Rebo.hu

Egy izgalmas mulatság a 2023-as évre: Star Wars Shatterpoint

2023. február 17. - attilajegh

add_a_heading_12.jpg

A 2023-as év rengeteg újdonságot tartogat a Star Wars szerelmeseinek. Mozgóképes tartalmak, könyvek és képregények is zúdulnak majd ránk bőven, de ezeken felül még új társast is élvezhetnek idén a rajongók.

2022 novemberében jelentette be az Asmodee és az Atomic Mass Games a Star Wars Shatterpoint nevű minifigurás társasjátékát, aminek 2023 nyarán várható a megjelenése. A címválasztás érdekes lehet abból a szempontból, hogy az erőhasználóknak van egy olyan képességük, amivel érzékelni tudják  az olyan jelentős pillanatokat, ahol akár másik irányba tudják terelni a világ alakulását egy-egy döntésükkel. Ezt a pillanatot hívják „shatterpointnak”. E koncepció miatt a játékon belül az egyes történeteket nem muszáj a kánon szerint teljesíteni majd, így a játékosok amolyan „mi lett volna, ha” módon bepillanthatnak egy alternatív történetbe.

Feltételezhetően a játék alapjaiban nagyon fog hasonlítani az Atomic Mass Games korábbi skirmish játékára, a Marvel: Crisis Protocolra, ahol a rengeteg szuperhősből kell csapatot összeállítani, akik aztán megütköznek a játékosok által összerakott terepen. Az egyes karakterek képességei tükrözni fogják a viselkedésüket, így Maul például sokkal agresszívebb, direktben támadó viselkedést mutat majd a harcmezőn, míg például Kenobi inkább az ügyes helyezkedéssel és taktikával fárasztja az ellenfelet.

A Crisis Protocolhoz hasonlóan, várhatóan a Shatterpointhoz is rengeteg tartalom fog érkezni a jövőben. A játékosok a bejelentések alapján egyelőre A klónok háborúja időszakában tevékenykedő hősökből és antihősökből állíthatnak össze majd csapatot. A karakterek minifigurái egy-egy pillanatnyi képet festenek a bejárt útjukról és gyakran előfordul, hogy különböző verziójukkal találkoznak majd a játékosok az asztalon. Ilyenre konkrét példa a nemrég bejelentett Ahsoka Tano padawan mini, ami képességeiben más lesz, mint az idősebb verziója.


ahsoka_padawan.pngahsoka_idos.png

Nyáron a játék első hullámában beszerezhető lesz a kezdő készlet, mely 16 figurát fog tartalmazni (Ahsoka Tano és Bo-Katan Kryze mellett két mandalóri harcos, Anakin Skywalker és Rex százados mellett két 501-es klón, Asajj Ventress és Kalani tábornok mellett 2x3 B1-es rohamdroid, Maul nagyúr és Gar Saxon mellett két mandalóri szuperkommandós) összeszereletlenül és festetlenül. A figurák és a dobozban található rengeteg tereptárgy, oszlop és pallér összeállítása után azonnal bele is vethetjük magunkat az ütközetekbe. Természetesen a kezdő készlet a figurákon kívül tartalmazza a szükséges kártyákat, kockákat, jelölőket, mozgási eszközöket és minden egyebet, ami szükséges a játékhoz. Az első hullámban beszerezhető lesz két kiegészítő csomag is. Az egyik (Twice the Pride) Dooku grófból, Jango Fettből és két IG-100 MagnaGuardból, míg a másik (Hello There) Obi-Wan Kenobiból, Cody parancsnokból és két 212-es klónból áll.

 dooku_kieg.png 

Ezeken a csomagokon kívül a trailer videóban megjelenik még két csapat. Grievous tábornok mellett B2-es droidok, ileltve Luminara Unduli jedimester és padawanja, Barriss Offee mellett két klón kommandós.

 grievous.png

Ezeknek a csapatoknak a hivatalos bejelentése még várat magára, viszont a trailerből annyi még kiderült, hogy például Cody parancsnokot valószínűleg össze lehet sisakkal és sisak nélkül is illeszteni.

A csapatösszeállításokról a cikk írása előtt három nappal kaptunk részletesebb információt. A játékosok egy-egy csapásmérő csapatot hoznak játékba, ami két osztagból áll. Minden osztagban van egy fő, egy mellék és egy támogató egység. Egy egységbe tartoznak mindazok a minik, amiknek ugyanaz a stat kártyája, így például két klón vagy két mandalóri harcos is egy egység lehet. A korábban említett alapkészletben Ahsoka, Anakin, Ventress és Maul a fő karakterek, akik vezetik a csapatokat. Minden fő karakternek van egy csapatpontja a karakterlapján, ami meghatározza milyen pontértékű mellék- és támogatóegységekből válogathat. Minél erősebb a fő karakter annál kevesebb pont jut a többi egységre.

ahsoka_kartya.png

bo_katan_kartya.png

Ahsoka főegységként 8 pontnyi harcost hozhat a csapatba. Bo-Katant mellékegységnek választva még épp van elég pont két támogató Clan Kryze mandalóri harcosra.

A csapatösszetételen kívül a főegység meghatározza azt is, hogy a további egységek milyen érából csatlakozhatnak az osztagba. Fentebb már említettem, hogy egyelőre A klónok háborúja időszakából jelentettek be karaktereket, de ennek alapján sejthető, hogy a galaktikus polgárháború időszakából is lesznek majd megjelenő kiegészítők (akár egy farmer Luke és egy jedi Luke kettősre is számítani lehet), vagy akár nagyobb készletek. Érdekes megjegyezni, hogy csupán a saját osztagának érája függ a főegységtől, a másik osztag akár lehet másik érából, így furcsa összeállításként Kenobi és a 212-esek harcolhatnak Vader és a rohamosztagosai oldalán is. Egyetlen kitétel, hogy egy egységből mindössze egy lehet egy csapásmérő csapatban. Tehát nem lehet a fiatal és az idős Ahsoka Tanót is egy játékos által harcba hozni, de ugyanígy nem lehet egy egységnél több 501-es klóncsapat vagy B1-es droidcsapat sem. Ezzel „kényszerít” a játék a diverzebb, képességeikben szinergizálóbb csapatok megalkotása irányába.

alapdoboz.png

A szinergiákat említve, bár a játék engedi a játékosokat, hogy kánonszerinti ellenséges harcosok is egymás oldalán harcoljanak, mégis arra ösztönöz a csapatalakításoknál, hogy azok tematikusak legyenek. Az egyes egységek lapjai kulcsszavakkal vannak ellátva és például Rex százados azokat az egységeket tudja segíteni, akiknek Galaktikus Köztársaság vagy klón kulcsszavuk van.

Amikor megjelent a hír a játékról alapvetően nem értettem, hogy  egy újabb skirmish jellegű játékot miért adnak ki a Legions mellett. Kicsit mélyebben beleásva azonban kiderült, hogy ez a játék seregek ütközete helyett néhány kulcskarakter villongásaira fókuszál. A fórumokat böngészve azt találtam, hogy akik gyűjtik a Legionst most eléggé berágtak, hogy még jobban szétoszlik a Star Wars minis közösség, illetve mennyire igazságtalan, hogy a Shatterpoint más figuraméretekkel operál, mint a Legions, és így nem lehet annak figuráit használni, mert egy ilyen játéknál számítanak a méretek. Ezen aggályok mellett van még egy tényező, ami felhördülést váltott ki az érdeklődőkből. Ez sajnos az ára a játéknak. Az alapdoboz Magyarországon 60-70 ezer forint lesz a kiegészítők 18-22 ezer forint körül mozognak, míg a tereptárgyak 28-30 ezer forintba kerülnek dobozonként. Ezek az összegek a jövőbeli kiegészítőknél valószínűleg feljebb mennek majd.

Én ezek ellenére kíváncsian várom a további részleteket a játékról és bízom benne, hogy lesz alkalmam kipróbálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9618051290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása