Rebo.hu

Filoni: „A Birodalom most sokkal inkább úgy viselkedik, mint a Lázadók”

2023. április 22. - Castad

edv3fvjqvp7c6yy74x2kri.jpg

A Mandalóri utolsó előtti részében láthattuk a Birodalmi Maradványt irányító Árnyéktanácsot. A Legendákban meghatározó szerepe volt a Maradvány és az Új Köztársaság harcának, s Dave Filoninak és Jon Favreau-nak hála, ez már a kánonban is egyre fontosabb.

Az Empire magazin még a londoni Star Wars Celebrationön kérdezte Dave Filonit az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány harcáról.

„Mindig a saját Star Wars élményeimhez nyúlok vissza, és arra gondolok: »Hogyan adhatnám át a gyerekeknek most ezt az érzést?«” – magyarázta – Valami, amit gyerekként megértettem, az az Egy új reményben megalapozott konfliktus volt: Lázadók vs. Birodalom. Úgy gondoltam, hogy a Bővített univerzumban, amit nagyon könnyű volt megérteni, az az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány, hogy a kocka megfordult egy kicsit.”

Az általában ködösen fogalmazó kalapos zseni szavai ezúttal meglepően egyértelműen csengenek. A Legendákban az endori csatát követően megalakuló Új Köztársaság hosszú, váltakozó sikerű háborút folytatott a Birodalom megmaradt haduraival, ennek egyik meghatározó eseménye volt Thrawn főadmirális visszatérése és hadjárata, melyet majd a Mandóverzum sorozataiban is láthatunk. Ide kapcsolódik például az X-szárnyúak könyvek többsége, s megannyi történet, amely az előtt játszódik, hogy az immár A Mandalóriban is látott Gilad Pellaeon admirális a Birodalmi Maradvány nevében békét kötött volna az Új Köztársasággal, biztosítva a két állam együttélését. Ezt a kánon elsőre nagy hirtelenségben elvetette Mon Mothma jakkui csatát követő gyors békéjével és leszerelésével, de Filoni és A Mandalóri megmutatta, hogy igen is van még lehetőség a kánonban is elmesélni ezt a mesét.

„Valójában a Birodalom sokkal inkább úgy viselkedik mint a Lázadók, mivel az erőforrásaik végesek. De az Új Köztársaság is vívódik, mert bár mind próbálnak együtt dolgozni, különböző véleményeik vannak arról, hogy hogyan legyenek hatékonyak.” – mondta Filoni – „Ez egy izgalmas történet volt. És úgy gondolom, hogy ez a történelem fontos darabját alkotja, ahol mindenféle sztorit elmesélhetsz.”

Filoni gondolata nagyon fontos és érdemes minden Star Wars rajongónak elmerengenie. Erről a témáról Földi Bence állandó vendégszerzőnk, a néhai Ziro.hu főszerkesztője írt egy kiváló elemzést még a Ziróra. Amikor ugyanis belecsöppentünk a Star Warsba a helyzet egyértelmű volt – a kicsiny és kevés erőforrással rendelkező Lázadók Szövetsége küzdött a roppant méretű és források felett diszponáló Birodalommal szemben. Egyértelmű volt, hogy előbbiek a jófiúk, utóbbiak a gonoszok. Az előzménytrilógia azonban már csavart ezen egyet, ott éppen a központi hatalom, a korrupt Köztársaság oldalán követtük végig az eseményeket, míg a lázadók, a szeparatisták lettek a rossz fiúk. Ilyen csavar történt a Legendákban, s immár a kánonban az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány esetében is. E helyzetet később tovább bonyolította a zárótrilógia, ahol az Új Köztársaság ellen lázadó Első Rend ellen lázadt Leia Ellenállása, akik valójában eleinte épp a regnáló hatalom oldalán álltak. A kérdésről bővebben határozottan ajánlott Bence írása!

Az Ahsoka sorozatban visszatér Thrawn, ami meghatározó pillanat lesz a kánon idővonalán is, míg A Mandalóri harmadik évadában egyre többet láthattunk az Új Köztársaság helyzetéről is.

„Ha fognád Mandót és az eredeti trilógia idejére helyeznéd, akkor megértenéd mi folyik itt, hiszen ismered ennek az időszaknak a politikai helyzetét.” – mondta Filoni – „Most, nekünk meg kellett alapozni – kezdve A Mandalórival és Werner Herzog révén azzal az ötlettel, hogy a megmaradt birodalmiak még mindig tevékenyek, hogy van egy Birodalmi Maradvány és egy Új Köztársaság. Igazából csak elkezdtük felfedezni az Új Köztársaságot az X-szárnyúakkal az első két évadban, és végre eljutottunk a Coruscantra a legutóbbi évadban. Szóval minden épül egy kicsit, ahogy a galaxis ezen részét kitöltjük.”

A Mandalóri harmadik évada valóban sokat lendített már ezen a szálon, de még mindig csupán a felszínt kapargatjuk, az augusztusban érkező Ahsoka sorozat lesz a következő lépés ebben a nagy sztoriban, mely végül Filoni mozifilmjéhez vezet majd. A Birodalmi Maradvány vezetője Thrawn főadmirális lesz, akinek a karakterét és a hozzá fűződő egész konfilktust Timothy Zahn alkotta meg, még a 1990-es évek elején megjelenő nagysikerű trilógiájában. Filoni maga is konzultált Zahnnal a karakter életrekeltéséről, melyről az épp Franciaországban tartózkodó írót is megkérdezték. A francia nyelvű interjú vonatkozó a Spaceshipper twitter oldal angolra is lefordította.

„Kiderült számomra is, hogy mit terveznek Thrawnnal. Bízom Filoniban, aki jól érti a karaktert, noha én alkottam meg. Lehetőségem lesz javaslatokat tenni az íróknak, de nyilvánvalóan nincs vétójogom: amikor egy Star Wars könyvet írsz, minden egyes sor a Lucasfilm tulajdona. Nincs szükségük az engedélyemre, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Nagyon jól csinálnák nélkülem is, szóval boldog vagyok, hogy megteszik.” – nyilatkozta Zahn – „Csak annyit tudok, hogy a következő hetekben konzultálni szeretnének velem. Ha van filmtervük, örömmel segítek nekik. Ha tetszenek a javaslataim az Ahsoka sorozathoz, lehet más projekthez is visszahívnak. Van egy kis szabad hely a naptáramban!”

Timothy Zahn, auteur de la trilogie La Croisade du Jedi fou et de plusieurs romans autour du personnage culte du Grand Amiral Thrawn, lors d'une conference de presse au Paris Fan Festival, le 14 avril dernier.

Timothy Zahn Párizsban (Le Point)

Zahn tehát örömmel segít az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány kánonbéli harcának felvázolásában, s úgy tűnik Filoni számít is a véleményére. Az író nagyon várja A Mandalóri következő évadát is, hogy hogyan hatnak majd az események Pellaeonra és a Birodalmi Maradványra. S amennyiben szükséges lesz a sorozatok közötti űr kitöltésére, új Thrawn könyvekre is számíthatunk tőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3018108018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása