Rebo.hu

Így született meg Dooku gróf fénykardja

2023. április 05. - viragirwin

627e5a20dbbde5000137e18d-image_8463e43c.jpeg

Egy sith aki nem a kinézetéről vált híressé.

Dooku gróf több, mint 20 éve tűnt fel először A klónok támadásában, és ellentétben Vaderrel, Maullal vagy akár Sidiousszal ő úgy nézett ki, mint egy teljesen hétköznapi ember. Mint egy kedves öregember aki csak jó irányba próbálja terelni a galaxist. A Szeparatista Mozgalom vezetőjének karizmatikus külsejét Sidious is kihasználta, és Grievous tábornok felé irányította a népek félelmét, akinek ehhez jóval adottabb kinézete volt. Dooku gróf a nézők esetében sem külsejével ragadta meg a figyelmet, hanem leginkább hajlított markolatú fénykardjával. A markolatot egy feltörekvő fiatal művésznek, Roel Roblesnek köszönhetjük. Az alkotó a húsz éves évforduló alkalmából még tavaly  mesélt feladatáról a StarWars.com-nak.

Gyerekkorom óta imádtam rajzolni – mondta Roel, A klónok támadásának művészeti asszisztense, aki négyévesen vándorolt be családjával a Fülöp-szigetekről az Egyesült Államokba. – A szüleim azt akarták, hogy üzleti karriert csináljak, de sosem szűnt meg a vágyam, hogy művész legyek.

Először lényegében postásnak jelentkezett a Lucasfilmhez, és eltervezte, hogy ha egy éven belül nem kerül a művészeti részlegre akkor letesz az álmáról. Nem volt semmilyen képzettsége, így könnyű dolga sem.

„A postázóban rengeteg különböző emberrel találkozhattam, például Rick McCallummal is.” – Hat hónap múlva McCallum felvette őt asszisztensnek a művészeti részlegre. – „Megélhettem az álmomat.”

image_ef1d49a3.jpegRobles és családja a művészeti részlegen.

A második epizód több száz, sőt ezer kelléke között ott volt Dooku gróf markolatának problémája is és Robles meglátta a lehetőséget.

„Megpróbáltunk egy másfajta fénykard-dizájnnal előállni.” emlékszik vissza. – „Fülöp-szigeteki harcművészetet űzök, ami magában foglalja a különböző botokkal és késekkel való harcot. Volt egy gyűjteményem filippínó és más ázsiai kardokból. Így amikor Dooku gróf markolatát készítettük, bevittem a gyűjteményemet, hogy mindenki láthassa.”

Robles egyik kedvenc darabja egy hagyományos filippínó fegyver, a barong volt, melynek ívelt fából készült nyele, de rövid  és erős pengéje volt.

„George eljött, hogy megnézze a kardokat, és végül a barongot választotta, ahogy reméltem. Dermot Power már korábban elkezdett dolgozni a koncepción, így együtt folytattuk. Megpróbáltuk George elképzeléseihez igazítani.” – Akkoriban Robles feldobta egy női jedi ötletét is, akit ráadásul vakként képzelt el. – Úgy éreztem a jediknek nem feltétlen van szükségük a szemükre, hiszen az Erővel is érzékelnek, de George akkoriban még nem volt vevő az ilyesmire.

image_147b71e5.jpegRobles gyűjteménye.

Robles büszke rá, hogy saját kultúráját sikerült belevinnie a franchise-ba. 

„Nagyon király azt mondani, hogy Dooku gróf fénykardját egy filippínó kard ihlette.” – Robles harcművészeti bemutatókat is tartott a művészeti részlegnek. – „Különböző fegyvereket próbáltunk ki, például szimpla kardot, dupla kardot, kardot és kést, dupla kést és Escrima botokat, ostorozó mozdulatokkal, csak hogy megmutassuk, hogy a jedik hogyan harcolhatnak.” – magyarázta. – „Azóta rengeteg filippínó harcművészet van a filmekben”.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3118085262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása