Rebo.hu

Mit csinált Luke Skywalker A Jedi visszatér után?

2023. február 24. - DanCarver

luke-mandalorian-wallpaper.JPG

Kevesebb, mint egy hét és itt A Mandalóri harmadik évada. A második évad fináléjában végre felbukkant Luke Skywalker és elvitte magával Grogut. A Boba Fett könyvéből tudjuk, hogy Grogu csak rövid időt töltött Luke új jediakadémiáján és visszatért Din Djarinhoz. Ennek ellenére elég nagy az esély arra, hogy viszontlátjuk még az ifjú Skywalkert a Mandóverzum valamelyik sorozatában és tovább mesélik a történetét a kánonban is. De mit csinált Luke A Jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti évtizedekben?

A Legendák olvasói számtalan történetre emlékezhetnek, amelyek Luke Skywalkerről szólnak ebben az érában, a kánonban azonban egyelőre keveset tudunk. A készítők láthatóan hagytak teret arra, hogy egy nagyobb volumenű produkcióban meséljék el Luke Skywalker történetét. Úgy tűnik, hogy A Mandalóri és a hozzá kapcsolódó sorozatok, vagyis a Mandóverzum lehet, ahol ezekre választ kapunk, akár úgyis, hogy ezzel a Thrawn trilógia bizonyos elemeit is behozzák a kánonba. Ennek ellenére bizonyos kánontartalmakban azért kaptunk információmorzsákat, Luke post-ROTJ tevékenységéről.

Leia jedi-képzése

Ez egy olyan pont, amely mind a Legendákban, mind a kánonban megtalálható: Luke Skywalker legelső tanonca nem más volt, mint ikertestvére, Leia Organa. A Skywalker kora filmből, valamint annak a regényverziójából tudjuk, hogy ez a képzés szinte rögtön a VI. epizód eseményei után elkezdődött, helyszíne pedig a IX. epizódban is látott elhagyott lázadó bázis volt az Ajan Kloss-on. Leia azonban csupán néhány hónapig tanult, aztán egy jó hosszú „szülési szabadságra” ment, ugyanis egy sötét látomást látott, miszerint meghal a meg nem született fia, ha folytatja a jedik útját. A fénykardját is odaadta Luke-nak és csak évekkel később Rey képzése kedvéért tért vissza a jedi útra. A film regényverziójából azonban azt is megtudjuk, hogy Luke nemcsak a fénykardvívásra, valamint az Erőben való meditálásra tanította meg ikernővérét, hanem arra is, hogy hogyan kommunikáljon a régi jedikkel, mint például Obi-Wan Kenobi és Yoda mesterek erőszellemeivel. Leia ugyanis tőlük is vett leckéket.

luke-leia-training.jpeg

Luke és Leia gyakorolják a fénykardvívást. (StarWars.com)

A jakkui csata

Luke Skywalker állítólag az Új Köztársaság és Birodalom grandiózus ütközetében is részt vett, ahol az elbeszélések szerint csillagrombolókat húzott le az égről. Mindezt egy birodalmi tiszt állította, így persze könnyen megeshet, hogy ez csupán egyike a titokzatos jedimesterről szóló, szájról-szájra terjedő legendás történeteknek.

A jakkui csata megsemmisítő vereséget mért a Birodalomra. Az öt éven át tartó polgárháború végetért, az Új Köztársaság és a Galaktikus Birodalom a galaktikus egyezményt aláírva békét kötöttek. A Palpatine-hoz továbbra is hűséges birodalmiak azonban elrejtőztek az Ismeretlen Területeken – megágyazva a későbbi Első Rendnek–, míg számos birodalmi maradvány működött továbbra is főként a Külső Peremvidéken. Ugyanebben az évben Leia életet adott fiának, Ben Solónak. A galaxisban terjedő legendák, pletykák szerint Luke ekkor meglátogatta húgát és Hant, mielőtt eltűnt volna titkos küldetéseire.

battle-of-jakku-bf2.jpg

A jakkui csata a Battlefront II videójátékban

Jedi ereklyék kutatása

Luke gyakorlatilag már az Egy új remény eseményeit követően azon volt, hogy folytassa valahogy a Ben Kenobi mellett megkezdett tanulmányait. Ezért fontos küldetésének tartotta, hogy bejárja a galaxist, felkeressen régi jedi templomokat, mindenfajta elveszett ereklyét, tudást és holokronokat kutatva. Így talált rá például arra a páratlan értékű

jedi könyvtár-maradványra, amit még Jocasta Nu mester rejtett el a 66-os parancsot követően.

Teljesen természetes tehát, hogy a második Halálcsillag elpusztulását követően Luke visszatért ehhez a küldetéséhez is. Például ekkor talált rá arra a fontos erőérzékeny fának az utolsó maradványaira, amely korábban a coruscanti Jedi Nagytemplomban állt. Luke társa ebben a küldetésben Shara Bey, Poe Dameron édesanyja volt, aki az egyik fácskát magával is vitte a Yavin 4-re.

luke-shara-bey-shattered-empire.JPG

Luke és Shara Bey a Széthasadt Birodalom c. képregényben (Szukits.hu)

Szintén ez időben talált rá arra a jedi útkeresőre a Pillio bolygón, amelynek megszerzésében az Inferno osztag tagja, Del Meeko volt segítségére.

luke-del-battlefront2.JPG

Luke és Del Meeko megtalálják a jedi útkeresőt a Battlefront II videójátékban

Luke-ot több felfedezőútjára elkísérte Az Erő Egyházának nem erőérzékeny tagja, Lor San Tekka. Luke utazásai során olyan ősi jedi helyeket is felkutatott, mint az Ossus romjai. Itt tett szert a filmekben látott szent könyvek egyikére, a Rammahgonra, s később itt alapította meg új jediakadémiáját is. Ehhez a kutatáshoz tökéletesen passzolt, hogy egy másik régi jedi világ, a Tython látókövét is figyelemmel kísérhette, mely bolygót szintén felkereste. Luke itt maga is „belenézett” a látókőbe, ahol az apja erőszellemével is találkozott.  Szintén fontos célja volt, hogy megtalálja a legelső jeditemplomot rejtő Ahch-To bolygót, végső soron ehhez kellett a Pillio bolygón megszerzett jedi útkereső, valamint Lor San Tekka tudása és segítsége.

Luke nemcsak a jedik tudását, de történelmét is kutatta. Eközben fedezte fel, hogy mik azok a midikloriánok, ki volt Qui-Gon Jinn, Mace Windu, vagy éppen Kanan Jarrus. Ugyancsak sokat tanult a sithekről, Darth Bane-ről, Maulról, na és persze Vaderről is. Luke eljutott az egyesek által Korriban néven is emlegetett Moraband bolygóra, a sithek világára, valamint már korán célul tűzte ki, hogy megkeresi a titkos sith bolygót, az Exegolt is.

A holokronok mellett összesen nyolc ősi jedi kódexet gyűjtött össze, amelyek olyan páratlan értékű tudást rejtettek, ami már rég feledésbe merült a Jedi Renden belül is.

Éppen ezért kerülhetett Az utolsó Jedik öreg Luke Skywalkere, valamint a Skywalker kora Rey-e olyan képességek birtokába, amelyekről az előzménytrilógia jedijei talán csak álmodhattak.

jedi-texts.jpeg

A Jedi kódexek (StarWars.com)

Grogu megmentése

Y. u. 9 és 10 körül A Mandalóri második évadában láthattuk, ahogy Din Djarin és Grogu eljutottak a Tythonra és Grogu a látókő segítségével kereste a jediket. Gideon moff sötétosztagosai azonban elrabolták Grogut. Hívását meghallotta Luke és segítségükre sietett. Az utolsó pillanatban érkezett Gideon könnyűcirkálójára és egyedül végzett az összes sötétosztagossal. Grogu elbúcsúzott Djarintól és Luke magával vitte, hogy jedivé képezze.

luke-mando-s2-finale.JPG

Luke harcol a dark trooperekkel.

Új jedi templom létrehozása és Grogu képzése

Luke-nak a kezdetektől fontos célja volt, hogy az általa felkutatott tudást kamatoztassa, új jediket neveljen, és ezzel végső soron helyreállítsa a jedik rendjét, ahogy Yoda mester is kérte tőle a halálos ágyán. Luke ehhez a képzéshez felhasználta azokat a régi holokronokat, amelyeket utazásai során talált, például a Köztársaság Fénykora híres jedijétől, Avar Krisstől is maradt fenn tanítás.

Tehát tulajdonképpen az új generáció jedijeit az ősök oktatták.

luke-grogu-tbobf.JPG

Luke tanítja Grogut

Luke természetesen igyekezett erőérzékeny gyereket is fellelni, akikből kinevelheti a jövő jedijeit. Ezek egyike volt a kis Grogu, aki Luke első tanítványa lett  – legalábbis Leia rövid kiképzése után. Miután megmentette Grogut, egyenesen az Ossusra utazott, ahol meg is kezdte az új jedi templom építését és Grogu jedi-képzését is. Luke segített Grogunak emlékezni rég elfeledett tudására, amelyet elrejtett emlékeiben a 66-os parancs traumái után. Ugyancsak mesélt neki Yoda mesterről és igyekezett neki újra megtanítani az Erő használatát. Nem sokkal később Ahsoka Tano is odalátogatott, hogy találkozzon Luke-kal és megfigyelje Grogu képzését. Tano tanácsokkal látta el Skywalkert és mesélt neki az apjáról, Anakin Skywalkerről is. Din Djarin szintén elment az Ossusra, hogy ajándékot vigyen Grogunak. Tano meggyőzte a mandalórit, hogy engedje el Grogut, hogy a saját útját járja.

luke-ahsoka.JPG

Luke találkozik Ahsoka Tanóval

Látva, hogy Grogu két életút között hezitál, Luke döntés elé állította kis zöld lényt. Felajánlotta neki Yoda fénykardját és a jedik útját, vagy a Dintől kapott beszkár páncélt és a mandalóriak útját. Grogu végül a páncélt választotta és visszatért Din Djarinhoz, végleg elhagyva az új jediakadémát.

luke-yoda-lightsaber.JPG

Luke felajánlja Yoda fénykardját Grogunak

5-6 évvel azután, hogy az apró zöld porontyot magához vette, Luke az unokaöccsét, Ben Solót kezdte el tanítani. Luke olykor utazásaira is magával vitte Bent: például a fiú akkor is elkísérte nagybátyját, amikor az egyik, a Köztársaság Fénykora érájában működött jedi bázison, az Elphrona bolygón pengét akasztott Rennel, a Ren lovagok korábbi vezetőjével.

luke-ben-ren.JPG

Luke Skywalker és Ben Solo találkoznak a Ren lovagokkal (Szukits.hu)

Luke ossusi jedi templomának több hallgatóját megismerhetjük A Kylo Ren felemelkedése képregényből, melynek cselekményében is fontos szerepet játszik három diák: Hennix, a quarren fiú, aki az Erőt afféle rejtvényként érzékelte; Voe az ember lány, aki irigyelte Ben Solo képességeit; valamint Tai, az ember fiú, és Ben Solo azon egyetlen bizalmas barátja, akivel tudott beszélni az érzéseiről és félelmeiről. Rajtuk kívül még más gyerekek is tanultak Luke mellett, összesen körülbelül egy tucatnyi ifjú padawan.

luke-jedi-academy-younglings.JPG

Luke tanít az akadémiája mellett a szabadban

Sötét Erők ébredése és Ben Solo árulása

Luke huszonegy évvel a yavini csatát követően nagy zavart érzett az Erőben, ami ijesztő módon ismerős volt a számára: Palpatine császár sötét jelenlétét. Ekkor kérte régi barátja, Lando Calrissian segítségét, akinek az alvilági kapcsolatait felhasználva nyomozni kezdtek a régi sith bérgyilkos, bestooni Ochi után, aki állítólag szert tett az Exegolra vezető sith útkeresőre. A nyomok azonban a Pasaanán kihűltek (ahogy Ochi teste is…), így Luke és Lando nem járt sikerrel. Ezt a történetet a Szukitsnál idén megjelent A Sithek árnyéka című regény meséli el.

A sötétség csak fokozódott, de még hét év telt el, mire Yavin után 28-ban egy este Luke sötét látomást látott, miszerint Ben Solo pusztulást és halált fog hozni a világra. Luke már érezte, hogy Snoke – illetve Palpatine – megfertőzte a fiú lelkét és egy pillanatra elbizonytalanodott, s felmerült az a kósza gondolat is a fejében, hogy meg kellene ölni Bent.

luke-ben-solo-tlj.JPG

Ben azt hitte Luke elárulta őt, ezért szembe szállt mesterével

Bár ezt a sötét gondolatot Luke azonnal elvetette, a fiú épp akkor ébredt az álmából és a félreértés és szerencsétlen véletlen egy megállíthatatlan lavinát indított el, ami Kylo Ren megszületéséhez vezetett. Luke jedi temploma elpusztult, tanítványai jórészt meghaltak, Luke pedig száműzetésbe vonult az Ahch-To bolygóra. Luke hat évet töltött önmarcangoló remeteségben, amikor Rey rátalált egy új háború kellős közepén…

star-wars-the-last-jedi-luke-and-rey.jpg

Rey megtalálja a remeteségbe vonult Skywalkert az Ahch-To bolygón

Nézzünk egy rövid idővonalat Luke tevékenységéről!

darksaber_1.jpg

Luke Sywalker tehát nem lustálkodott A Jedi visszatért követően, élete nagy részét annak szentelte, hogy helyreállítson a Jedi Rendből és a jedi tanításból annyit, amennyit bír. Ehhez rengeteget utazott, felfedezett és vadászta a régi jedi ereklyéket, de emellett hozzákezdett a jedi rend egy új nemzetékének kineveléséhez is. Ez a munka siklott félre akkor, amikor a túlzottan magabiztos, már-már öntelt jedi mester egy szerencsétlen véletlen, s Palpatine mesterkedései folytán szembekerült unokaöccsével, és szinte mindent elvesztett abból, amit az évek során felépített. Az új élőszereplős sorozatok és a Mandóverzum egy hatalmas lehetőség arra, hogy a kánonban is elmeséljék Luke történetét A Jedi visszatér és Az ébredő Erő közötti évtizedekben.

luke-tlj-sun-rise.jpg

A cikk eredetileg a Ziro.hu felületén jelent meg 2020. december 23-án. Írta: Kádas István. Frissítette: Faragó Dániel 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9118055652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2023.03.09. 08:32:52

A leggyengébb pontja ennek az új életútnak, hogy a galaxisban rengeteg civilizáció volt még a birodalmon kívül, amik bolygóin nyilván ugyanúgy ismerték a Jediket és tetteiket (a csillagközi hírterjesztőkön keresztül vagy személyes találkozásokból), viszont az ő adatbázisaikba, könyvtáraikba, újság archívumaikba nem tudtak (mindbe) beférkőzni Palpatine történelem hamisító és eltüntető ügynökei, hogy megváltoztassák a rengeteg feljegyzést. Tehát Lukenak elég lett volna végigjárnia néhány ilyen világot és böngészni kicsit az érintetlen adatbázisaikban. Biztos, hogy rengeteg hiteles feljegyzést talált volna a Jedik személyéről, tetteiről, évszázadokra, talán évezredekre visszamenően. Tán még túlélő Jediket is talált volna, akik az üldöztetés elől menekültek el a birodalmi területen kívülre.
süti beállítások módosítása