Rebo.hu

A Mandalóri „földrajza”

2023. február 22. - Castad

nevtelen_terv_10.jpg

Hamarosan érkezik A Mandalóri harmadik évada, melyben az előzetesek alapján a visszatérő bolygók mellett két ikonikus Star Wars helyszínre is ellátogatunk: a Coruscantra, valamint a Mandalore-ra. Ennek apropóján nézzük meg merre felé, a messzi-messzi galaxis mely szegletében játszódott a sorozat első két évada.

Sajnos kevés referenciaanyag áll rendelkezésünkre, így sok esetben nem tudjuk jobban behatárolni, vagy éppen hiperűr-útvonalhoz kötni A Mandalóri első két évadának, illetve a Boba Fett könyvének helyszíneit, így olyan teljesebb körű körutazásra sincs lehetőségünk, mint amit az Obi-Wan Kenobi sorozat kapcsán felvázoltam. Ezt-azt azonban a Mandó által felkeresett helyekről is megtudhatunk, s még egy kisebb itinerárium is felvázolható, különsképpen a második évad esetében.

A Nevarro

Maga Din Djarin a The Star Wars Book információi szerint az Aq Vetina bolygóról származott, itt játszódtak az első évad flashback-jelenetei, itt támadták meg népét a kegyetlen szeparatista droidok, s itt mentette meg az ifjú Dint a Halálőrség tagjai. Din ezt követően a Mandalore-szektor Mandalore-rendszerébe került, ahol az Őrség Gyermekei nevű szekta nevelte fel a Mandalore bolygó Concordia nevű holdján. Mivel a holdat elkerülte az Ezer könnyek éjszakájának borzalmai, Din és törzse megmenekült a pusztítástól, ám száműzetésbe vonult. A sorozat idején a Nevarro bolygón ütötték fel búvóhelyüket, mely az egész széria egyik legfontosabb visszatérő helyszíne. Nem ez volt azonban az első bolygó, amit megpillanthattunk A Mandalóriban, a sorozat nyitánya azonban a jeges Pagodon bolygón játszódik, melyről annyit tudunk, hogy a Külső Peremvidéken található – miképp a sorozat legtöbb planétája.

Természetesen maga a Nevarro is az Űr ezen szegletében helyezkedik el, ráadásul ez esetben nagyjából lokalizálni is tudjuk a bolygót: a Nevarro ugyanis a Wookieepedia adatai alapján a J-19-es koordinátaponthoz köthető, a galaxis virtuális négyzetrács-hálózatán. Egy zseniális kezdeményezés egy remek digitális térképre vitte a Star Wars kánon és legendák bolygóit, melyen a régiók és szektorok mellett a négyzetrács-hálózatot is jelölte. Ez alapján a J-19 a galaxis 2D ábrázolásának azon „déli, délnyugati” felében található mint például a Bespin (K-18), az Endor (H-16) vagy a Mustafar (L-19). A J-19-en különben olyan kevéssé jelentős, csupán legendákból ismert csillagrendszerek találhatók még mint például a Rayter-szektorhoz tartozó Karra, a Pako Ramoon, a Najarka vagy a Bancar. Ezek alapján a Nevarrót is a Rayter szektorhoz kell sorolnunk, mely már a kánonban is létezik. A szektortól északra húzódik az úgy nevezett Lipsec Futam nevű hiperűr-útvonal, mely a Rimma Kereskedelmi Útra csatlakozik, amelyről a Hyidai út és a Koréliai Kereskedelmi Út is elérhető volt.

A mandalóri búvóhely és a Fejvadász Céh miatt a vulkanikus Nevarro kulcszserepet játszott Din Djarin és Grogu első kalandjaiban, míg a második évadban láthattuk, hogy a birodalmi megszállás alól felszabadult bolyót Greef Karga magisztrátus vezetésével lassacskán újjáépítették. A Nevarro a harmadik évadban is visszatér.

Nevarro | StarWars.com

X-szárnyúak a Nevarrón (Starwars.com)

Az első évad másik fontos helyszíne, Din és Grogu első találkozásának színhelye, az Arvala-7 nevű planéta. Bár a sivatagos bolygót azóta az Andor sorozatban is említették, egyelőre arról sincs biztos adatunk, hogy a galaxis mely szegletében, mely régiójában keressük. Csak feltételezhetjük, hogy ez is valahol a Külső Peremvidéken keringhet csillagja körül. A Din és Grogu búvóhelyéül szolgáló erdős Sorgan esetében tudjuk, hogy ez is a hatalmas Külső Peremvidéken helyezkedik el. A spotchka-készítők és farmerek lakta Sorgant gyakran megtalálhatta a galaxis söpredéke, Din és Cara klatooine-i rablókkal szemben védte meg a falusiakat, míg évekkel később a Kijimi Fűszerfutárok létesítettek tábort a kevéssé lakott bolygón, mely szervezethez ekkor Poe Dameron is tartozott.

Az Arkanis-szektor

Az Arkanis-szektor legalább egy epizód erejéig már A Mandalóri első évadában felbukkan, majd igazán jelentős szerepet játszik a második évadban,  illetve a Boba Fett könyvében. E szektorhoz tartozik ugyanis a Star Wars talán egyik legismertebb porfészke, a Tatuin. A Tatuin az R-16-os galaktikus négyzetrács-ponton, a Tatoo-rendszerben helyezkedik el, a Tatoo-1 és Tatoo-2 csillagok körül keringve. A bolygó jelentősebb települései közül már az első évadban felkereshettük újra Mos Eisley-t, majd a másodikban a Freetownná átnevezett Mos Pelgót, míg a Boba Fett könyvében a fővárost, Mos Espát is újra bejárhattuk. Utóbbi sorozatban nagy szerepet kapott maga a dűnetenger és a buckalakók birodalma is, de megpillanthattuk Toche állomást is, ahogy a Koldus-kanyon is visszaköszönt.

Mos Espa | StarWars.com

Mos Espa a Boba Fett könyvében (Starwars.com)

Az Arkanis-szektorban azonban nemcsak a Tatuinon található, hanem például a Geonosis is, így Anakinnak és Padménak valóban nem kellett messze utaznia A klónok támadásában. Különösen pikáns, hogy Obi-Wan Kenobi ugyanazon szektorban rejtette el Anakin gyermekét, ahol a Halálcsillag munkálatai is kezdődtek. A szektor egy további csillagrendszerét ismerjük meg A Mandalóri második évadában. Din a Békanőt a Tatuinról fény alatti hajtóművel szállítja el a Trask holdra, mely a közeli Kol Ilben rendszerben található, méghozzá egy csillagrendszerrel odébb. A Kol Ilben maga egy gázóriás, mely körül kering az óceán borította Trask hold. A hold kiváló élőhelynek bizonyult a mon calamari és a quarren faj tagjainak, ahogyan a Békanő családjának is, s szintén itt ütött tanyát Bo-Katan fogdmegjeivel.

Trask | StarWars.com

Trask A Mandalóri második évadában (Starwars.com)

Mandó útja azonban nem közvetlenül ide vezetett a Tatuinról előbb ugyanis kényszerleszállást kellett végrehajtania a jeges Maldo Kreis-on. Bár hivatalos adat nincs egyelőre a Maldo Kreis hollétéről, mivel Din fény alatti hajtóművel utazott a Tatoo-rendszerből az egyel odébb lévő Kol Iblen-rendszerbe, így vagy valamelyik Tatoo vagy a Kol Ilben Napja körül keringhetett. Ennél a bolygónál vette üldözőbe a Borotvaélt az Új Köztársaság két pilótája, Carson Teva és Trapper Wolf, előbbi a Boba Fett könyvében a Tatuinnál őrjáratozott. Elképzelhető, hogy a vadászosztag állomáshelye valahol a Tatoo-rendszerben, vagy az Arkanis-szektor más csillagrendszerében feküdt.

Teva százados azonban Mandalóri második évadában a Nevarrót is felkereste, ahogy Din Djarin útja is ide vezetett vissza a Traskról, miután a hajója nem volt elég jó állapotban, hogy elindulhasson Ahsoka Tano keresésére a Corvusra. Az Arkanis-szektor és a Nevarro között Din a bevett hiperűr-útvonalakat használhatta. A szektor hiperösvényei a hírhedt Koréliai futam nevű útra csatlakoztak fel, mely a keresztezte a galaxis másik nagy hipersztrádájának számító Hydiai utat. Ennek egyik leágázásán, a Lipsec futamon juthatott Din és Teva százados az Arkanis-szektorból a Nevarróra.

A jeditörténelem fontos bolygói

A Corvusról ugyancsak annyit tudunk, hogy a Külső Peremvidéken található, ennek Calodan nevű városát irányította Morgan Elsbeth, Thrawn főadmirális híve. A Thrawnhoz fűződő kapcsolat alapján talán a Külső Peremvidék nyugati peremére helyezhetjük a bolygót, a Vad Űr és az Ismeretlen Területek közelébe, de ez csupán feltételezés. Din az Ahsokáktól kapott instrukciókkal a Tythonra távozott, mely a Bővített Univerzum egyik jól ismert bolygója, a Jedi Rend egyik korai központja. E bolygó egy elég nehezen megközelíthető helyen, a galaxis Mélymagjában feküdt, ahol masszív fekete lyukak és egyéb űrbéli anomáliák nehezítik meg a közlekedést. A Mélymagban található az úgynevezett „Élet forrása” vagy „Erő bolygó” is, mely az egyik legerősebb nexuspont az Erőben, ez az a hely ugyanis, ahonnan a midikloriánok (jajj George…) származnak, és szétterjedtek az egész galaxisban, magukkal cipelve az élet csíráját. Az Erő és a jedik történetében fontos szerepet játszott a Tyhton két holdja, az Ashla és a Bogan is.

Did The Mandalorian Just Change the Location of Tython? | Den of Geek

A tythoni látókő A Mandalóri második évadában (Den of Geek)

Din azonban sokat nem időzött a Tythonon, Grogut ugyanis elragadták tőle Gideon moff gépszörnyei, így az ifjonc után kutató Mandó előbb a Nevarróra tért vissza segítségért, majd a Karthon börtönholdra Migs Mayfeldért. A következő állomás a Morak, és az ottani birodalmi finomító lett, azonban sem a Karthon, sem a Morak pontos helyét nem ismerjük. Grogu megmentése előtt Din utolsó kitérője a sivatagos Lafetére vezetett, itt szedte össze Bo-Katant és Koska Reeves-t. Természetesen ezt a világot sem tudjuk pontosabban lokalizálni, ahogy a Glavis Gyűrűvilágot se, ahol Din Djarin meghúzta magát, miután Luke Skywalker elvitte tőle kicsi zöld gyermekét. S ha már Luke és a gyermek: a jedi mester Grogut az Auril-szektor Adega-rendszerébe vitte, az ottani Ossus bolygón építette fel jediakadémáját. A Külső Peremvidéken található Ossusnak ugyancsak roppant fontos szerepe volt a jedik történelmében, itt volt hajdanán a Jedi Nagykönyvtár is. Az Ossus az R-6 négyzetrácsponton található, különben szintén erre kell keresni például A klónok háborújából ismert jedi börtönt, a Lola Sayut. Din, amikor Grogu meglátogatására ment a Tatuinról Mumble fordulója és a Triellus kereskedelmi út valamelyikéről fordult rá a Koréliai futamra, ahonnan a Perlemi kereskedelmi útra rácsatlakozva ért el az Ossus közelébe.

Nos, körülbelül ezeket a helyszíneket járta be Mandó és Grogu a sorozat első két évadában. Leginkább a Külső Peremvidéken, ott is főként az Arkanis-szektor rendszereiben tartózkodott, de Luke Skywalker miatt a jeditörténelem legfőbb világait is felkereste.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5818055224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2023.02.26. 09:25:12

Köszi az összeállítást.
süti beállítások módosítása