Rebo.hu

Visszatérés Dooku otthonába – fanservice vagy gondos építkezés?

2023. január 09. - viragirwin

kepernyofelvetel_32.png

A Serenno kulcsszerepet játszott a Rossz Osztag második évadának nyitó epizódjaiban, de miért is fontos ez?

Ismerős bolygó

Közel két év szünet után visszatért a Rossz Osztag (The Bad Batch) és úgy tűnik akciódús küldetésekből ebben az évadban sem lesz hiány. Hunter (Vadász), Echo, Tech, Wrecker (Zúzó) és Omega nagyot akartak markolni az első epizódokban, nem mást, mint a néhai Dooku gróf palotáját vették célba, így rögtön a Serennón találhattuk magunkat, amiről kiderült, hogy lebombázta a Birodalom.  

ezgif_com-gif-maker_2_8.jpg

A bolygó ugyan leginkább A klónok háborújából lehet ismerős, de a Dooku életét bemutató Dooku: Az elveszett jedi című regényből is sok mindent megtudhattunk róla. A legenda szerint réges-régen a Sith Birodalom uralma alatt állt, majd a nyolc grófház a Serenno-ház vezetésével fellázadt, és a jedik segítsége nélkül függetlenedett a bolygó a birodalomtól. A planétát innentől kezdve a Serenno-ház uralta, habár a Grófok Tanácsa megmaradt. 

Dooku sokkal később, Yavin előtt 102-ben született a Serenno-ház feje, Gora gróf második fiaként, aki azonnal megszabadult tőle, mikor erőérzékenység jeleit mutatta. Gora lelketlen vezető volt, mikor Dooku 20 évesen visszatért édesanyja temetésére, tanúja volt, hogy apja a saját népére is tüzet nyitott volna, hogy megakadályozza lázongásukat. Az emberek fő problémáját az jelentette, hogy a gróf szorgalmazta a bolygó gépesítését, így számukra alig maradt megélhetés. Gora halála után fia, Ramil még rosszabb helyzetbe kergette a bolygót, de a saját húga, Jenza által szervezett ellenállásnak – Dooku segítségével – végül sikerült eltávolítania őt. Testvére megölése után Dooku kilépett a Rendből és húga helyett ő lépett a trónra. 

1673250064784.jpg

A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a népe nem igazán fogadta be mint serennóit vagy mint vezetőt. Dooku ezzel nem tudott mit kezdeni, szerette az egyszerű megoldásokat és nem tűrte sokáig, ha ellenálltak neki, így valószínűleg egy idő után egyszerűen felhagyott a szélmalomharccal. Sidious pedig, mint tudjuk idővel behálózta, és az ő terveiben bizony nem szerepelt a Serenno. Számára a bolygó egyetlen értéke a sacanium lehetett, ami még a phriknél is (ebből készült például Sidious kardmarkolata is) ritkább ásványnak számított. Dooku Ramillal való ütközete során a bolygó sacaniumban gazdag készletei a felszínre kerültek, és ez elég volt ahhoz, hogy a rendszer talpra álljon az új gróf vezetése alatt. A Serenno a gróf otthonaként a klónháborúk idején folyamatosan védelmi blokád alatt állt, népe szinte semmit sem érzékelt a külvilágból.

main-qimg-3a27cb9f9409cbb402d18bed8e33aa8c-lq.jpg

Komolyabb szerepet kapnak a szeparisták a sorozatban?

A Szeparatisták legfontosabb bolygója a központjukként funkcionáló Raxus Secundus volt, amit az első évadban szintén meglátogattak hőseink, mikor kimentették onnan Avi Singh raxusi szenátort, aki nem volt hajlandó együttműködni a Birodalommal. A szenátor szála nyitva maradt és nagy a valószínűsége, hogy láthatjuk még őt a sorozat során. Már az ő karakterével és a raxusi megszállás bemutatásával is elkezdték az alkotók a sorozatban megmutatni, hogy bizony nem minden fekete-fehér, nem lehet világokat csupán a vezetőik alapján megítélni. Már A klónok háborújában is szenteltek egy kiváló részt ennek a témának Filoniék, Hősök mindkét oldalon címmel. Akkor szintén a Raxusra látogattunk, ahol Padmé Amidala régi barátjával, az akkor már szeparatista Mina Bonteri szenátorral karöltve próbált békeegyezményt kiharcolni. Ebben a részben kiderült, hogy már a szeparatisták szenátusa is alapvetően három frakcióra oszlott, a Béke és a Háború Pártra, valamint a Függetlenségi Frakcióra. Ezek alapján a konföderációs világok között is voltak békésebbek, illetve olyanok is, akik kemény megtorlásokat követeltek a Köztársasággal szemben, utóbbiakat valószínűleg nem is nagyon érdekelték a Dooku kétes ügyleteiről szóló, egyre gyakrabban felbukkanó pletykák. Sidious mestertervének része volt egy tanítvány, illetve egy olyan ember, aki kiállásával is képes maga mellé állítani világokat, így Dookuban két legyet ütött egy csapásra, és bár a gróf jól játszotta szerepét, a végletekig nem lehetett fenntartani a látszatot. A háború vége felé Dooku megítélése is megváltozott, de Sidious nem is akarta már sokáig húzni a tervét, melyet végül a szeparatista világok is elszenvedtek. A legtöbb bolygó legjobb esetben ugyanolyan sorsra jutott, mint ahonnan indult az elszakadás előtt, vagy még rosszabbra, esetleg elpusztult; népeik pedig utólag lettek elszenvedői egy olyan háborúnak, amit addig csupán a propagandából „ismertek”. Hirtelen olyan bűnökért is számonkérték őket, amikről fogalmuk sem volt. 

A duplarész egyik legjobb pillanata is ehhez a témához kötődik. Hőseink a balul sikerült rablás során segítséget kaptak egy serennói túlélőtől, Romar Abdelltől. A férfi cserébe segédkezet kért Techtől egy adatmag megjavításában, mire a klón azt szeparatistának tituálta. Romar kijavította:

Nem szeparatista. Serennói. A háború előtt is léteztünk ám…

ezgif_com-gif-maker_1.gif

Romarral beszélgetve Tech rájött, hogy nem mindenki az ellenségük, aki szeparatista világról származik. Sőt ezeknek az embereknek most saját bolygójuk pusztulását kell végignézniük, miközben a Köztársaság a Birodalom képében éppen újjáéled, és ők minden oldalról cserben lettek hagyva.

Érdekesség egyébként, hogy a Romar hangját nem más, mint a veterán színész, Héctor Elizondo (Micsoda nő, Beverly Hills-i zsaru III.) adta. Ő játszotta az Avatár – Aang legendájaban, illetve az Avatár – Korra legendájában c. animékben (amelyekben maga Dave Filoni is rendezett epizódokat) Wan Shi Tongot, egy hatalmas bagoly alakot öltött szellemi lényt, aki olyan tudás birtokában volt, amire a hősöknek szüksége volt a fejlődéshez – akárcsak ebben az esetben. Wan Shi Tong egyébként saját könyvtárában őrzi tudását, akárcsak Romar az adattárolóban. Ez egy jó kis utalás Filoni korai munkáira.

wan-shi-tong-avatar.jpg

Bár végül nem láttunk semmit az adatmag konkrét tartalmából, Romar elmondása szerint olyan értékeket tartalmazott, melyek a Birodalomnak nem is számítanának értékesnek. A népe tudását, a zenéjüket, vallásaikat, szokásaikat, nyelvüket, mindent ami igazából meghatározza őket. Mikor Technek sikerült megjavítania a szerkezetet, Romar és vele együtt az egész Serenno is új esélyhez jutott – különösen szimbolikus, hogy mindezt egy klóntól kapták. Sokan máris fillernek tituálták a nyitó részeket, pedig remekül körvonalazta, milyen témákat várhatunk az évadtól (remélem), még ha nem is volt olyan jó, mint az első évad nyitánya.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr10018021986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása