Rebo.hu

Kenobi körutazás

Obi-Wan útvonala a sorozatban

2022. július 05. - Castad

Itt a nyár, itt az idő az utazásra!  Cikkemben egy különleges körútra hívom a kedves olvasót: kísérjük el Obi-Wan Kenobit nagy útjára, mely során többször is szembekerült Vaderré lett tanítványával!

Obi-Wan Kenobi, a jedi és tábornok fiatalabb korában rengeteget utazott, számtalan világot bejárt küldetései és hadjáratai során. A 66-os parancs azonban ebből a szempontból is fenekestől fordította meg életét, tíz éven keresztül ki sem mozdult a Tatuinról, s Bail Organa is csak hosszas győzködéssel vette rá, hogy Leia kedvéért egy időre hagyjon fel tatuini magányával. Ezt az utat igyekszem rekonstruálni a Star Wars kánonjában ismert hiperűr-útvonalak segítségével. Rekonstrukcióm azonban a galaktikus úthálózatról lévő eddigi ismereteken és feltételezéseken alapszik. (Hasonlót a ziro.hu-n Az ébredő Erő és Az utolsó jedik kapcsán kíséreltem meg). Egy-egy csillagrendszer esetében egy vagy több meghatározott hiperútbelépési, illetve -kilépési pont is lehet, melyek különféle útvonalakhoz kapcsolódnak. A legjelentősebb hiperútvonalak:

a Hydia út (Hydian Way), a Koréliai futam (Corellian Run), a Koréliai kereskedelmi út (Corellian Trade Route), a Perlemia kereskedelmi útvonal (Perlemian Trade Route) és a Rimma kereskedelmi út (Rimma Trade Route).

Ezekhez azonban kisebb utak is társultak, gyakorlatilag hiperúthálózatot alkotva. 

Map of the Star Wars Galaxy.

(Galaktikus térkép a legendákhoz – Maps on the Web)

Kenobi a Tatuinról először a Daiyu bolygóra távozott, e világot a sorozathoz teremtették meg, sokat nem tudunk róla, még azt sem, hogy merre keressük a térképen. A többi Obi-Wan által felkeresett világ azonban jobban behatárolható. Obi-Wan és Leia a Daiyuról a Mapuzo bolygóra menekültek teherhajón. A Mapuzo a galaxis Középső Peremvidék (Mid Rim) nevű részén, a Mapuzo-rendszerben kering. A leginkább a vintriumbányászat miatt jelentős bolygó a jedimenekítő útvonalra is felkerült, jelentősebb állomáshelynek számított tehát. A Középső Peremvidéket számos fontos hiperűr-útvonal átszeli, azt azonban nem tudjuk, hogy Tala és NED-B milyen úton szállították el a sebesült jedit a Jabiimra, valószínűleg ugyanazon, mint a korábbi menekülteket. A Jabiim már a  Külső Peremvidéken (Outer Rim) található, annak is azon részén, amely A Szelet (the Slice) nevű területhez tartozik. Ezen űrrész több szektort és csillagrendszert foglalt magában, talán a legismertebb ezek közül a Tholoth-rendszer, ahonnan Adi Gallia jedimester és fajtársai származnak. A Tholoth-rendszer a Kolóniák (Colonies) nevű régióba tartozik, tehát míg a régiók (Mag, Kolóniák, Peremvidékek stb.) körkörösen tagolják a galaxist, addig a Szelet ezeket átszelve halad a perem felé, a galaxis keleti részén (a Hutt űr felé lévő terület a térképen).

A kánon szerint a Szeleten a Cranan-Excarga hiperút haladt át, talán Tala is ezen érkezett. A Szeletet ráadásul a galaxis két fontos útvonala, a Perlemi kereskedelmi út és a Koréliai futam határolta, feltehetően ezekről is voltak leágazások a közelben.


Obi-Wan Kenobi Episode 4 Puts Obi-Wan Back On The Path

Obi-Wan, amikor Leia megmentésére sietett az inkvizítorok erődjébe, valószínűleg előbb-utóbb a galaxis egyik legfőbb hipertéri sztrádáján, Hydiai úton köthetett ki: a Jabiimról út vezetett a Sy Myrth bolygóra, ahonnal a Salin folyosó (Salin Corridor) nevű hiperút futott, mely a Botayefnél keresztezte a Hydiai utat. Az inkvizítorok létesítménye a Nur holdon található, mely a hírhedt Mustafar, Vader főhadiszállása körül kering. A Külső Peremvidék Atravis-szektorában található Mustafar-rendszer közelében ugyan elhaladt a Hydiai út, de a Mustafarra a Tosste sarkantyúnak (Tosste Spur)  nevezett hiperösvényen lehetett eljutni, mely a Rimma kereskedelmi útról ágazott le. A Rimma, Tarkin nagymoff szülőföldjénél, az Eriadunál keresztezte a Hydiai utat. Vader és sleppje valószínűleg hasonló útvonalakon követte Obi-Want a Jabiimra. A jabiimi menekülést követően Vader és Obi-Wan párbajára egy eddig azonosítatlan holdon került sor. Mivel a menekülők nem tudták lerázni üldözőiket, valószínűleg nem jutottak messzire a Jabiimról.

Ha Obi-Wan nem is közvetlenül a Jabiimről ment a Tatuinra, Reva minden bizonnyal így tehetett, ráadásul nem is kellett sokat utaznia, ugyanis az Arkanis szektorban lévő Tatoo-rendszer szintén a Szelet Külső-Peremvidékbe eső részén lokalizálható. A Tatoo-rendszerbe két fontosabb úton közelíthető meg (Mumble fordulója [Mumble's Turnaround] és a Triellus kereskedelmi út [Triellus Trade Route]), mindkettő a Koréliai futamot keresztezte, illetve onnan ágazott le. Elképzelhető, hogy a Jabiimról egy kisebb út közvetlenül is elvezetett a Szeletet határoló Koréliai futamhoz, ha mégsem, akkor a sebesült Revának tehát előbb el kellett jutnia a Sy Myrth-től induló Salin folyosóra, melyről vagy Hydiai út vagy a Perlemi kereskedelmi út érintésével kellett ráfordulnia a Koréliai futamra. 

Ha az utóbbit választotta, akkor a Salinról a Lola Sayu bolygónál is rátérhetett a Koréliai futamra, ami különösen pikáns megoldás, tekintve, hogy a Jedi Rend itt börtönözte be a kezelhetetlen jediket, illetve a szeparatisták Even Piell mestert is itt tartották fogva.

Lola Sayu | StarWars.com

Végül mind Reva, mind Kenobi megérkezett a Tatuinra, ahol sikerült elkerülni a bajt. Obi-Wannak innen még egy utolsó útja volt a remeteség folytatása előtt, mégpedig az Alderaanra.  A Magvilágok közé tartozó bolygóra a Commenor futam (Commenor Run) nevű út vezetett, a legendák alapján az eddig emlegetett fő hiperutak közül ezt a Hydiai út és a Perlemi kereskedelmi út is kereztezte. Obi-Wan talán ezek valamelyikére tért le a Coréliai futamról, hogy eljuttasa Lolát a kis Leiának.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4017873675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása