Rebo.hu

Létezik-e a Föld bolygó a Star Wars világában?

2023. július 04. - Kelemen Richárd (Rixon)

kepernyokep_2023-07-03_151137.jpg

Az utóbbi időben sűrűn került elő az a kérdés, hogy létezik-e a Föld bolygó a Star Wars világában. Annak ellenére, hogy a filmek előtt megjelenő jellegzetes felirat előre közli velünk, hogy egy messzi-messzi galaxisban járunk, a kérdésre a válasz mégsem egy egyszerű nem.

Természetesen a Föld bolygó egy – akár a legendák, akár a kánon idővonalán kanonikusnak tekinthető – történetben sem bukkant fel. Ilyen módon, gyakorlatias megközelítésben kijelenthető, hogy nem képezi részét a világnak. Van ugyanakkor egy pár mókás kis történet, ami mégis összeköttetést teremt a mi világunk és a messzi-messzi galaxis között.

Föld: A Star Tours utazás induló állomása

1987-ben debütált az anaheimi Disneylandben a Star Tours nevű attrakció, ami szakszerűen megfogalmazva egy mozgásszimulációs mozi, gyakorlatilag a mai 4DX-nek megfeleltethető. Ebben egy galaktikus utazásban vehetünk részt a Star Wars világának valamely bolygójára, a Starspeeder 3000 nevű hajó fedélzetén, miközben számos kalamajkába keveredünk. Mivel az egész móka egy történet részeként bontakozik ki, eszerint pedig a Földről indulunk el, így közvetett módon részévé vált a Star Wars világának bolygónk, noha ez csak és kizárólag ennek az attrakciónak a keretei között értelmezhető. Az eredeti Star Tours azóta egyébként nyugdíjba vonult, helyét 2011-ben egy felújított attrakció vette át Star Tours – The Adventures Continue néven, ezúttal már az orlandoi Walt Disney Worldben. Ez a változat tekinthető meg a tokiói és a párizsi Disneylandben is.

stours.jpg

Star Wars Tales: Into the Great Unknown

 Star Wars Tales: Into the Great Unknown

A Star Wars Tales című képregénysorozat egymáshoz nem, vagy csak nagyon lazán kötődő rövid történetek sora, mely ma már a Legendákhoz tartozik. A történetek nagy része nem igazán sorolható még a Legendákon belül sem a kánonba, ennek miértjét pedig tökéletesen szemlélteti a sorozat 19. füzetében megjelent Into the Great Unknown című sztori.

Ebben a történetben Han Solo és Csubakka a Birodalom elől menekülnek, a helyzet pedig annyira húzóssá válik, hogy nincs idejük megvárni a navigációs computer számításait, vakon ugranak a hiperűrbe. Az ugrás végén a mi naprendszerünkben kötnek ki, és mivel hajtóműveik meghibásodnak a Föld bolygón hajtanak végre kényszerleszállást. Mikor megpróbálnak valamiféle civlizációt keresni a bolygón, hogy segítsenek megjavítani a Sólymot, egy csapat amerikai őslakosba botlanak, az összecsapás során pedig Han életét veszti.

126 évvel később Indiana Jones ugyanabban az erdőben a nagylábú után kutat (mely valójában Csubakka), a helyszínre érve pedig megtalálja az Ezeréves Sólyom maradványait, melynek belsejét furcsa módon ismerősnek találja.

kepernyokep_2023-07-03_150031.jpg

Indiana Jones megtalálja Han Solo holttestét 

Az Urthha bolygóról származó emberek

1993-ban jelent meg a Monsters and Aliens from George Lucas című könyv, mely az eredeti tilógiához készül látványterveken megjelenő különböző lényeknek adott egy-egy kis háttértörténetet. Az egyik sztori egy Duros házaspárról szól, akiket az Urthha (Earth, azaz Föld) bolygóról származó emberek raboltak el, és arra kényszerítették őket, hogy részt vegyenek egy bulin. Mivel a kötet a Legendák idővonalán sem számított kanonikusnak, így ez is csak egy mókás kikacsintásnak fogható fel (már annak, aki ezt mókásnak tartja).

monstersandaliens.jpg

Néhány érdekesség a kánonból

Az egyik első olyan történet, mely A Köztársaság Fénykora idején, annak is a végén játszódik, egy kínai webregény, a The Vow of Silver Dawn. Ezzel az volt a Lucasfilm célja, hogy népszerűsítse a Star Wars írott tartalmait ebben a régióban is. A történetben szerepel egy bolygó, melynek nevét Earth, illetve Land értelmezésben is lehet fordítani, mindkét szó földet jelent ugyebár. A Star Wars Timelines című könyv ugyanakkor a Land szót használta, így valószínűleg ez tekinthető hivatalos elnevezésnek.

thevowofsilverdawncover.jpg

A The Vow of Silver Dawn borítója

Végezetül egy apró baki. A Darth Maul: Dathomir fia című képregényben Grievous parancsoki hajóján látszódik egy nagyon apró térkép, mely a Föld kontinenseit ábrázolja. Valószínűleg ez csak a sietség miatt alakult így, a történet szerint nem ténylegesen a Föld bolygó látható, mindenesetre egy elég vicces érdekesség, amiről minden bizonnyal azt gondolták, senki nem fogja észre venni.

NEM JÖTT BE!

kepernyokep_2023-07-03_150622.jpg

A témát videós formában is feldolgoztam, íme:

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr418158960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.07.18. 07:50:35

Nem csak azt mondja a szöveg, hogy egy messzi-messzi galaxisban, hanem azt is, hogy réges-régen. Kétszáz év már az? Én inkább kétszáz millió évre gondoltam volna.

Ne mondd azt, hogy amerikai őslakosok. Ezt mondják az amerikaiak, ha akarják. Indiánok azok, Indy is annak mondhatta őket, mielőtt bekapta a nyílvesszőt.
süti beállítások módosítása