Rebo.hu

Labdajátékok a messzi-messzi galaxisban

2022. november 19. - Földi Bence

fskkir4wyamtwg-.png

Rendkívüli módon késő ősszel, november 20-án kezdődik a 2022. évi labdarúgó világbajnokság, Katarban. Bár a rendezvény eddig leginkább a botrányairól híres, a focivébé mégiscsak bolygónk egyik legnagyobb sportrendezvényének, sportünnepélyének számít. Éppen ezért felelevenítettük Ziro.hu elődoldalunk archív cikkét a Star Wars univerzum labdajátékairól.

Ha jobban belegondolunk, tizenegy élőszereplős film, egy kétévados élőszereplős sorozat és megannyi animációs sorozat ellenére olyan sok sporteseménnyel nem találkoztunk a messzi-messzi galaxisban tett barangolásaink során. Persze, jártunk fogat- meg fathier-versenyen, láttuk holosakkozni Csubakkát és Omegát, valamint küzdősportolókkal is összehozott bennünket a sors. Egy adott pillanatban a legtöbb különböző sportágat A klónok támadásában láthattuk, amikor Obi-Want és Anakint követve betértünk az Outlander Clubba, amelynek kivetítőjén különféle sportközvetítések mentek éppen.

No de mi a helyzet a labdajátékokkal? Nos, ezek is galaxis szerte népszerűnek számítanak – annak ellenére, hogy mozgóképen nem nagyon láttuk ezeket –, s olykor a fogatversenyekhez hasonlóan veszélyesek is. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül röviden bemutatunk tízet ezek közül, K vagy L betűvel jelezve, hogy a kánonban vagy a Legendákban találhatók-e meg ezek a sportágak.

1.) Chin-bret (K, L)

A sportág eredetileg a Tartakovsky-féle Klónok háborúja kísérőregényében, A Cestus csapdában jelent meg 2004-ben, de a 2014-es Servants of the Empire: Edge of the Galaxy című ifjúsági regény kanonizálta. E szerint a lothali Alkalmazott Tudományok Ifjúsági Akadémiájának diákjai játszották minden tavaszi hétvégén. A Cestus csapdában népszerű coruscanti csapatsportként írták le, amelyet egy homokkal felszórt pályán játszottak. A cél az volt, hogy minél többször juttassák át a csapatok az ellenfél gólvonalán a labdát egy piker nevű eszközzel.

2.) Football (K)

Mondhatnánk, hogy ez a labdarúgás, de mivel a Star Wars Amerika-központú, sokkal valószínűbb, hogy ez a sportág az amerikai focira hasonlíthatott inkább. A gond az, hogy dunsztunk sincs arról, mit is takar pontosan a football a messzi-messzi galaxisban, ugyanis csak megemlítették. A klónok háborúja első évadának huszonegyedik, Liberty on Ryloth című, 2009-es epizódjában egy képernyőn felbukkanó híradásban annyit állítanak egy meg nem nevezett sportágról, hogy „a football után a második legfontosabb sportág”. Azaz a Rylothon a football volt a legnépszerűbb sport a klónháborúk idején, talán még Hera Syndulla is kipróbálta.

this started out as just a sketch hehehehe oops | Explore Tumblr Posts and  Blogs | Tumpik

Kanan, Thrawn és Hera focizik. Fanart (hellosnoobposts, tompik)

3.) Get’shuk (L)

A get’shuk kizárólag Karen Traviss A 66-os parancs című, 2008-as regényében szerepelt. A bolo-ballhoz hasonló sportágat a mandalóriak űzték egy nagy pályán, amelynek mindkét végén volt kapu. A bolo-ballal ellentétben itt nem csak a lábukat használhatták a játékosok. A regény egyik szereplője, Mij Gilamar mandalóri harcos és későbbi orvos eltörte az orrát a rögbihez hasonlatos get’shukozás közben. A sérülés brutálisabb külcsínt kölcsönzött az egyébként jólelkű doktornak.

4.) Grav-ball / Zoneball (K, L)

A grav-ball (más néven zoneball) eredetileg az X-Wing Rogue Squadron képregénysorozat 1997-es 25. számában szerepelt, majd a 2014-es Star Wars Rebels: Edge of the Galaxy című ifjúsági regény kanonizálta, s azóta megannyi kánontartalomban megemlítették (pl. UtóhatásAz Ellenállás újjászületéseThrawn: Árulás). Az ifjúsági regényt jegyző, egyébként sportrajongó Jason Fry 2014-ben a StarWars.com-on megírta, mindenképpen bele akart írni egy sportágat a sztoriba. A baseball a kedvence, de az nem illett a sztorihoz, amit el akart mesélni. Az amerikai foci már inkább, de azt sem akarta egy az egyben átültetni. Ezért átnézett egy csomó szerepjátékkönyvet és képregényt, így talált rá a grav-ballra, amely a kosárlabda és a lacrosse ötvözetének tűnt. Végül módosított a Legendákban ismert játékon annyira, hogy a grav-ball a kánonban az amerikai foci és a kosárlabdához hasonlatos netball ötvözete lett, némi hokis beütéssel. A 64 méteres, nyolc részre osztott pályán egyes szabályrendszerek szerint lebegést biztosító cipőket használtak, míg a koréliai szabályrendszer szerint ez nem volt engedélyezett. Az egyes csapatokban 9-9 fő játszott, s három 20 perces harmadban küzdöttek azért, hogy többször találjanak az ellenfél kapujába.

Jason Fry jegyzetei a grav-ballhoz (StarWars.com)

5.) Huttball (L)

Ziro.hu-n egy ilyen összeállításból nyilvánvalóan nem hiányozhat a huttball, amely a Legendák körébe tartozó The Old Republic játékban bukkant fel. Természetesen a sportág lényege az volt, hogy a huttoknak tartozó személyek valamiféleképpen visszafizessék az adósságaikat azzal, hogy részt vettek e brutális sportág meccsein. Az első meccseket Alay Makcheesas néven ismerték, ami hutt nyelven nagyjából ennyit tesz: kései rájátszás. Mielőtt elkezdtek volna szabályrendszert kialakítani a huttballban, ez nem volt más, mint olyan gladiátorküzdelem, ahol az erőszakot kifejezetten támogatták, s olykor halálesetek is előfordultak. Épp ezért a Régi Köztársaságban be is tiltották a huttballt, amelynek az volt a lényege, hogy két találomra kialakított csapatnak a másik táborába kellett eljuttatnia a labdát. Az, hogy milyen módszerekkel, lényegében mindegy volt. A huttball játszható módként elérhető a jövőre megjelenő Star Wars: Hunters című mobiljátékban is, így a labdajáték már a kánonban is létezik.

Huttball-aréna a The Old Republicban (StarWars.com)

6.) Limmie / Bolo-ball (K, L)

A limmie (más néven bolo-ball) az 1994-es A kristálycsillag című regényben bukkant fel először a messzi-messzi galaxisban, majd a Legendák megannyi más tartalmában is előfordult. 2018-ban a Fantasy Flight Games Force and Destiny – Knight of Fate című szerepjátékkönyvében is szerepelt, de az FFG játékkönyveknél sosem tudhatjuk, mi kánon és mi nem. Így az első biztos kánon megjelenésére egészen 2021-ig kellett várni, amikor A Köztársaság Fénykora képregénysorozat harmadik számában olvashattunk róla (bolo-ballként). A képregényben egy Julus nevű rodiai tanítgatta a sportág szabályait a Sedri Minoron ember barátjának, Bartolnak, mielőtt a rodiait elragadták volna a drengirek. A Legendákban bemutatott szabályrendszer alapján ez hasonlít leginkább az európai focira, olyannyira, hogy mando’a nyelven Meshgeroya volt a neve, ami „gyönyörű játékot” jelent – angolul beautiful game, ami a foci általános megnevezése. A Legendákban két csapat próbált egymás ellen gólt szerezni, volt lesszabály és büntető, egy bíró és két partjelző. Ugyanitt az is kiderült, hogy a Coruscanton nem volt olyan népszerű, mint a galaxis más részein – akárcsak az európai foci az Egyesült Államokban. Csak remélni tudom, hogy A Köztársaság Fénykora érájában a kánonban is jobban kibontják majd a sportágat, amelyben a Legendákban a Limmie Galaktikus Kupán különböző bolygók válogatottjai is küzdöttek egymás ellen.

Limmie-meccs a Team Coruscant és a Team Fondor között (StarWars.com)

7.) Nuna-ball / Gulliball (K, L)

E két nabooi sportág érdekessége, hogy élő állat a labda (hasonló ehhez a Közép-Ázsiában játszott buzkashi, ahol lovasok próbálnak pontot szerezni azzal, hogy egy halott kecskét dobnak egy kútba). A nuna-ball először A klónok támadása már említett, Outlander Clubban látott egyik közvetítésén szerepelt. Lényege, hogy a felidegesedő nunák felfújják magukat, így tökéletes labdává válnak, amelyet aztán el kellett juttatni az ellenfél kapujába. A Legendákból azt is tudjuk, hogy az eredetileg gungan sportág (amelynek másik változatában nuna helyett egy gullipud nevű állatot használtak, amelyek még élvezték is, hogy ide-oda dobálják őket) a Naboo invázióját követően lett galaxis szerte népszerű. Ekkoriban már droidok játszották a sportágat, amely ligákba rendeződött és a galaxis történetének legtöbb profitot termelő sportága lett az alacsony bekerülési költségek miatt. Természetesen állatvédő szervezetek sokszor felemelték a hangjukat a sportággal szemben.

Nuna-ball meccs (StarWars.com)

 

8.) Scramball (L)

Erről a sportágról szinte semmit sem tudunk, de amit igen, az alapján mindenképp érdemes volt feltenni a listánkra. A Sith-ek bosszúja 2005-ös regényváltozatában említették meg a scramballt, amely egy labdával játszott csapatsport volt, s a coruscanti Jedi Nagytemplom padawanjai űzték.

9.) Shockball (K, L)

A shockball az 1980-as Han Solo küldetése című Brian Daley-regényben szerepelt először. A sportágat az Obi-Wan és Anakin küldetése, kaland–játék–kockázat jellegű lapozgató szerepjátékkönyv kanonizálta – Cavan Scott tehát nemcsak a limmie-t, hanem a schockballt is kanonizálta. A shockball afféle kidobós, amelyben elektromos labdákkal kell minél több ellenfelet sokkolni. A kánonban a Kerék nevű űrállomáson játszották, az űrállomás Jaspara nevű tulajdonosának volt egy sikeres shockball-csapata is, a Galactic Globetrotters, amely a Ballistic Banthas nevű csapattal meccselt, amikor Obi-Wan és Anakin ott járt a játékkönyv sztorija szerint.

10.) Smashball (K, L)

A smashball mibenlétéről keveset tudunk, azon felül, hogy egy erőszakos sportág volt. Az 1995-ös A jedik gyermekei című regényben szerepelt először, s a Zsivány Egyes 2016-os regényváltozata kanonizálta. A Legendákban Dooku és Qui-Gon Jinn is játszott smashballt a coruscanti Jedi Nagytemplomban, míg a kánonban a 15 éves Mon Mothma egy téli szezon során ismerkedett meg a sportággal.


Források:

Sander de Lange – Tim Veekhoven: Take Me Out To The Ball Game: Sports In The Star Wars Galaxy, Part 2StarWars.com, 2014. június 9. – Letöltve: 2021. július 9.

Jason Fry: Star Wars Rebels: Edge Of The Galaxy And The Grav-ball GridironStarWars.com, 2014. október 15. – Letöltve: 2021. július 9.

Category: Ball sportsWookieepedia – Letöltve: 2021. július 9.

 A cikk eredetileg a Ziro.hu portálon jelent meg 2021. július 11-én. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7517982524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása