Rebo.hu

Björköt és a Coldplayt is inspirálta a Figrin D’an és a Modális Csomók

2022. október 09. - Földi Bence

screen-shot-2015-12-21-at-11_54_00-am.jpg

A messzi-messzi galaxis messze legjobb zenekarának leghíresebb nótája a Föld zenei világára is hatással volt.

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban létezett egy remek zenekar, a Figrin D’an és a Modális Csomók. A kánonban nem tudunk túl sokat az együttesről. Az biztos, hogy hét tagja volt a zenekarnak: Figrin D’an, Nalan Cheel, Tedn Dahai, Doikk Na’ts, Ickabel G’ont, Tech Mo’r és Lirin Car’n (mind a bith faj tagjai).

A Galaktikus Birodalom időszakában voltak aktívak, s két helyen biztosan felléptek: Chalmun Kantinjában a Tatuinon, valamint a Bounty Hunters nyolcadik számából tudjuk, hogy a H’unn Cabaret Pitben is a Nar Kaagán is. A jizz műfajban alkotó Modális Csomók alapvetően a Külső Peremvidéken volt népszerű, egyesek szerint azért, mert dalaikban nem voltak énekelt betétek.

A zenekarnak három dalát ismerjük:

A zenekart Figrin D’an vezette, akinek kedvenc hangszere a Kloo kürt volt – állítólag olyan jól játszott rajta, hogy ráragadt a Tüzes Figrin becenév is. Ugyanakkor Figrin D’an képes volt megszólaltatni a Gasan húrdobot is – Chalmun Kantinjának vendégei azt szerették, ha ezen hangszeren játszott.

ezgif_com-gif-maker_10.jpg

Fivéri rivalizálás

Az általam fordított Hogyan ne légy ewokeledel című könyvből is tudjuk, hogy a Figrin D’an és a Modális Csomók komolyan rivalizált a Tatuin másik híres zenekarával, az oldalunk névadója vezette Max Rebo Zenekarral. A Legendák világában utóbbi tagja volt Figrin bátyja, Barquin, akinek háttérsztoriját a Star Wars Insider 67. számában ismertették.

Barquin nem volt olyan tehetséges, mint öccse, és féltékeny volt Figrin sikereire. Miután végre elég kreditet szerzett ahhoz, hogy elhagyja szülőbolygója, a Bith mocsarait, Barquin a Tatuinra utazott. Amikor megérkezett Chalmun Kantinjába, a Modális Csomók már elhagyták a sivatagos bolygót – nélküle. Pénzre volt szüksége, hogy elhagyhassa a bolygót, így Barquinnak új munkát kellett keresnie, és talált is egyet – Jabba palotájában. A légkör egyáltalán nem volt az ínyére, és ahelyett, hogy pénzt keresett volna a Max Rebo Zenekarral való fellépésért, a hutt rabszolgasorba taszította. Szökési lehetőség híján megpróbálta megtalálni a módját, hogy megölje magát. A lehetősége akkor jött el, amikor Jabba és udvartartása a sarlacc verméhez utazott, hogy megetesse a szörnyeteget Luke Skywalkerrel és társaival. Barquin várta az alkalmat, hogy a sarlacc torkába ugorhasson, de amikor kitört a csetepaté, a Dűne-tengerbe menekült. Mos Eisley felé vette az irányt, és egy teherhajón bújt el, így jutott el Stenosba. Ott felépített egy kereskedelmi vállalatot, ami egész sikeres lett.

A kánonban annyit tudunk Barquinról, hogy a Max Rebo Zenekarban ő játszott a kloo kürtön – ő egyébként csak az 1997-es Special Editionnel került be A Jedi visszatérbe. A klónok háborújában poszteren is hirdetett – tehát már akkor aktív – Max Rebo Zenekarban együtt játszott többek között Ziro gyilkosával, Sy Snootlesszel is. Azt nem tudni a kánonban, túlélte-e sarlacc fészkénél zajlott eseményeket, mindenesetre erős a gyanúm, hogy a Boba Fett könyvében ő volt az egyik bith, akit Max Rebóval láthattunk zenélni.

3929178-8.jpg

Így készült a Mad About Me

A való életben természetesen John Williamsnek köszönhetjük a Modális Csomók legendás dalát. George Lucas valamilyen futurisztikus, de nem elektronikus zenét szeretett volna hallani a film ezen pontján a kantinban.

„Fogalmam sem volt arról, hogy milyen legyen a hangzás”

– mondta Williams 1997-ben a Film Score Monthly-nak. Lucas azt javasolta Williamsnek, hogy képzelje el, hogy az idegenek valahogyan felfedezték az 1930-as évek swing legendája, Benny Goodman által írt kottát, és megpróbálják eljátszani azt anélkül, hogy tudnák, hogyan szól a földi zene. Williams visszatért a zongorájához, és „a leghülyébb kis dallamsorozatot találta ki a régi idők swing zenekarának számaiból”, és a darabokat „trinidadi acéldobokra és hangolatlan kazoo-kra” hangszerelte. Az egyetlen elektronikus hangszer az ARP szintetizátor volt, amely egy könnyed basszusvonalat szolgáltatott. Szűrőket és visszhangot használtak, hogy a számok még földöntúlibbnak tűnjenek. 

Williams a kantinzenét „anomáliának” nevezte, de a mozinézők fantáziáját megragadta, nem utolsósorban azért, mert a kantinjelenet – ahol a film sminkesei által alakított zenészek játszottak gumimaszkjaikban kapkodva a levegőt – annyira emlékezetes volt. A sikerhez hozzájárult továbbá, hogy a Meco néven alkotó Domenico Monardo – aki a premierkor látta a filmet – elkészített egy diszkóverziót a dalból, amely az amerikai slágerlisták élére repítette. Kétmillió példányt adtak el a lemezéből, kétszer annyit, mint a filmzenei albumból – a lemez máig a legjobban fogyó instrumentális zenei single az Egyesült Államokban.

star_wars_and_galactic_funk.jpg

A Föld zenészeit is megihlették

Ugyan a Figrin D’an és a Modális Csomók réges-régen zenélt, örökségük a Föld zenészeire is hatással volt. Az 56 éves izlandi énekesnő, Björk friss albumának (Fossora) zenei világát is megihlették a bith zenészek.

„Björk elmagyarázta nekünk az album koncepcionális elemeit és a világ felépítését, amikor felkért minket, hogy készítsünk neki beateket. Elmagyarázta, hol játszódik a dal a fejében – valami homályos finn jazzbárban, amely a jövőben működik. Azt mondta, úgy kell szólnia, mint a Cantina zenekarnak. Így hát egy jazzes, futurisztikus beatre törekedtünk. (…) A mi generációnk számára ez egy igazi mémzene. A kantinzenekar furcsa, idegen hangszereken játszik, de a hangok annyira normálisak. Azóta is ez egy referenciapont a munkánkban – zenét írunk egy másik helyre, elképzelünk egy olyan világot, ahol a zene úgy szólna, mint az, amit mi csinálunk. A Star Wars pedig remek kiindulópont ehhez”

– fogalmazott a brit The Guardiannek nyilatkozva Attli Finnsson, aki együtt dolgozott Björkkel az új albumán.

De nem csak az északi zenészeket ihlette meg a Modális Csomók. A Coldplay nevű angol pop-rock együttes frontembere, Chris Martin arról beszélt korábban, hogy az Egy új remény ominózus jelenete elgondolkodtatta, hogy „milyenek lehetnek a zenészek az univerzum különböző szegleteiben”, s ez ihlette 2021-es albumukat, a Music of Spherest. Rajtuk kívül az Animal Collective nevű amerikai kísérleti popbanda is inspirációként emlegette a messzi-messzi galaxis bandáját a 2012-es albumuk, a Centipede Hz kapcsán.

Úgy fest, a Figrin D’an és a Modális Csomók öröksége valóban örök.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3517949578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása