Rebo.hu

[Jedi40 portrék] Max Rebo

2023. május 23. - DanCarver

max-rebo-wallpaper.JPG

Az Egyesült Államokban 1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér filmet (Magyarországon mintegy másfél évvel később jelent meg). Ennek apropóján cikksorozatot indítottunk, melyben a filmben debütáló (mellék)karakterek kis portréit gyűjtöttük csokorba. Nyitó cikknek mi is lehetne találóbb, mint blogunk névadója, a kék ortolan orgonista, vagyis Max Rebo és bandája.

Korai évek és Max Rebo bandája

Max Rebo egy kék ortolan volt, aki a hideg Orto világáról származott. A Legendák szerint eredeti neve Siiruulian Phantele volt, s a család öt gyermeke közül a legfiatalabbként látta meg a napvilágot. Sovány, kis termetű ortolanként az anyja is nagyon féltette őt. Két végtagja volt mindössze, így lábaival tanult meg zenélni. Egy vörös labda-orgonán játszott jizz stílusú (amolyan jazz) számokat éjszakai klubokban, hogy eltartsa magát. Max Rebo művésznéven befutott orgonista lett a Tatuinon.

max-rebo-playing.JPG

Rebo játszik az orgonáján.

A kánonban nagyon keveset tudunk a bandáról. Viszont a Legendákban annál többet: eredetileg Evar Orbus és az Ő galaktikus Jizz-Wailers-ei néven futottak, amelynek az alapító Orbuson kívül tagja volt Max Rebo, Sly Snootles, Droopy McCool és Joh Yowza is. Y. u. 3-ban a Figrin D’an és a Modális Csomók nevű rivális bith zenekar eltették láb alól Orbust. A megmaradt tagok újjászerveződtek Max vezetése alatt és megalakult Max Rebo bandája. A tizenkéttagú együttes először kocsmákban játszott, majd ahogy egyre elismertebbek lettek az alvilágban végül Jabba palotájában is eljutottak, ahol a huttot és köreit szórakoztatták. Legismertebb számaik között olyanokat találunk, mint a Lapti Nek és a (That Joyous Night) I Ate My Mate, vagy a Jedi Rocks, amely igazi sláger lett a Külső Peremvidéken.

max-rebo-band-twelve.jpeg

Max Rebo bandája: (felül balról) Max Rebo (ortolan orgonista), Fonnyadt (Droopy) McCool (kitonak fúvós), Sy Snootles (Pa'lowick vezető énekes), Joh Yowza (Yuzzum előadó, énekes); (középen balról) Lyn Me, Rystall Sant és Greeata Jendowanian (táncosok, vokalisták), Rappertunie (egy Shawda Ubb harmonikás); (alul balról) Barquin D’an és Doda Bodonawieedo (fúvósok), Ak-rev és Umpass-Stay (dobosok).

Téves személyazonosság

A Star Wars Adventures c. képregény 2017, 13. számában egy érdekes történetet olvashattunk Rebo és testvére, Azool Phantelle közös kalandjáról. Azool becsapta és meglopta Mos Eisley űrkikötőjének lakóit, az áldozatok pedig összekeverték Rebóval. Rebo menekülni kényszerült, de összeütközött két birodalmi rohamosztagossal Chalmun kantinja felé menet. Végül Azool mentette meg és a két ortolan testvér egy siklómotoron menekült el. Rebo elmarasztalta Azoolt tettéért, mivel azok Jabba szervezetének területén történtek és ezért mindketten bajba kerülhettek volna. Ez hamar igaznak bizonyult, hiszen már rájuk is állították a fejvadász Boushh-t, de sikerült előle elmenekülniük. Később Jabba mindkettejüket kérdőre vonta, mire Azool azt állította, hogy nem tudta, hogy ez Jabba területe. Ennek következtében Jabba azzal büntette őt, hogy pincérként kellett felszolgálnia a Khetannán.

rebo-azool.JPG

Azool és Rebo menekülés közben

Max Rebo és bandája Jabba palotájában

Rebo és bandája sok éven keresztül mulattatta Jabbát és udvartartását a palotában. Akkor is ott voltak, amikor Y. u. 4-ben Luke Skywalker, Leia Organa, Csubakka, Lando Calrissian és a két droid megkísérelték kiszabadítani társukat, Han Solót Jabba fogságából. Boushh-nak öltözött Leia ugyan kiolvasztotta Solót a karbonitból, de Jabba elfogta őket. A hutt a Carkoon veremben akarta kivégeztetni a lázadókat, így a Khetannával odautaztak. A fedélzeten természetesen velük tartott Max Rebo és bandája. Skywalkerék túljártak Jabba eszén, végeztek az embereivel, beleértve a hutt gengsztert is. A Khetanna megsemmisült, de Rebo szerencsés módon túlélte és kijutott élve.

Jabba után

Miután a rettegett hutt elhalálozott, az utána maradt űrt Bib Fortuna, majd Boba Fett töltötte be a Tatuinon, mint a daimyo. Max Rebo viszont nem tért vissza Jabba palotájába, hanem Garsa Fwip kantinjában, a Menedékben vállalt munkát. Volt tizenkéttagú bandája szétszéledt és vele együtt három főre szűkült. Egy gitáros bith és egy dobos droid alkotta új zenekarát. Előbbi valószínűleg a korábbi társa, Barquin D’an lehetett.

A Fettel rivalizáló Pyke szindikátus végül felrobbantotta a Menedéket, Rebo viszont aznap nem volt jelen, így túlélhette a merényletet.

További sorsáról nincsenek egyelőre információk a kánonban.

max-rebo-band-book-of-boba-fett.JPG

Max Rebo és új bandája a Boba Fett Könyvében

Érdekességek:

  • Max Rebót Richard Marquand alkotta meg A Jedi visszatérhez, de a karakter nem a filmben, hanem az arról szóló regényben bukkant fel először, hiszen a könyvet még a film premierje előtt adták ki.
  • A filmben Simon Williamson bábmester alakította, aki rajta kívül míg Nien Nunbot és egyéb mon calamariakat, illetve gamorrai őröket is játszott.
  • Rebo jelmezét az ILM szakemberei készítették el. Nagyon szűk volt, Williamson deréktól felfelé viselte, alig tudott benne mozogni és semmit sem látott. Így Phil Tippett bábmester és stop-motion művész instruálta őt fülhallgatón keresztül, míg két másik bábos segített mozgatni Rebo fejét és végtagjait. A Light & Magic című dokusorozatból kiderült, hogy Rebo furcsa mozgása Tippett hiányos tánctudásának köszönhető.
  • A Jedi visszatér eredeti, 1983-as verziójában csak a Lapti Nek volt hallható és jóval kevesebbet is mutattak a bandából is. Az 1997-es felújított változatban ezt a számot lecserélték a Jedi Rocksra és egy bővített jelenetet készítettek hozzá ahogy a banda előadja. Itt már látható a zenekar összes tagja, egyesek bábok, míg mások színészek voltak maszkban és mellettük már CGI animált karakterek is megjelentek, előrevetítve a közelgő előzménytrilógia vizuális effektjeit.

max-guys.jpg

Rebo és a bábosok

  • A Legendákban több helyen is felbukkant Rebo, életútja azonban kissé eltér a kánontól. Ami viszont a legfontosabb, hogy a Legendákban négy végtaggal ábrázolták, míg a kánonban csak kettő van neki, így valójában a lábaival zongorázik.
  • Az 1998-as klasszikus trilógiához készült képes enciklopédia szerint Max Rebo egy félőrült ortolan volt, aki csak a hasára gondolt. A könyv szerint a banda tagjai majdnem meglincselték őt, amikor kiderült, hogy Jabbával olyan szerződést kötött, amelyben ingyenkosztért játszanak.
  • Egy kék színű, elefántszerű lény, Hooter zongorázott a háttérben az 1986-os Captain EO című rövidfilmben, amely Michael Jackson énekesről szólt. Sok rajongó úgy vélte, hogy Max Rebo ihlette a karaktert, amelynek elég nagy a valószínűsége, tekintve, hogy a film executive producere George Lucas volt.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2918130942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása