Rebo.hu

A Transformers és a Star Wars

2023. június 05. - viragirwin

normal_video_thumbnail_3_1.png

Hazánkban június 8-án gurul be a mozikba az új Transformers film, a Transformers: A fenevadak kora, melynek kapcsán összeszedtem, hogy milyen kapcsolódási pontok vannak a  két franchise között.

Az alakváltók mozgóképes története egészen 1984-ig vezethető vissza, mikor is elindult az eredeti The Transformers rajzfilmsorozat, majd a kibertroniak története szép lassan letarolta az egész világot. Mint nagyjából mindenre, a Transformers franchise-ra szintén hatással volt George Lucas nagysikerű meséje, így megannyi utalással tisztelegtek előtte az évek során – sőt még közös játékcsalád is született. 

Star Wars utalások a Transformers univerzumaiban

A Transformers alapköve és a minden rajongó számára megkerülhetetlen eredeti sorozat, a The Transformers, ugyan hivatalosan sosem kapcsolódott a messzi-messzi galaxishoz, de a készítők azért lépten-nyomon belecsempészték annak apró részleteit. Legtöbbször a hanghatásokkal játszottak, például a fénykardok, a TIE vadászok és az Ezeréves Sólyom különböző hangeffektjei rendszeresen felismerhetőek a részekben, sőt még az Alderaan felrobbanásának hangja is (Five Faces of Darkness, Part 2”)

Egy bakinak, illetve figyelmetlenségnek köszönhetően a sorozat harmadik évadában három részben is hallani Anthony Daniels felkiáltását („Starscream's Ghost, Only Human, The Rebirth, Part 1”), akit nem neveztek meg a stáblistákon. A hang eredetileg A Birodalom visszavágból származik, abból a jelenetből, mikor C-3PO-t is meglövik, csakhogy a lövés utáni jajdulását nem sikerült kivágni. 

A Marvel képregény sorozatában a dinobotok egy olyan siklót használnak, amely nagyon hasonlít Boba Fett hajójára, a Slave-I-ra.

350px-arkshuttle3.jpg

Japánban az eredeti sorozat idővonalához tartozik még az 1989-ben indult Transformers: Victory című anime is, ahol a készítők elszabadultak és már konkrét, szemmel látható utalásokat (vagy ha úgy nézzük cameókat) is kaptunk. Például a The Brave Hero of the Universe – Star Saber” című epizódban Iron Town-ba (Vasvárosba) látogathatunk, ahol a szemfüles néző jawákat és ewokokat is kiszúrhat.
normal_video_thumbnail_9.png

Az anime egy másik epizódjában (Battle Up of Wrath!!”) pedig maga R2-D2- és C-3PO is tiszteletét teszi.

r2_in_transformers_victory.jpg

A filmes univerzumban a Transformers: A bukottak bosszújában szintén R2 bukkan fel egy röpke pillanat erejéig, sőt az a megtiszteltetés éri, hogy Optimusz fővezér részévé válhat.

200px-rotf_artoo-weoooooooow.gif

Egy különös játékcsalád

2006-ban a Hasbro elindította a Star Wars Transformers elnevezésű termékcsaládot, amelyet később átkereszteltek simán Crossovers névre. A kiadott játékok csak fizikai szempontból számítanak crossovernek, a két franchise történetének egyikére sem volt ráhatásuk. A Star Wars járművek (vagy mechák) a messzi-messzi galaxisból ismert karakterek által irányított humanoid robotokká alakíthatóak.

normal_video_thumbnail_1_2.png

A 2006 és 2008 között megjelent játékok mindegyike tartalmazott kis minifigurákat is, melyek a játékok pilótafülkéibe ültethetőek (később ezeket elhagyták). Eredetileg azért tervezték így őket, hogy a gyerekek nehogy azt gondolják, hogy az óriási robotok nem pilóta által irányított mechák, hanem élő teremtmények. 

Szinte minden frakcióból adtak ki járműveket, a Birodalom, a Lázadók Szövetsége, a Jedi Rend, a Szeparatista Szövetség, a Köztársaság, fejvadászok, de még a Sith Rend is képviseltette magát. A figurák hatalmas anyagi sikert hoztak, hat éven keresztül forgalmazták őket, 2018-ban pedig megjelent egy új TIE vadász és egy új Ezeréves Sólyom is. 

normal_video_thumbnail_2_3.png

A Darth Vader Halálcsillag figura kapcsán az is kiderült, hogy a Transformers multiverzumban a Star Wars-univerzumát a „Lukas 577.25 Béta” névvel jelölik, amit az eredeti film megjelenésének dátumából és Lucas nevéből alkottak. 

800px-swtftoy-vaderdeathstar.jpg

Egy másik játékcsaládban, az Attacktixben is összeeresztették a két felet, sőt még a Marvel szuperhőseit is, de ez közel sem lett akkora siker.

ezgif_com-webp-to-jpg_12.jpg

Transformers a Star Warsban

Akik egyáltalán nincsenek otthon a Transformers univerzumaiban, azok is általában ismerik Optimusz, Megatron, Üstökös (Starscream) és Űrdongó (Bumblebee) nevét. Bár a Transformers történetekben ugye jópár Star Wars utalás van, fordítva ez már egyáltalán nem igaz – elvileg csupán kétszer történt ilyesmi, mindkétszer a Legendákban. 

Az egyik a Birodalom Starscream-projekt elnevezésű kísérlete, melynek célja szuperkatonák létrehozása volt. A projektet Borborygmus Gog és Cornelius Evazan vezette, Sidious és Vader pedig személyesen felügyelték őket. A kísérlet kudarcba fulladt. A történetszál alapja is igen hasonlatos Starscream parancsnok abbéli próbálkozásaihoz, melyek során általában megpróbálja eltenni Megatron nagyurat láb alól. 

A másik, ennél jóval egyértelműbb utalás a yuuhzan vongokhoz kapcsolódik, kiknek szülőgalaxisát két óriásrobot faj, a silentiumok és az abominorok háborúja dúlta fel annak erőforrásaiért – a yuuhzan vongok technofóbiája is erre a háborúra eredeztethető vissza.

Ti szeretitek a Transformerst? Esetleg találtatok még utalásokat? Írjátok meg kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2918123264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása