Rebo.hu

Egy dán testvérpár meghódította a messzi-messzi galaxist: a Mikkelsen-sztori

2023. április 12. - Földi Bence

tumblr_13d582ed39432295501576b4bb1f2bd9_c38aa0c2_1280.jpg

Hat év különbséggel Mads és Lars Mikkelsen is élőszereplős karaktert alakíthat a Star Warsban, s ehhez még nepotizmusra sem volt szükségük.

Nem túl gyakori, hogy nem angol anyanyelvű európai színészek hódítsák meg Hollywoodot. Az pedig valószínűleg egyedülálló, hogy egy nagy amerikai mozgóképes franchise-ban egy európai testvérpár is fontos szerepet játsszon el, pláne úgy, hogy ezt ne a Hollywoodban – így a Star Warsban is – oly elterjedt nepotizmusnak köszönhessék.

A dán Mikkelsen-fivérekkel viszont ez történt: míg Mads Mikkelsen (ejtsd: „Mesz Migelszen”) a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történetben a Halálcsillag tervezőjét, Galen Ersót alakította, addig bátyja, Lars Mikkelsen (ejtsd: „Lársz Migelszen”) a Lázadók animációs sorozatban Thrawn főadmirális hangját adta.

Múlt hétvégén, a londoni Star Wars Celebrationön pedig felfedték azt is, hogy sokak vágya teljesül: az Ahsoka sorozatban Lars színészi játéka révén láthatjuk majd meg először a chiss főadmirálist élőszereplős formában. S mivel Mads az Indiana Jones ötödik felvonásában is szerepel, a Lucasfilm seregszemléjén mind ő, mind bátyja is színpadra léphetett. Így a Star Wars Celebration nemcsak a messzi-messzi galaxis rajongóinak, hanem a Mikkelsen-testvéreknek is igazi ünnep lehetett. De hogyan jutottak idáig a fivérek?

A kezdetek

Lars 1964. május 6-án született Dánia fővárosában, Koppenhágában Bente Christiansen és a taxisofőr Henning Mikkelsen gyermekeként. 1965. november 22-én megszületett a pár második fia, Mads is.

A fivérek különböző utakon jutottak el a színészetig. Lars a középiskola után katonai szolgálatot vállalt, majd a Koppenhágai Egyetemen tanult biológiát. Egyetemi diplomát azonban végül nem szerzett, inkább európai nagyvárosokban állt utcai előadónak, bűvészkedéssel és pantomimjátékkal kereste kenyerét. 27 évesen jelentkezett végül a Dán Nemzeti Színitanodába, ahol 1995-ben végzett, majd 1997-től kezdődően kapott filmes és tévés szerepeket.

Mads gyermekként előbb tornásznak készült, később a balett felé fordult, s a svédországi Göteborgban, a helyi Balettakadémián tanult, ahol anyanyelvi szinten megtanult svédül is. Közel egy évtizedig profi táncosként dolgozott, ám végül ő is a színészet felé fordult, s 1996-ban végzett az Aarhusi Színitanodában, ugyanebben az évben pedig filmszerepet is kapott.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e valami a DNS-ükben, ami miatt mindketten ilyen kiváló színészek lettek, Lars így nyilatkozott a The Guardiannek 2019-ben:

„Semmi! Ez őrültség, tudom. Hajlamosak vagyunk lázadásnak tulajdonítani. Mads utcai táncos volt, én pedig zsonglőr voltam eredetileg. A 80-as évek jó időszak volt arra, hogy bármit kipróbálj, ami tetszett neked. A fiatal generációt most a továbbtanulás felé terelik, ami szerintem rossz dolog. Mi szabadabbak voltunk.”

Mást mondanak a fivérek közti versengésről

Lars ugyanebben az interjúban elmondta, hogy ő és öccse nem tekintenek egymásra versenytársként, mindössze egy alkalommal pályáztak ugyanarra a szerepre.

„Ez nem volt gyakori, mert nagyon különböző kinézetűek vagyunk. De egyszer mentünk ugyanazért a szerepért, amit Mads kapott meg, de aztán nem tudta elvállalni, így én játszhattam el. (…) Úgy alakult, hogy ez lett az áttörést jelentő szerepem.”

– mondta Mikkelsen. Ez az Edderkoppen (The Spider) című 2000-es hatrészes krimi minisorozat volt, amelyben Lars Mikkelsen Ole Madsent alakította.

Egy 2014-es interjúban Mads Mikkelsen kicsit mást mondott a fivérek közti versengésről:

„A testvérek között mindig lesz egészséges versengés, de támogatjuk is egymást, viszont a rivalizálás csak segít nekünk abban, hogy egyedül boldoguljunk a film világában. Ő valamiben jobb nálam. De minek irigykedni? Szerencsére nagyon-nagyon különbözőek vagyunk, így nem kell ugyanazért a szerepért harcolnunk. Hálás vagyok a sorsnak ezért”

fogalmazott Mads a dán Borsen napilapnak. Akár volt versengés a fivérek között, akár nem, három alkalommal játszottak ugyanabban a produkcióban. Karrierjük elején, az 1996-os Café Hector rövidfilmben szerepeltek együtt először, majd a 2008-as Flame & Citron című történelmi drámában láthatták mindkettejüket a nézők a mozivásznon. Ezt a 2014-es Unit One című bűnügyi sorozat harmadik évada követte.

A nemzetközi áttörés

A testvérpár két tagja közül az ifjabbik Mikkelsent, Mads ért el hamarabb nemzetközi áttörést, amikor 2006-ban megformálta a 20. James Bond-film, a Casino Royale főgonoszát, Le Chiffre-t. A melót olyan könnyen megkapta, hogy még Daniel Craig is azt kérdezte tőle viccesen, hogy le kellett-e feküdjön valakivel a szerepért. Mads ugyanezen film kapcsán mondta el akkoriban, hogy mivel már Dániában ünnepelt filmsztár volt, nem sok változást jelentett számára a nemzetközi hírnév. A következő populáris sikerei a 2010-es évek közepén következtek: 2013 és 2015 között Hannibal Lectert alakította a Hannibal sorozatban, majd 2016-ban szerepelt a marveles Doctor Strange-ben és a starwarsos Zsivány Egyesben.

Sirenja-and-the-stag: “ Mads Mikkelsen As Galen Erso In Star Wars: Rogue  One ” I... | Gfycat

Lars Mikkelsen valamivel később jutott el a nemzetközi hírnévig. Bár a dán Egy gyilkos ügy című 2007 és 2012 között futott bűnügyi sorozatból már világszerte sokan ismerhették meg az arcát, 2014-ben kapott először külföldi szerepet a Sherlock című sorozatban. Ezt követően 2015 és 2018 között alakíthatta a Vlagyimir Putyinról mintázott Viktor Petrov orosz elnököt a világszerte kedvelt amerikai politikai sorozatban, a Kártyavárban. 2016 és 2018 között pedig Thrawn főadmirális hangját szolgáltatta a Lázadókban, így Star Wars-rajongók milliói is megkedvelték a játékát. Ráadásul a fivérek lényegében ugyanakkor debütáltak a franchise-ban!

Pin by Tammy Murphy on Star wars | Star wars villains, Star wars humor,  Star wars memes

Azzal pedig, hogy az idén augusztusban debütáló Ahsokában élőszereplős formában is bemutatkozhat, Lars Mikkelsen nemcsak rajongók milliónak vágyát váltja valóra, hanem hat évvel öccse után ő is révbe ér a messzi-messzi galaxisban. Emiatt is volt igazán szép, hogy ugyanazon Star Wars Celebrationön mindketten színpadra állhattak, a rajongók ovációjával kísérve.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr518100392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása