Rebo.hu

Visszatér a Disney élére Bob Iger

2022. november 21. - Kelemen Richárd (Rixon)

bob-iger-disney-e1669002000844-832x447.jpg

Csupán két év távollét után visszatér a The Walt Disney Company élére a korábbi elnök-vezérigazgató, Bob Iger. A korábban őt váltó Bob Chapek a bejelentést követően azonnali hatállyal lemondott a pozícióról – számol be a CNN.

Chapek átvezette a vállalatot a világjárványon, amely közel 100 éves történetének egyik legzavarosabb időszaka volt, de végül a Disney úgy döntött, a jövője jobb kezekben van Iger mellett.

A lépés azért is meglepő, mert a vállalat igazgatótanácsa idén júniusban egyhangúlag megszavazta Chapek vezérigazgatói szerződésének további három évvel történő meghosszabbítását.

„Köszönjük Bob Chapek hosszú pályafutása során a Disney-nek tett szolgálatait, beleértve azt is, hogy átnavigálta a vállalatot a világjárvány példátlan kihívásain. Az igazgatótanács arra a következtetésre jutott, hogy mivel a Disney az iparág átalakulásának egyre összetettebb időszakába lép, egyedül Bob Iger alkalmas arra, hogy átvezesse a vállalatot ezen a sorsfordító időszakon” – fogalmazott vasárnap este kiadott nyilatkozatában Susan Arnold, a Disney igazgatótanácsának elnöke.

A világjárványtól eltekintve Chapek rövid, de rázós időszakot élt meg a Disney élén. Miután átvette Iger helyét, rögtön olyan megosztó kérdésekkel találta magát szemben, mint Scarlett Johansson fizetésének botránya, vagy a vállalat Floridával és saját alkalmazottaival folytatott csatározásai az állam egy vitatott törvényjavaslata miatt.

Mindezen felül a vállalat gyenge eredményjelentésen van túl, amely viszont növekedést mutatott a streaming törekvéseknél. Ennek azonban nagy ára volt. A Disney streaming üzletága a negyedik negyedévre szintén veszteségessé vált, 1,5 milliárd dollárt veszített. Ez a jelentés a Disney részvényeit egy évnyi lassú vagy rossz teljesítmény után egyenesen a mélybe taszította.

Ami Igert illeti, a Disney vezetőjeként szinte legendás státuszban van. Tizenöt évig volt vezérigazgató és nagy szerepet játszott olyan nagy márkák felvásárlásában, mint a Pixar, a Marvel és természetesen a Lucasfilm.

Ezen felül lezárta a 21st Century Fox nagy részének megvásárlásáról szóló 71 milliárd dolláros üzletet, illetve az ő vezetése alatt indult el a Disney+ streamingszolgáltató is.

iger-lucas.JPG

Iger és Lucas bejelentik a Lucasfilm felvásárlását 2012-ben (forrás: The Hollywood Reporter)

„Rendkívül optimista vagyok ennek a nagyszerű vállalatnak a jövőjét illetően, és nagyon örülök, hogy az igazgatótanács felkért, hogy visszatérjek vezérigazgatóként. A Disney és páratlan márkái és franchise-programjai különleges helyet foglalnak el oly sok ember szívében világszerte, és legfőképp az alkalmazottaink szívében, akiknek a vállalat és küldetése iránti elkötelezettsége inspirációt jelent.” – mondta Iger saját közleményében.

Hogy ez mit jelenthet a Star Warsra nézve? Ezt egyelőre nehéz megítélni. Mindenesetre Igernek rengeteg tapasztalata van már a Lucasfilmmel, illetve Kathleen Kennedyvel való közös munkában, így van rá esély, hogy az elmúlt hónapok zavaros mozihíreit felváltja végre valami letisztultabb ütemterv. Félve merem ebbéli reményeimet írásba foglalni, de talán az is elképzelhetővé válhat, hogy 2025 decemberében már TÉNYLEG újra beülhetünk a moziba egy Star Wars filmre.

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4917983936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása