Rebo.hu

Darth Talon talonban – Lucas folytatástrilógiája Maullal és Talonnal

2023. május 08. - Castad

image-asset.jpeg

Május 4-én, a Star Wars nap alkalmából, Paul Duncan a The Star Wars Archives könyvek írója és összeállítója egy tweetben ismét megemlékezett George Lucas zárótrilógia-tervéről. Ennek aprópóján vettük elő és frissítettük a Ziro.hu-n megjelent archív cikkünket Lucas tervéről.

Lucas Darth Maulra és Darth Talonra vonatkozó terve nem új, Duncan 2020 novemberében megjelent  The Star Wars Archives: Episodes I-III 1999-2005 című kötetében olvashattunk róla először, amely az előzménytrilógia készültéről gyűjtött össze számtalan izgalmas háttértörténetet. 

A kötet tematikáját tekintve ezen ötlet az előzménytrilógia készítése közben, vagy nem sokkal azt követően merült fel Lucasban. Az ötlet egy része azóta a kánonban is megvalósult – igaz más formában. Nézzük először, hogy mik is ezek a bizonyos folytatástrilógia-tervek és mi valósult meg belőlük! Mivel Holchauzer Roland a Star Wars Mythsbusters Facebook-csoportban alaposan összeszedte az erre vonatkozó adatokat, ezért az ő összeállítását szemléztük. Ám az eltelt éveknek köszönhetően tovább bővíthetjük e morzsákat.

Elöljáróban három megjegyzés

1) A rajongói vágyakkal ellentétben Lucas nem tervezte a Thrawn-trilógia filmre vitelét mint folytatástrilógiát. Bizonyos dolgok nem tetszettek neki Timothy Zahn koncepciójában, s amúgy is másodlagosnak tekintette a nem általa kreált Star Wars tartalmakat. (Így azt, hogy Thrawn története valamilyen formában mégis képernyőre kerül jobbára a Disney-felvásárlásnak és mindenek előtt Dave Filoni rajongóságának köszönhetjük!)

2) Lucas többször újragondolta a saját terveit, újabb ötleteket felvetve. A Paul Duncannél olvasható sztori minden bizonnyal nem azonos azzal az ötlettel, amelyet Lucas 2012-ben, nem sokkal a cége eladását követően prezentált az új vezetőségnek. Bár ez utóbbi ötletet is elvetette a cég, s egyes elemeit, mint például a whillekre fókuszáló mikrobiotikus világot talán sosem láthatjuk vásznon, más elemeit azonban J. J. Abrams és Rian Johnson bedolgozta a filmjeikbe. Ilyen lucasi terv volt például, hogy Luke Skywalker remeteségbe vonul, miután egy tanítványa elárulta, illetve az is, hogy a főhős egy fiatal lány, aki a részek során találja meg az Erőt és önmagát.

3) A 2015-ben megjelent Az ébredő Erő, illetve folytatásai esetén a készítőknek a színészek életkora miatt is már egy idősebb Luke-kal, Hannal és Leiával kellett számolni. Így márcsak az idővonalat tekintve sem jöhetett volna szóba hús-vér, nem digitálisan visszafiatalított színészekkel a Thrawn-trilógia, vagy más A Jedi visszatért szinte közvetlenül követő folytatás. Így mintegy 30 esztendőt kellett ugrani előre az idővonalon az új filmekhez. Természetesen ehhez is lett volna alap a Bővített Univerzumban. Rey és Kylo Ren története Y. u. 34-ben vette fel a fonalat Az ébredő Erőben, a legendákban pedig Y. u.  40-ben játszódik egy nagyon nagy vonalakban hasonló sztori, a kilenc kötetes Legacy of the Force sorozat, melyben Han Solo és Leia Organa fia, a nagy reménységű ifjú jedi – itt Jacen Solo – átállt a Sötét Oldalra. (A párhuzam mellett persze jócskán akadnak eltérések, elég ha Jacen ikernővérére, a kánonból méltatlanul száműzött Jainára és szerepére gondolunk.) Míg a pár évvel később játszódó, ugyancsak kilenc könyvből álló Fate of the Jedi sorozat a Mortis istenségekhez kötödő hatalmas erejű Abeloth-t hozta be főgonoszként, Colin Trevorrow IX. része pedig a híresztelések szerint ugyancsak kötődött volna a mortisiakhoz. 

Mi lett volna, ha Lucas rögtön az előzményfilmek után belevág a folytatásba?

A fent említett könyvhöz készült interjúban Lucas elmondta, hogy a folytatásokon gondolkozva vissza akarta hozni a Baljós árnyakban meghalt Darth Mault, afféle új főgonoszként az uralkodó halálát követően. Maulnak ekkor már egy tanítványa is lett volna, a képregényekből ismert „dögös–vörös” twi’lek, Darth Talon, akinek természetesen teljesen törölte volna a Bővített Univerzumból ismert háttértörténetét. A twi’lek nő dizájnjába azonban láthatóan beleszerett. A sztori szerint

Talon lett volna a folytatástrilógia Darth Vadere, míg Maul a történet új Sidiousaként a háttérből irányította volna a dolgokat a bűnszervezete élén.

Ez a bűnszervezet jelentette volna az új fenyegetését a Birodalom összeomlása után.

Darth Maul And Darth Talon Were Pitched For Star Wars Sequels - SWNN
Darth Maul és Darth Talon (látványterv az elkaszált Battle of the Sith Lords játékhoz)

A történet ugyanis csupán pár évvel játszódott volna A Jedi visszatér eseménye után (tehát lényegében nagyjából akkor amikor a legendákban a Thrawn-trilógia, a kánonban pedig a Mandoverzum), a főhősök pedig maradtak volna a Skywalker-ikrek, akik azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a galaxist. A két testvér természetesen megosztozott a feladaton: Luke a Jedi Rend helyreállítását, Leia pedig a Köztársaság visszaállítását igyekezett volna végrehajtani. Luke ehhez összegyűjtötte volna a 66-os parancs túlélőit (Lucas olyan 50–100 túlélővel számolt), valamint erőérzékeny gyerekeket, kinevelve belőlük a jedik új generációját. Ez az alakuló Jedi Rend nézett volna farkasszemet Darth Talonnal és Maul bűnszervezetével. Természetesen a bűnözők a Köztársaság számára is fenyegetést jelentettek volna, melynek új főkancellárja Leia Organa lett, ráadásul a sztori arra futott volna ki, hogy

igazából Leia a kiválasztott,

hiszen ő állítja helyre a Galaxist és teremt végre rendet és egyensúlyt a káoszban.

A színészek életkora persze ebben az esetben is nehezítő körülmény lett volna, ha Lucas rögtön 2005-ben, A Sith-ek bosszúja premierjét követően nekilátott volna leforgatni ezt a sztorit, akkor is egy 50+-os Mark Hamillel kellett volna játszatnia a huszas évei végén járó Luke Skywalkert. Talán ennek köszönhető, talán nem, de mint tudjuk, ez a terv így nem valósult meg.

Ami a kánonban is megvalósult

Egyes elemei azonban később beszivárogtak előbb a Bővített Univerzumba, majd a kánonba. Elsősorban Maul, akit George Lucas valóban visszahozott az életbe, csak éppen A klónok háborúja animációs sorozat 4. évadában, 2012-ben. Az időben előrébb hozott sztori szintén stimmel abban is, hogy Maul új hatalma az általa összegereblyézett bűnszervezeti hálón, az Árnyék Kollektíván alapult, s a Solo: Egy Star Wars történetben azt is láttuk, hogy bizony még a Birodalom idején is a jó öreg zabrak az alvilág tényleges ura. Maul azonban a kánon szerint nem érte meg a folytatástrilógia idejét, s egyelőre Darth Talon sem bukkant fel mellette, a későbbi kánontartalmakban leginkább a Vörös Hajnalt újra hadba állító Qi’ra kaphatott volna hasonló szerepet, ám az ő kollektívája éppen hogy a sith-ek és a Birodalom ellen irányult.

SEP221072 - STAR WARS HIDDEN EMPIRE #1 (OF 5) - Previews World

Qi'ra a Vörös Hajnal élén a Hidden Empire 1. számának borítóján

Az is megvalósult, hogy a Birodalom összeomlását követően Luke a Jedi Rend feltámasztásával, míg Leia a Köztársaság helyreállításával foglalkozott. Igaz végül Leiából se kancellár, se főkancellár nem lett, az Új Köztársaság első vezetője – a Lucas-tervekkel szemben, ám a Bővített Univerzumhoz hasonlóan – Mon Mothma lett. Leia persze a politika sűrűjébe került, de mellette jedi kiképzést is kapott, valamint az anyaság örömeivel is szembe kellett néznie. Politikai karrierjét azonban még jobban kibonthatja a Mandoverzum, illetve Filoni új köztársaságos filmje. Luke új akadémiájáról azóta többet tudunk, s a 66-os parancs legalább egy túlélőjének, Ahsoka Tanónak igénybe is vette segítségét, ám egyelőre még nem hemzsegnek a képzett jedik a Boba Fett könyvében látott ossusi jediakadémián (Cal Kestis merre jársz?). Az viszont  a kánonban is látszik, hogy jóval több túlélővel van dolgunk, mint csupán Kenobi és Yoda mesterek. Véleményem szerint valamilyen szinten az is megvalósult, hogy Leia lett a kiválasztott, legalábbis ő az a Skywalker, akit egyszer sem kísért meg a gonosz, mindig megmarad a jó ügy mellett, illetve a Skywalker korában önfeláldozása a kulcs a jedik döntő diadalához. 

Na de mi a helyzet Darth Talonnal? 

Maul és Talon kettőse már egy videójátékban is megvalósult volna, 2010-ben ugyanis Lucas megbízta a Red Fly studiót, hogy fejlesszen egy Baljós árnyak utáni Darth Maul-történetet, melyben már vissza akarta hozni Mault az életbe (két évvel A klónok háborújás visszahozatal előtt). A projekt Battle of the Sith Lords néven készült. A játékban ugyancsak szerepelt volna Darth Talon, aki Maullal együtt küzdött volna Darth Krayt birodalma ellen. Lucasnak ez nem tetszett, hiszen a két karaktert időben 170 év választotta el egymástól. A fejlesztők így Maul egy későbbi klónjával írták át a játék történetét. Egy prototípus elkészült, amely kiszivárgott a holonetre is. 

A játék végül nem valósult meg, Maul azonban visszatért az életbe, s az elméleti lehetőség adottá vált, hogy Darth Talon is végre megkaphassa a Lucas által neki szánt szerepet, mégha ehhez törölni is kellett volna a Bővített Univerzumban felvázolt háttértörténetét, s előrébb kellett volna hozni az idővonalon. A Talonnal kapcsolatos terveket ugyanis nem vetette el a stúdió, hiába jött a Disney-féle üzlet. Ha felütjük Az ébredő Erő világa című kötetet, abban is megtaláljuk Darth Talon alakját és látványtervét. Az első tervekben ugyanis ő volt a titokzatos új főgonosz, Uber (a későbbi Snoke) tanítványa, aki átcsábítja Vader unokáját a sötét oldalra. Talon szerepe végül törlődött a filmből, bár a Kylo Ren felemelkedése képregényben, Ren, a Ren Lovagok korábbi vezére lényegében hasonló szerepet töltött be.

Darth Talon tehát többször majdnem fontos szerepet kapott a kánonban, sőt filmvászonra is kerülhetett volna. Talán előbb-utóbb sikerül neki az áttörés, és láthatjuk még a vörös twi’lek sithet filmes-sorozatos gonoszként. Addig is: Talon marad talonban.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5118119350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása