Rebo.hu

A Galaxis hajósai - a mon calamarik

2022. augusztus 17. - Szegvári Zoltán

add_a_heading_4.pngSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. Sorozatunk ezen részében a mon calamarikat mutatom be, hangsúlyosan tömören. A mon calamarik jelentős szerepet játszanak a Star Wars világában, amint az a következőkből is kitűnik.

„Mi vagyunk a mon calák. Az áramlat ellenünk húz, de nincs olyan hullám, amin ne kerekednénk felül.”

/Gial Ackbar/

A mon calamarik humanoid, kétéltű, értelmes létformák voltak a Mon Cala bolygóról, amelyen a hasonló adottságú quarrenekkel osztoztak. Közös államuk technológiailag fejlett és befolyásos volt, s a mon calamarik élveztek benne nagyobb befolyást: a királyi család közülük került ki, s központjuk, Mon Cala City volt a főváros. A két nép a kánonban először a klónháborúk idején kapott komolyabb szerepet. Míg a mon calamarik a Köztársasággal rokonszenveztek, addig a quarrenek a szeparatistákhoz húztak. Amikor Yos Kolina, a mon calamarik királya gyanús körülmények közt meghalt, a válság kiéleződött. A quarren vezető, Nossor Ri főtanácsadója, Riff Tamson biztatására kétségbe vonta Kolina fia, Lee-Char jogát a trónhoz és csatlakozott Dooku erőihez, ezzel pedig polgárháború tört ki.

ezgif_com-gif-maker_3_1.jpg

A Padmé és Anakin vezette köztársasági békéltető misszió hamar az események sűrűjébe csöppent. Lee-Char király és parancsnokai, köztük Gial Ackbar (a későbbi lázadó admirális) éppen a főváros védelmét szervezték, a készülődő szeparatista ostrom ellen. Mon Cala City kemény harcok után elesett, s Dooku parancsára Tamson elkezdte lágerekbe hurcoltatni a lakosságot. Hamarosan kiderült, hogy a szeparatisták rabszolgaságba akarnak taszítani minden mon calamarit. Látva a szakadárok kegyetlenségét, Nossor Ri és a quarrenek átálltak a Köztársasághoz, s a két nép közösen szabadította fel a fővárost. A már saját koronázását tervező Tamsont Lee-Char párbajban megölte, s a droidsereget kiűztek a bolygóról.

Prince Lee-Char

Sajnos a Birodalom kikiáltása után az Uralkodó csapatai bevonultak Mon Calára, s a mon calamarik ismét a rabszolgaság veszélyével néztek szembe. Lee-Char király egy menekült padawan, Ferren Barr tanácsait követve igyekezett kihátrálni a Birodalomból, ám ezt Tarkin moff inváziója és a Dac Cityben vívott csata követte. Lee-Chart ugyan foglyul ejtette a Birodalom, ám a mon calamarik túljártak Palpatine eszén. A mon calamarik városaiban a társasházak és gyárak jelentős része egyben űrhajó is volt, így a nép egy része megszökött a diktatúra elől, kínos helyzetbe hozva a helyi birodalmi vezetőket.

A mon calamarik űrhajóhada adta a lázadók flottájának magját. Az első menükeltek közül is többen csatlakoztak a Lázadáshoz, mint Nystullum város polgármestere, Raddus, valamint a király biztonsági főnöke, Ackbar. A yavini csatát követően Leia, a haldokló Lee-Char utolsó üzenetével sikerrel győzte meg a mon calai régenst, Urtya főadmirálist, a kereskedelmi flotta vezetőjét, hogy hajóik támogassák a Lázadást. 

Népük tagja volt a B-szárnyú vadász kifejlesztője, Quarrie is, akinek találmányát Hera Syndulla próbálta ki először a birodalmiak ellen.

Két fontos admirálist is adtak a lázadóknak: a már említett Gial Ackbart és Raddust.

Raddusnak, a Lázadó Flotta első vezetőjének oroszlánrésze volt az első Halálcsillag terveinek megszerzésében a scarifi csata során, s akkor halt hősi halált, amikor Darth Vader csillagrombolója, a Devastator egyszerűen szétlőtte hajóját, a Profundityt (mely korábban Nystullum város kormányzati tornyaként szolgált). Ackbar szintén a kezdetektől fontos vezetője volt a Lázadás flottájának, számos csatát vezetve a birodalom ellen. A legfontosabb ezek közül a második Halálcsillag és a birodalmi flotta nagy részének pusztulásával végződő endori ütközet volt, melyben a Flotta főparancsnokaként szolgált. A csata után az Ackbar vezette Flotta tovább folytatta a galaxis felszabadítását, s a mon calamari admirális a döntő jakkui ütközetben is győzelemre vezette seregét.

Admiral Ackbar

A Birodalom összeomlása után a mon calamarik visszakapták bolygójukat. Békében éltek az Új Köztársaság idején, kimaradva az Ellenállás akcióiból az Első Rend ellen, kivéve a hős Ackbart és néhány bajtársát. Amikor az Első Rend leigázta a Köztársaságot, s az Ellenállás szinte hadiflotta nélkül maradt (maga Ackbar is elesett), Leia Organa a Mon Calára ment segítséget kérni Ech-Char királytól. Az eleinte vonakodó mon calamari vezetés hamar szembesült azzal, hogy az Első Rendtől sem várhat jobbat a Birodalomnál. Így ismét elhagyták bolygójukat, s vezető szerepük volt az Ellenállás haderejének újjáépítésében.  A mon calamarik megnyerésében fontos szerepet játsztott Gial Ackbar admirális fia, Aftab Ackbar, aki maga is csatlakozott az Ellenálláshoz, s ezredesként, egy Y-szárnyút vezetve harcolt az exegoli csatában, részt véve a Végső Rend legyőzésében és így a Köztársaság, a demokrácia és a béke visszaállításában.

Aftab Ackbar

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2717908371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása