Rebo.hu

Boldog bendunapot! – Mivan?!

2023. március 20. - Castad

normal_video_thumbnail.png

A Mandalóri harmadik évadának harmadik epizódja érdekes betekintést enged a galaktikus időszámításba. Aki figyelmesen nézte a sorozatot, két számunkra meglehetősen szokatlan kifejezést is hallhatott az epizódban, a bendunapot és a taungnapot. Mik is ezek és mi közük Dexter Jettsterhez?

A Star Wars világának belső időszámítása némiképp ellentmondásos. A galaktikus standard a Coruscant bolygó forgásán, időszámításának csillagászati és kulturális előzményein alapul, azonban a Star Wars kánonjában egymásnak ellentmondó adatok találhatók, melyeket különféle háttérkönyvek idéztek elő. Az egyik szerint a Coruscant időszámításai adatai a mi világunkéra hasonlítanak, a Coruscanton egy év ugyanúgy 365 napból áll, s egy-egy nap ugyanúgy 24 óra. A másik viszont 368 napos coruscanti évvel számol, s ezen alapul a galaktikus standard naptár is. Nézzük ez utóbbit, ugyanis láthatóan ezt vette át A Mandalóri is, lényegében rendet téve az eddigi kánon káoszában.

coruscant-planet2.JPG

A 368 napos coruscanti év standard hónapokra és standard hetekre bontható, amelyet a Coruscant elsődleges holdja, a Centax-1 alapján határoztak meg. Egy ilyen hónap 7 ötnapos hétből áll. A napokat a Coruscant égitestei, valamint az őslakosai alapján nevezték el, ezek  a következők:

  1. Primenap: a hét első napja, mely a Coruscant Prime-ról, a bolygó „Napjáról” kapta a nevét.
  2. Centaxnap: a hét második napja, amely a Coruscant elsődleges holdjáról, a Centaxról kapta a nevét.
  3. Taungnap: a hét harmadik napja, amely a Coruscant egyik ősi népéről, a taungokról kapta a nevét.
  4. Zhellnap: a hét negyedik napja, amely a Coruscant egyik ősi népéről, a zhellekről kapta a nevét.
  5. Bendunap: a hét ötödik, s egyben utolsó napja, mely az ősi Dai Bendu szerzetesekről kapta a nevét. (A szerzetesek egy templomát a Kijimin is láthattuk.)

Na de mi a helyzet a hétvégével, a pihenőnapokkal? Egy standard hónap 35 napból áll, s összesen 10 hónap alkotja az évet. E tíz hónap azonban csak 350 napot tesz ki, így a maradék 18 nap számít ünnepnapnak. E 18 nap három ötnapos ünnephétből és három további ünnepnapból áll. Az első ilyen ünnephetet, az úgynevezett Újévi ünnepélyt, rögtön az első hónap előtt tartották, míg a hatodik és hetedik hónap közé iktatták be az ötnapos Életünnepet, míg a szintén egy hetes Csillagok ünnepét a kilencedik és a tizedik hónap között rendezték. A három további ünnepnap időpontja bolygónként változott a helyi hagyományok szerint. 

És hogy mi köze ennek az egésznek Dexter Jettsternek? Nos, az öt coruscanti nap és elnevezésük Gregory Walker Dining at Dex's (Étkezés Dexnél) című cikkére megy vissza, aki egy in-universe heti menüt készített arról, hogy milyen ebédmenüt is kaphatunk a közkedvelt besalisk éttermében. 

28070455_1577388182376199_3866394409980196002_o_1.jpg

Ebédmenü Dexnél (Star Wars Upcoming Books and Comics)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5518075836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása