hogy a kikötőben az első árusnál bármilyen háttérinformáció nélkül felvásároltak mindenféle holmit, amely bekerült a múzeumba, ami aztán büszkélkedhetett vele, hogy az európai múzeumokkal vetekedő gyűjteménnyel rendelkezik.

Anna és Péter azt is elárulták, ha minden igaz, jövő májusban ezek a tárgyak a hónap műtárgyaiként kiállítva is megtekinthetők lesznek a Néprajzi Múzeumban, szóval érdemes figyelemmel kísérni az intézmény bejegyzéseit.

Látogatásunkról videót is készítettem, íme:

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4818151076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása