Rebo.hu

Idő és tér A Mandalóri 3. évadának elején

2023. március 06. - Castad

c7tespppxoydddk8vy7fw3.jpg

A Mandalóri harmadik évadának első epizódjában visszalátogattunk a Nevarróra, mely nagyon sok változáson esett át az előző évad óta eltelt időben. Na de mennyi idő is telt el azóta? Mindemellett az is kiderült, hogy a bolygó fellendülését a Hydiai útnak köszönhette. Na de merre is van az? Ezt a két kérdést járom most körül!

Az idő

Az a képsorok alapján egyértelmű, hogy sok idő telt el azóta, hogy a második évad negyedik részében Din egy kis küldetését vállalt a Nevarrón, egy időre iskolapadba küldve Grogut, illetve azóta, hogy az évad végén még visszatért erre a bolygóra, Cara Dune segítségét kérni. A Nevarro (és Greef Karga magisztrátus öltözéke) már az első és a második évadok között is sokat fejlődött, a harmadik évad elejére pedig már egy virágzó város és egy puccos főmagisztrátus fogadta a visszatérő Din Djarint. 

Kép

A Nevarro, illetve Karga városának fejlődése az évadok során (Twitter)

Nemcsak ez utal azonban az idő múlására, hanem például az epizód elején mutatott mandó csapat is. A Fegyverkovács ugyanis a Boba Fett könyvében még arról beszél, hogy Paz Vizslával ketten maradtak, hogy visszaállítsák a Törzset, míg itt már egy megújult, gyerekkel feltölött mandó „családot” láthattunk.  Korábban is teltek el hónapok-évek a sorozatok között: az első évadban hosszabb idő is eltelt, amíg Mando az Arvala-7-en, vagy a Sorganon tartózkodott, na és akkor is, amikor sokáig küldetésről küldetésre, munkáról munkára bolyongott a galaxisban. A második évad e téren talán feszesebb, bár Din sokáig kutathatta a túlélő mandók, illetve a titokzatos jedik nyomait. Ugyancsak több idő telhetett el, miután Grogut elragadta Gideon moff, s Din terve pedig mozgásba lendült, hogy végül Pershing doktort elfogva feljussanak a moff hajójára. Boba Fett könyvéig is telhetett el valamennyi idő, ahogy a sorozatban is időbe telt legalább az, ahogy Din és Peli Motto elkészítettek az N1-es vadászgépet.

Az időbeliség kérdésében a sorozat atyja, Jon Favreau is belezavarodott, mely éppen a nyitórész előtti napon borzolta fel a kedélyeket. Favreau a Skytalkers podcastban beszélve fejtette ki, hogy az első és a második évadok alatt több év is eltelt, míg Grogu két évet töltött Luke Skywalker épülő akadémiáján, mielőtt visszatért volna Din Djarinhoz. Később a Variety-nek pontosította állítását, miszerint körülbelül annyi idő telt el, mint ami a valóságban. Mondandójába kissé belezavarodott, de úgy fogalmazott, hogy A Mandalóri második évada és a Boba Fett könyve cselekménye között eltelt idő 0 és 2 év közé tehető. 

A Mandalóri második évada 2020. december 18-án ért véget, míg a Boba Fett könyve 2021. december 19-án kezdődőt, tehát a két sorozat, illetve in-universe eseményei között körülbelül egy esztendő telt el. Ha e logika megáll a Boba Fett könyve (ami 2022. február 9-én ért véget) és A Mandalóri harmadik évada között is (ami 2023. március 1-én kezdődött), akkor itt is valamivel több mint egy év telhetett el a sorozatok eseményei között. Ennyi idő bőven elég volt Greef Karga főmagisztrátusnak, hogy felfejlessze a Nevarrót.

FRISSÍTÉS: Dave Filoni is nyilatkozott a kérdésről, ám ő showrunner-társával ellentétes állásponton volt, szerinte ugyanabban évben, tehát Y. u. 9-ben történtek A Mandalóri eddigi eseményei. 

A tér

A sorozat harmadik évadának érkezésére várva cikket írtam A Mandalóri földrajzáról, a Nevarro elhelyezkedésére e is kitérve. Ebben  úgy fogalmaztam, hogy a galaxis virtuális négyzetrács-hálózatán a Nevarro a Wookieepedia adatai alapján a J-19-es koordinátaponthoz köthető. Eszerint a galaxis azon „déli, délnyugati” felében található mint például a Bespin (K-18), az Endor (H-16) vagy a Mustafar (L-19).  Ettől északra az úgy nevezett Lipsec Futam nevű hiperűr-útvonal húzódik, mely a Rimma Kereskedelmi Útra csatlakozik rá, s azon keresztül lehet eljutni a galaxis talán legjelentősebb hipersztrádájára, a Hyidai útra. Ezzel szemben Greef Karga főmagisztrátus szavai alapján már úgy tűnik, hogy a Neverro közelebb feküdt a Hydiai úthoz mint hittük, feltehetően annak egyik állomása is lett.

De mi is az a Hydiai út? A hipertéri „szuperutat” bizonyos Freia Kallea térképeszte fel és hozta létre, még bőven a Régi Köztársaság idején, Yavin előtt 3705-ben. Az út lényegében átszelte a fél galaxist, az „északkeleti” vállalati szektortól a „délnyugati” végekig haladva, közben a gazdag Magvilágokon is áthaladva. 

Hyperlane (Legends)-[BC]General Information 

[C]A hyperlane, or hyperroute, hyperway, hyperspace route, hyperspace lane, spa

A sárgával jelölt Hydiai út a Legendákban (de a kánonban is hasonló)

Ha maradunk a képzeletbeli északkeleti-délnyugati irányban, akkor az út kiindulópontja a Vállalati Szektor. E galaxis Külső Peremvidékén elhelyezkedő szektor a galaktikus nagyvállalatok birodalma volt, ahol a vállalatok szabad kezet kaptak bolygóik irányítására. A klónháború idején a szektor független maradt, ám lakói többnyire a szeparatistákkal szimpatizáltak, s a háború után több keményvonalas szeparatista talált itt menedéket. A Vállalati Szektort a zárótrilógiában is láthattuk, itt található Cantonica, illetve kaszínóvárosa Canto Bight. A Hydiai út különben a Bonadan és a Salient rendszereken halad át, utóbbi a klónháborút követően Tarkin erői és Saw Gerrera zsoldosai összecsapásának is színhelyéül szolgált.

Az út ezt követően átszelte a Külső Peremvidéket (Külső Gyűrűt), a Középső Gyűrűt, a Terjeszkedési Régiót, a Belső Gyűrűt és a Kolóniákat egyenesen a galaktikus Magig. A Magban olyan fontos szektorokon és rendszereken haladt át, mint például a Bormea szektor. E szektorhoz tartozott a Chandrila-rendszer, melyben Mon Mothma szülőbolygója keringett, s mely a Birodalom bukását követően egy ideig az Új Köztársaság fővárosaként is szolgált. A szektort a Star Wars: Squadrons videójátékban ismerhettük meg jobban, ezt védte ugyanis a Vanguard (Előörs) osztag, Hera Syndulla tábornok irányítása alatt: itt épült ugyanis az Új Köztársaság új fegyvere, a Starhawk osztályú csatahajó. A Hydiai út a Brentaal IV-en haladt keresztül, s itt találkozott egy másik jelentős hiperűrvonallal, a Perlemi kereskedelmi úttal. A Brentaal IV volt különben az a hely is, ahol Galen Erso és Orson Krennic először találkozott.

STAR WARS™: Squadrons Maps and Locations - EA Official Site

A Chandrila-rendszer a Squadronsban

A Breentalt követő állomás is elég híres, az ugyanis a Skako, a skakoi faj otthona. Aki nem ismerné a Skakót, illetve Wat Tambor emír faját, az sürgősen olvassa el Kajtár Virág kreatív igazgatónk róluk szóló cikkét!  A Techno Unio nagy tiszteletben álló vezetőjének szülőbolygóját követően az út még érintett néhány állomást, majd a Magot elhagyva peremiránt haladt tovább a Kolóniák és a Belső Gyűrű felé. Itt a Denon városbolygónál – mely különben a hoth-i hős, Maximilian Veers tábornok szülőbolygója! – keresztezett a Hydiai út egy újabb fontos útvonalat, a Koréliai futamot. 

A Belső Gyűrűt peremiránt a Terjeszkedési Régió, majd a Középső Gyűrű követte, utóbbi részen két fontos állomást is említenünk kell. Az egyik a Dustig szektorban található Malastare bolygó, a dug faj, Sebulba fajának otthona, s a gran faj is népes kolóniával rendelkezett ezen a világon. A bolygó gazdasági jelentősége kiemelkedő volt, az itt található jelentős olajmezők miatt. Innen származik a rémséges Zillo sárkány is. Ugyancsak fontos állomáshelynek számított az Eriadu, Tarkin nagymoff szülőbolygója. Az Eriadu a hatalmas lommite lelőhelyei miatt volt jelentős, melyből a transparisteel készült. Mindemellett itt találkozott a Hydiai út a Rimma kereskedelmi úttal.

Malastare | StarWars.com

A Malastare A klónok háborújában

A Középső Gyűrűt elhagyva a Külső Gyűrű következett, annak is a Nyugati Végek elnevezésű része (itt van pl. a Mustafar és a Jakku is). Az út végpontja az Imynusoph, de előtte még áthalad a Kallea szektorban lévő Terminusnál is, ahol a Koréliai kereskedelmi gerinccel találkozik. Az űr ezen része már egyértelműen a szerencsevadászok és kalózok vidékének számított, olyan híres bandák garázdálkottak errefelé mint Hondo Ohnaka csapata. Feltehetően errefelé kell keresnünk a Nevarrót is.

Kép

Galaktikus térkép a fő hiperűrutakkal, és a Köztársaság Fénykora idején a Nihil uralta területekkel (JointheSchwartz)

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6218063950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása