Rebo.hu

[Jedi40 portrék] Mon Mothma

2023. május 29. - Kelemen Richárd (Rixon)

mon-mothma-return-of-the-jedi.jpg

Írta: Kelemen Richárd „Rixon” – Faragó Dániel

Az Egyesült Államokban 1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér filmet (Magyarországon mintegy másfél évvel később jelent meg). Ennek apropóján cikksorozatot indítottunk, melyben a filmben debütáló (mellék)karakterek kis portréit gyűjtöttük csokorba. Mon Mothma szintén egy háttérszereplőként kezdte negyven éve, ám azóta a Star Wars egyik meghatározó karakterévé vált. Korábbi portrécikkeinket eggyé formázva lássuk hát a Lázadás vezérét!

A Köztársaság politikusa

Mikor a szeparatisták szerveződése egyre nagyobb fenyegetésnek látszott a Köztársaság számára, a Szenátusban parázs viták zajlottak arról, vajon szükség van-e egy saját hadseregre is. Mint tudjuk, Palpatine főkancellár különleges jogkörének segítségével végül a haderő felállítása mellett döntött, ezért vethette be a Köztársaság a klónhadsereget, és így kezdődhetett el a klónok háborúja. Viszont rengeteg szenátor ellenezte ezt a döntést és a békés megoldást forszírozták. Ezen szenátorok közé tartozott Mon Mothma, a Chandrila képviselője is. Elvei mellett kitartva Mothma számos tárgyaláson vett részt a szeparatista világok szenátorainak részvételével még a háború alatt is, többek között a független Mandalore bolygón. Ezek a tárgyalások ugyanakkor többnyire hasztalanok és eredménytelenek voltak.

Nem sokkal a háború vége előtt ugyanezen szenátorok Padmé vezetésével megalkottak egy kétezer főt számláló petíciót, mellyel azt szerették volna elérni, hogy Palpatine a háború végeztével garantálja, hogy különleges jogai visszaszállnak a Szenátusra. A Birodalom felemelkedésével törekvéseik nyilvánvalóan vakvágányra futottak, hiszen Palpatine a jogairól való lemondás helyett teljhatalmat kapott. Ezen felül a kezdeményezés a Birodalom szempontjából gyakorlatilag árulásnak volt minősíthető, így 63 résztvevőt le is tartóztattak. Később viszont a Kétezrek Delegációjának alapítói jelentették a Felkelők Szövetségének politikai bázisát.

Inspiráló vezér, csapnivaló anya

Mon Mothma szenátortársaival együtt eleinte megpróbált a Szenátusban harcolni a jó ügy érdekében. Miután azonban törekvései hasztalannak bizonyultak, nem volt más választása, mint előbb kétes ügyleteket kötni, majd a harc útjára lépni, bármennyire is szembement így saját elveivel. A kezdetben egymástól függetlenül működő lázadó sejteknek koordinációra volt szüksége ahhoz, hogy együttesen nagyobb erőt tudjanak képviselni. Ebben a koordinációban szerepet játszott – Luthen Rael mellett – Mon is,  aki végül nyíltan a szerveződő Lázadó Szövetség élére állt, ezzel először egyesítve a sejtek munkáját.

mon-mothma-main.jpeg

Férjével, Perrinnel hűvös volt a viszonya és tizenötéves lányával, Leidával szintén rossz kapcsolatot ápolt. Mon több fronton kellett, hogy helyt álljon, hiszen a nyilvánosság számára ő egy gyenge kezű szenátor volt, aki a Birodalmi Szenátusban küzdött a szeparatista jogokért, miközben titokban a lázadást szervezte Luthen Raellel, illetve pénzeket mozgatott kétes eredetű bankszámlákról és alapítványokon keresztül a lázadás számára. Mindezek mellett családjára már jóval kevesebb figyelem jutott, egészen addig, amíg a pénzforrásai elapadtak és veszélybe került a lázadó tevékenysége. Ebből végül vélhetően egy kényszerházasság mentette ki – a lányát kénytelen volt hozzáadni egy általa nem kedvelt és megvetett üzletember, Davo Sculdun fiához. Mon a családját és a saját lányának boldogságát is feláldozta a lázadásért, az ügyért, amelyben oly nagyon hitt. Unokahúga, Vel Sartha szintén a lázadók tagja volt, de ő a terepen harcolt, fegyverrel. Mon fegyvere a politika volt, terepe a szenátus, ő ott vívta meg harcát a Birodalommal szemben. 

Az Új Köztársaság kancellárja

Miután a lázadók legyőzték a Birodalmat, beteljesítették szövetségük elsődleges célját és létrehoztak egy új, demokratikus államalakulatot Új Köztársaság néven. Ennek vezetői kezdetben megőrizték a korábbi Köztársaság kancellári címét, ám ezt később megpróbálták felváltani az első szenátori tisztséggel, melynek célja a központi hatalom erősítése lett volna.

Mon Mothma kancellárként, első ízben töltötte be a vezető szerepet az új állam élén. Rendelkezései elsősorban arra irányultak, hogy az új rendszerben mindenki képviseltetve legyen és biztonságban érezze magát. Éppen ezért az Új Köztársaságnak nem volt állandó központja, mint amilyen korábban a Coruscant volt, ezzel szemben bizonyos időközönként új helyre költözött a Szenátus. Az első főváros a Chandrilán, Mothma szülőbolygóján volt, nem sokkal később pedig a Nakadiára költözött át a központ, míg a zárótrilógia idején a Hosnian Prime töltötte be ezt a szerepet.

Mothma egyik legnagyobb hibáját is kancellárként követte el, ugyanis úgy döntött, hogy az Új Köztársaságnak ne legyen hadserege, csupán egy kis létszámú szervezet, melynek főleg rendfenntartó és ceremoniális szerepe volt. Azért gondolta ezt a döntést helytállónak, mert a galaxis lakói immáron évtizedek óta fegyverekkel a fejük felett éltek először a klónok háborúja, majd a Birodalom rémuralma miatt, így ezzel akarta hangsúlyosabbá tenni a békés átmenetet. Ugyanakkor később pontosan emiatt tudott felemelkedni az Első Rend, melynek fenyegetését, ugyan már nem Mon Mothma hivatali idejében, de szintén alábecsülte az Új Köztársaság. Ehhez csak hozzáadott az is, hogy míg Mon Mothma karizmatikus személyisége erős politikai konszenzust tudott teremteni a Szenátusban, eddig ismeretlen utódja erre már nem volt képes. Az Új Köztársaság legfontosabb döntéshozatali szerve ezáltal káoszba fulladt és kétpártrendszer alakult ki.

Mon Mothma - Return of the Jedi | Star wars figures, Star wars film, Star  wars

Érdekességek:

  • Mon Mothma karakterét A jedi visszatérben Caroline Blakiston keltette életre, aki megtartotta a saját vörös haját a filmben, s maga is ötletelt Mothma háttértörténetén. Szerinte a Mon Mothma név a Moon Mother szóra hasonlít, ezért hidegnek és összeszedettnek képzelte el. 
  • A fiatalabb Mon Mothmát A Sith-ek bosszúja óta Genevieve O'Reilly alakítja, akit eredetileg azért szemelték ki a szerepre, mert hasonlít Blakistonra. Jelenetei többségét azonban kivágták a harmadik epizódból.  O'Reilly később a Zsivány egyesben, illetve a Lázadókban játszotta el újra a karaktert. Igazán nagy szerepet az Andor sorozatban kapott.
  • Mon Mothma életének vége egyelőre ismeretlen a kánonban, ugyanakkor feltételezhető, hogy a folytatástrilógia idejére már meghalt, tekintve, hogy semmilyen részt nem vállalt az Első Rend elleni harcban. Az bizonyos, hogy kancellári pozíciójáról önként mondott le betegsége miatt, ami párhuzamba hozható a Legendák történetével is, melyben szintén hasonló problémákkal kellett megküzdenie.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1918134494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása