Rebo.hu

Favreau: A Mandalóri marad a kisképerényőnél

2023. február 14. - Castad

mv5bndm0ymm2ztgtyja2mi00zjhhlwi2ztitnjkwnzawmjdjyzmxxkeyxkfqcgdeqxvynjy1mtg4mzc_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Március 1-én érkezik A Mandalóri 3. évada, melyhez kapcsolódóan egyre több interjú lát napvilágot. A sorozat készítőit, Jon Favreau-t és Dave Filonit az Empire magazin is mikrofonvégre kapta, míg előbbivel a Variety is interjút készített.

Favreau február 13-án saját csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán, nem messze attól a El Captain filmszínháztól, ahol olyan projektjei premiervetítéseit tartották, mint Az oroszlánkirály, A dzsungel könyve és A Mandalóri. Vasember filmekkel befutott rendező, a Marvel, a Star Wars és a Disney világában is letette névjegyét. A Variety interjúban több más téma mellett természetesen a Mandóverzum is szóba került. A Jedi visszatér utáni években játszódó „tévés” Star Wars univerzum legfiatalabb darabja egyelőre a Skeleton Crew sorozat, melyet a Tom Holland-féle Pókember filmeket rendező Jon Watts készít, természetesen Favreau és Filoni közreműködésével. A Jude Law főszereplésével készülő szériáról egyelőre nagyon keveset tudunk, és ez úgy tűnik egy darabig így is marad, ugyanis a még ez év végére tervezett sorozat szereplői nem fognak felbukkani A Mandalóri harmadik évadában. Tehát nem kap hasonló „backdoor pilot” epizódot a széria A Mandalóriban, ahogy korábban az Ahsoka vagy akár a Boba Fett könyve. 

„Minden mesélő hozza a saját személyiségét. A [Skeleton Crew-n] dolgozó csapatot Jon Watts vezeti, akivel mindegyik Pókember filmjén együtt dolgoztam. Ez egy igazán szórakoztató időszak volt, és a nagyszerű filmesek, akikkel együtt dolgozott, szintén hozták a saját nézőpontjukat" – mondta Favreau.        

Az interjúban az a korábbi felvetés is felmerült, hogy A Mandalóri, vagy a Mandóverzum idővel elhagyja a kisképernyőt, s mozifilmet is készítenek belőle. Favreau azonban ezt is cáfolta. 

„Amikor van egy sor olyan karaktered és történeted, amelyhez az emberek kötődnek, akkor mindig megvan a lehetőség arra, hogy különböző platformokra átültesd. A Marvel ezt elég hatékonyan teszi.” - mondja – „Csak az a kérdés, hogy mire fordítsuk az időnket, és hogy a közönségnek mihez van étvágya. A sok történettel, amit mesélünk, mindenképpen egy teljes munkaidős feladat az, hogy ezt a munkát azzal folytassuk, amit most csinálunk. A televíziós tartalmaknak sokkal másabb a ritmusa és az időbeosztása, mint a filmeknek.”

Egyelőre tehát ne várjunk Mandó-mozifilmet Favreau-tól. A rendező – George Lucashoz hasonlóan –  nagy kísérletezője az új filmes technológiáknak, s segített A Mandalóri Volume-rendszerének kidolgozásában is. Erről a technológiai határfeszegetésről is beszélt az interjúban.

„Legyen szó a képernyőkről, a virtuális valóságról, a kiterjesztett valóságról, a valós idejű renderelésről, a játékmotor-technológiáról, ezek mind-mind egymásba fonódnak és  hatással vannak egymásra. A gépi tanulás lehetővé teszi, hogy számos technológia felgyorsuljon” – mondta. – „Mindig figyelnünk kell arra, hogy ne hagyjuk, hogy a fejlődés megelőzzön minket, és mindig legyen egy emberi elem, amely meghatározza a technológia felhasználásának módját. Szerintem a történetmesélés egy nagyon fontos kapcsolódási pont.”

favreau-waititi-mandalorian.JPG

Jon Favreau és Taika Waititi A Mandalóri első évadának forgatásán

Favreau az Empire magazin honlapjára feltett interjúrészletben már inkább A Mandalóri sorozatról beszélt. A második évad befejezése elég végletesnek tűnt Luke Skywalker megjelenésével, mégha ezt végletességet gyorsan felül is írták a Boba Fett könyvében. 

„Érdekes lesz látni, hogyan tárul fel ez azok számára, akik esetleg nem látták A Boba Fett könyvét. De szerintem a Boba Fett könyve hagyott időt eltelni. Láthattátok, milyen volt Mando Baby Yoda nélkül, és láttuk, milyen volt Grogu A Mandalóri nélkül, és egyiküknek sem ment túl jól. Szóval az, hogy újra összejöttek, egy nagyon jó cselekményszál volt, ami lehetővé teszi, hogy visszazökkenjünk a 3. évadba, fenntartva a központi kapcsolatot.”

Favreau kicsit többet mondott Grogu Luke-nál töltött rövid tartózkodásáról is. Szerinte nem volt haszontalan a Gyermek számára ez a rövid kis képzés, csak éppen kiderült, hogy nem ez az ő útja.

„Azt hiszem, mindkét dolgot ki kellett szolgálnod” - magyarázta – „Csak azért, mert ennek a gyermeknek megvan a képessége és kiképzést kapott, vajon távol kell kerülnie a Mandalóritól? Én inkább úgy láttam, mint a Papírholdat, ahol az egész arról szól, hogy a gyereket a vérrokonhoz kell eljuttatni, hogy aztán rájöjjünk, hogy akár genetikailag az apja révén, akár csak a kötődés révén Tatum O'Nealnek Ryan O'Neal mellett kell kikötnie. Ez a befejezés nagyon jó érzés számomra. És ez a kisgyerek [Grogu] választási lehetőséget kap. És a gyerek az érzelmi kapcsolatot választja, és a Mandalórival akar lenni, és lemond Yoda fénykardjáról. Egy részed azt akarja látni, hogy ezen az úton fejlődik, egy részed pedig a másik utat”.

Favreau arra is utalt, hogy Grogu nemcsak Din Djarint hanem vele és általa a mandalóri kultúrát is választja a jedik útja helyett.

„Van ez az érdekes karakter, aki bizonyos mértékig rendelkezik jedi kiképzéssel, az Erő-képességekkel, de csatlakozik a mandalóri kultúrához, ami, ahogy bemutattuk, olyasmi, amihez lehet csatlakozni. Sokat követel, sokat kínál.” – mondta Favreau –„Történelmileg a mandalóriak azért fejlesztették ki eszközeiket, páncéljaikat és fegyvereiket, hogy képesek legyenek ellensúlyozni a jedik Erő-képességeit. Szóval történetmesélőként ez óriási lehetőséget kínál.”

luke-grogu-tbobf.JPG

Grogu és Luke Skywalker a Boba Fett könyvében

Filoni szintén nyilatkozott az Empire magazinnak, az  interjúban  az évadzárót A klónok háborúja készítése során szerzett tapasztalataival vetette össze.

„A 2. évad végén az volt a nagy kérdés, hogy mit fog Mando legközelebb csinálni? Vége van ennek a kapcsolatnak? Az életben a dolgok nem mindig érnek tökéletes véget” - mondta Filoni. – „Szerintem a dolgok folytatódhatnak, és a kalandod minden nap folytatódik. A klónok háborúja kapcsán állandóan erre gondoltam. Mikor ér véget ez a harc? Mikor ér véget ez a háború, hiszen A Sith-ek bosszújában csúcsosodik ki? De ez nem lehet a vége ennek a sorozatnak, még akkor sem, ha ez annak a korszaknak a vége. Eltartott egy darabig, mire rájöttem.”

Mindemellett arról is beszélt, miért tudja nehezen elengedni karaktereit:

„Úgy gondolom, hogy bizonyos tekintetben azt szeretnéd, hogy minden évad a befejezés érzetét keltse. De sok mindenben, amit eddig csináltam, nem szeretem a kemény befejezéseket.” – magyarázta. – „Szeretek könyvsorozathoz tartozó könyveket olvasni,  és aztán arra gondolni, hogy »Ó, van még egy könyv, és ez folytatódik tovább«. Mindig szomorú számomra, amikor egy kaland véget ér és a karakterek látszólag befejezik az útjukat. Úgyhogy azt hiszem, mindig ott van egy kis remény, hogy valami folytatódhat.”

filoni-mandalorian-set.jpeg

Dave Filoni A Mandalóri első évadának forgatásán

E megjegyzése szépen összecseng a Lázadók animációs sorozat lezárásával, amely hamarosan az Ahsoka élőszereplős szériában fog folytatódni.

A Mandalóri 3. évada március 1-én érkezik a Disney+ felületén!

 

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6818048942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása