Rebo.hu

Mi is az a mythoszaurusz?

2023. március 14. - Kelemen Richárd (Rixon)

mythosaur-the-mandalorian.jpg

A Mandalóri sorozatban hallhattunk már korábban a mythoszaurusz nevű lényről, melynek az ősi mandalóriakhoz van köze. Az új évad második epizódjában személyesen is tiszteletét tette a kihaltnak hitt, legendás élőlény, de mi is ő pontosan és mi a jelentősége?

A Bővített Univerzum hajdani történetei szerint az első mandalóriak a taungnak nevezett fajba tartoztak, akik a Coruscant őslakosai voltak, ám amikor a Köztársaság meghódította a bolygót, elhagyták eredeti otthonukat. Így jutottak el az általuk később Mandalore-nak elnevezett bolygóra, amit ekkoriban hatalmas, gyíkszerű lények, a mythoszauruszok uraltak. A klánok a bolygó hódításai alatt versengtek abban, ki tud többet megölni ezekből az óriási termetű ragadozókból, míg végül teljesen kiirtották őket. Az első Mandalore saját maszkját a mitoszaurusz csontjából készítette, amit generációkon át megörökölt az aktuális vezető.

Star Wars: What The Mythosaur Represents to Mandalorians | Fandom

A mandalóriak egy mythoszaurusz ellen (Fandom)

A kánon történet ettől valamelyest eltér. Az bizonyos, hogy a mythosauruszok hosszú időre eltűntek a bolygóról, aminek oka szintén lehet az, hogy kiirtották őket, ám ez egyelőre nincs megerősítve. Ami bizonyos, hogy a kánonbeli első mandalore (Mand'alor, a mandalóri nép vezére), akit Nagy Mandalore-nak neveztek megszelidített egy ilyen állatot, és a hátán lovagolva vonult csatába. Ami megegyezik a kánon és legendák történetben az az, hogy mindkét esetben az állat koponyája lett a mandaloriak univerzális szimbóluma.

Pin on Starwars

A mandalóri szimbólum

Ezen felül, ahogy a Fegyverkovácstól hallhattuk, volt egy olyan hiedelem is, miszerint a mythosaurusz visszatérésével Mandalore is újra felvirágozhat, ezáltal fontos jelentősége van annak, hogy megjelent ez a lény az élő vizekben. Abban biztosak lehetünk, hogy nem most láttuk őt utoljára, és az is valószínűsíthető, hogy visszatérése egy olyan hívószó lesz a mandalóriak számára, ami ismét egy zászló alá tereli őket még akkor is, ha különböző utat követnek. Mindezt ráadásul Din támaszthatja alá, aki birtokolja a Mandalore egységét szimbolizáló másik jelképet, a Sötétkardot is. Izgalmas dolgok állnak előttünk, annyi biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8718071552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása