Rebo.hu

Szeparatista holokron #12: A szeparatisták klónhadserege, avagy a Morgukai

2023. július 05. - viragirwin

normal_video_thumbnail_4_1.png

Mostanában többet foglalkoztunk a Legendák világával, melyen belül számomra egyértelműen az egyik legérdekesebb téma Dooku gróf klónhadserege volt, vagyis a Morgukai, mely annak idején a Dark Horse Comics Star Wars: Republic képregényeinek lapjain tűnt fel, illetve a név a Star Wars: The Old Republic című videójátékból is ismerősen csenghet. De mik vagy kik is voltak ők valójában?

A morgukai kifejezés eredendően nem klónokra utalt, hanem egy halálos nikto szektára, akiknek tagjait összekötötte az erőhasználók elleni gyűlölet. A szekta tagjai csupán nikto férfiak lehettek, azon belül is csak kajain’sa’niktók, vagy más néven vörös niktók, ami a faj legelterjedtebb ága volt. Szülőbolygójuk, a Kintan hosszú, viszályokkal teli történelme során szinte mindig háborúban állt, mely a M’dweshuu szekta világvége próféciában hívő fanatikus követői, illetve a jedik és a huttok között dúlt. Hitvallásuk legerősebb oszlopa a becsület volt, ám azt igen különösen értelmezték, ugyanis nem mérlegeltek jó vagy rossz cselekedetek között, egészen addig míg saját becsületérzetüket az nem sértette. Félelmetes harcosokként fenyegetést jelentettek a jedikre is, sőt képezték magukat ellenük, ahogy a sith-ek ellen is, ugyanis egyik erőérzékeny fél sem volt ínyükre  a sok háborúskodás miatt. Fegyvereik és páncélzatuk a kortózis nevű ásványból készült, mely ellenállt a fénykardoknak. Utálatuk ellenére módszereik sok mindenben hasonlítottak a jedikéhez, például saját fegyvert kellett építeniük, hogy harcosok lehessenek, illetve apa és fia a mester és padawan szerepet töltötte be egymás életében. Arra is kiképezték magukat, hogy ellenálljanak az elmetrükköknek. A sith-ek ugyan megpróbálták maguk közé csábítani őket, de a morgukai-ok tisztában voltak a ténnyel, hogy alacsonyabb rendű fajnak tekintik őket, így ellenálltak. 

ezgif_com-webp-to-jpg_5_2.jpg

Filozófiájukról ezen kívül azonban nem sokat tudni, ugyanis sosem beszéltek, ha elfogták őket. A szektát elárulni vagy elhagyni lényegében a legfőbb bűnnek számított és utóbbit nem is nagyon tehették meg – ha valaki mégis erre adta volna a fejét át kellett adnia a páncélját egy testvérének majd átsétálnia az Égő Hold Tartomány lávarengetegén (ez egy hét aktív vulkánból álló terület volt). A szektáról a Köztársaság hanyatlása idején úgy hitték, hogy réges-régen eltűnt, a Jedi Templom könyvtárában is alig voltak róla feljegyzések.

morgukai.jpg

Csakhogy előbbi nem volt teljesen igaz, bár a szekta eredeti formájában addigra már tényleg majdnem megszűnt létezni. A klónháborúk előtt kicsivel azonban egy devaroni, Vilmarh Grahrk, felbérelt valahogy két morgukai harcost – apát és fiát – saját terveihez a twi'lek Secura klán ellen. Ő és Kh’aris Fenn (egy száműzött twi'lek) el akarták raboltani Lon Secura fiát. A fiút Tholme jedi mester védte, akit az idősebb morgukai, Tsyr legyőzött, de mielőtt megölte volna megzavarták őket és menekülőre fogta a fiúval. Tholme követte őket a hajójukra ahol elfogták és megkínozták, illetve a kardját elvették trófeának. A Secura családból származott Aayla Secura is, aki mesterével Quinlan Vosszal természetesen klánja segítségére sietett. Vos mester végül az Erővel magához húzta Tholme kardját, közben levágva Tsyr fejét. Fia, Bok, megúszta, Aayla csupán az egyik kezétől szabadította meg. Az ifjú morgukai bosszútól fűtve szövetkezett a szeparatistákkal. Dooku gróf felajánlotta neki, hogy visszahozza a klánját klónok formájában, ha cserébe a jedik és a Köztársaság ellen vonul csatába. Bok elfogadta az ajánlatát (azt nem tudta meg soha, hogy Dooku állt a ryloth-i terv mögött is eredetileg) és megszületettek az új, róla mintázott morgukai harcosok a Saleucamin, akiket főként Bok, illetve anzati bérgyilkosok képeztek ki. A sereget Árnyékhadseregnek nevezték el, ám a szeparatisták balszerencséjére a terv kitudódott és Tholme, illetve Oppo Rancisis mesterek vezetésével megindult az ellencsapás. A csaták öt hónapig tartottak, számos jedi vett részt bennük és esett el, míg végül sikerült kiírtani a klónokat, Bok pedig esélyt kapott, hogy megbosszulja apját, de csúfosan felsült. Aayla ugyan elvesztette a kardját, de közelharcban földre küldte ellenfelét, majd emlékeztette Bokot, hogy az apja bizonyára szégyenkezne, ha látná. Ettől a morgukai annyira elvesztette a fejét, hogy beleszaladt Aayla erőlökésébe és egy lézerkapuban végezte be. 

ezgif_com-webp-to-jpg_4_2.jpg

Később a Birodalom hivatalosan is törvényen kívüli vallássá nyilvánította a Morgukai-t, és a csoport végül gyakorlatilag eltűnt az utolsó ismert – bár csak valaha volt – tagjuk, Ma'kis'shaalas halálával. A morgukai-ból jedivé lett niktóval maga Vader nagyúr végzett. Sok-sok évvel később azonban Cade Skywalker is találkozott eggyel, így szerencsére a Birodalomnak nem sikerült teljesen eltörölnie őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr918157688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása