Rebo.hu

Újra kiadják magyarul az X-szárnyúak sorozatot?

2023. január 11. - Castad

nevtelen_terv_3.jpg

Értesüléseink szerint a Szukits Kiadó jóvoltából újra megjelenhetnek magyar nyelven Michael A. Stackpole X-szárnyúak kötetei, méghozzá gyönyörű, keménykötéses kiadásban!

A Lucasfilm és a Del Rey kiadó 2021-ben, a filmes cég 50. születésnapja alkalmából döntött úgy, hogy kánon ide, retcon oda, nem hagyják a feledés homályába süllyedni a Bővített Univerzum legjobban sikerült, s legkedveltebb történeteit, hanem újra kiadják azokat. Az így életre hívott Legendák – A legjobb történetek (The Essential Legends Collection) sorozat gyönyörű új borítóval, impozáns keménykötetes kiadásban meséli újra kedvenc Star Wars meséinket. E csodaszép kötetek magyar nyelvű megjelentetését a Szukits Kiadó tűzte zászlajára, s már tavaly megjelent Timothy Zahn Thrawn-trilógiájának frissített szövegű, keménykötéses változata (hiszen mi mással is lehetne kezdeni egy ilyen projektet?!), melyről mi is írtunk. S már előjegyezhető a kiadó honlapján a szintén közkedvelt s nagysikerű Darth Bane-trilógia hasonlóan impozáns keménykötéses kiadása. 

A Lucasfilm és a Del Rey igyekszik a legjelentősebb és/vagy legnépszerűbb Legendák köteteket kiválasztani, amelyek a Star Wars történelmének is részeivé váltak. Ilyen regénysorozat a Michael A. Stackpole és Aaron Allston által jegyzett X-szárnyúak sorozat, melynek egyelőre első négy regénye került a projektbe. A négy Stackpole írta kötet (Zsiványkommandó, Wedge játszmája, A Krytos csapda, A baktaháború) egy összefüggő történetet, mai szóval élve story arcot alkot, az Allston féle részek már egy új csapatra, a Lidérc osztagra fókuszálnak. Stackpole könyveit 1998-ban a debreceni Lap-Ics Könyvkiadó magyarul is megjelentette. Szintén kiadták az Allston által jegyzett 5. és 6. kötetet (Lidérc osztag, Vasököl) a sorozat további részei azonban már nem kaptak hivatalos magyar fordítást. (A két szerző 1999-ig kilenc kötetet írt, majd 2012-ben egy idővonalon is később játszódó tizedik könyv is megjelent a sorozatban).

A Lap-Ics kiadó által megjelentetett X-szárnyúak regények fontos Star Wars olvasmányoknak számítottak a '90-es évek végén, 2000-es évek elején – rám is nagy hatással voltak ezek a könyvek. A köteteket azonban később nem adták ki újra magyarul, mára nehezen és drágán szerezhetők csak be. Ráadásul a kiadási jogok is nehezítette az újrakiadást, így a Legendák – A legjobb történetek esetében is e könyvek új magyar megjelentetése tűnt a legbizonytalanabbnak. Blogunk friss értesülései szerint azonban az aggodalmak örömmé fordulhatnak, ugyanis – ha minden jól megy –

ezeket az X-szárnyúak regényeket is újra kiadják a sorozat részeként!

A régi, más kiadó által készített fordítás miatt persze ez jó eséllyel csupán év végén várható.

Az X-szárnyúak sorozat a Bővített Univerzum korai és fontos darabjának számít, amelyet a Csillagok háborúja és a Top Gun találkozásának terveztek. Az 1996-ban megjelent könyvek abból a szempontból is jelentősek voltak, hogy immár nem a klasszikus trilógia főhősei, azaz Luke, Leia és Han lettek egy regénysorozat főszereplői, hanem egy filmbéli mellékszereplő, a Denis Lawson által alakított Wedge Antilles. A könyveket megelőzte az ugyancsak Stackpole által írt X-wing: Rogue Squadron képregénysorozat, mely népszerűségben is szépen megágyazott Wedge és pilótatársai további történeteinek. A könyvek és a képregények megjelenése párhuzamosan is folyt a 90-es évek végén, s ismertségüket felfokozta a belőlük készült videójáték. A LucasArts a Factor 5 nevű német fejlesztővel készítette el a Rogue Squadron videójátékot, amelyet 1998-ban adtak ki PC-re és Nintendo 64-re. A játék hatalmas siker volt és két folytatást is kapott Nintendo GameCube konzolra Rogue Leader és Rebel Strike címen 2001 és 2003-ban. A játékok történetét az X-szárnyúak regények és képregények ihlették, ráadásul a második játékban pedig maga Lawson szinkronizálta Wedget. A rajongók mai napig az egyik legjobb Star Wars játékoknak tartják a Rogue Squadron trilógiát.

rogue-squadron-game.JPG

Rogue Squadron játék borítója

A könyvek révén Wedge Antilles a Star Wars Bővített Univerzumának egyik meghatározó karakterévé vált (igaz már a Thrawn trilógiában is kapott kisebb szerepet), s mellette a könyvek (és képregények) olyan népszerű figurákat adtak a Star Warsnak, mint Tycho Celchu, Corran Horn, Gavin Darklighter vagy éppen a Birodalmi Hírszerzés kegyetlen feje, a Jégszív, Ysanne Isard. E könyvek révén vált igazán Star Wars legjobb és leghíresebb vadászgép-alakulatává a Zsivány osztag!

2023 decemberére eredetileg Patty Jenkins Rogue Squadron filmjét vártuk volna, de úgy tűnik ennek halasztása (?) ellenére sem maradunk karácsonykor Zsivány osztag nélkül, csak éppen olvashatjuk és újraolvashatjuk történetüket!

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1618024068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása