Rebo.hu

A kánon egyik legnagyobb hiányzója: Borsk Fey'lya

2022. december 27. - Castad

feylya.jpg

Timothy Zahn legendás Thrawn trilógiájának újraolvasása csak megerősít abban, hogy a kánon egyik legnagyobb hiányzója a bothan (vagy helyesebben bothai) politikus, Borsk Fey'lya. 

„Nem egy bothan halt meg ezekért az információkért”

A bothan faj már A Jedi visszatérben említésre került, a filmből tudtuk meg, hogy nagy áldozat árán, de ők szerezték meg a II. Halálcsillaggal kapcsolatos információkat a Lázadók Szövetsége számára. Ráadásul az Endor Erdőholdján lévő pajzsgenerátor-bunkerbe való bejutáshoz is ők kerítették elő a szükséges kódokat. A filmbéli említést követően a bothan faj szerves részévé vált a Bővített Univerzumnak, köszönhetően Timothy Zahnnak, aki meghatározó szerepet szánt könyveiben a bothanok legjelentősebb politikusának, Borsk Fey'lya tanácsosnak. Zahnhoz fűződik a bothanok fizikai leírása is, szőrrel borított arcú, humanoid fajnak mutatva be őket. A trilógia képregény-adaptációja még tágabb teret adott a bothanok illusztrálására, itt hosszú orrú, szőrős lényekként szerepelnek, mely „farkasos” ábrázolás lényegében a bevett bothanképpé vált a Bővített Univerzum későbbi könyveiben, képregényeiben, videójátékaiban.

A legendákban sokszor és sok helyzetben bukkannak fel a bothanok, a kánon azonban látványosan ódzkodik az ő ábrázolásuktól. Ennek ellenére, már A klónok háborúja animációs sorozatban felbukkan szülőbolygójuk, a Bothawui, igaz maguk a bothanok nem. Jóval később, Claudia Grey kánonnak minősülő, kiváló regényében a Vérvonalban azonban újfennt felbukkantak. 

Körös-körül számos világ rengeteg polgára utazott a járdákon vagy ácsorgott valahol. Az egyik iroda ajtajában bothaiok [bothanok] veszekedtek, tőlük nem messze egy gungan vitatkozott valakivel adó-vevőn át.” – ford. Szente Mihály

Az eredeti verzióban a growling kifejezés szerepel a szövegben, mely morgásszerű hangra, s így áttételesen a legendákból ismert farkasszerű kinézetre utal. Ráadásul a Sabine – Egy lázadó vázlatai című in-universe gyerekkönyvben, vagy épp a Hogyan ne légy ewokeledel? című túlélési kiskönyvben is találunk a legendák bothanjaira meglehetősen hasonló ábrázolásokat, a Lucasfilm azonban azóta sem erősítette meg a bothanok farkasszerű kinézetét. Ráadásul Matt Martin, a Lucasfilm Story Group tagja még abban is elbizonytalanított minket, hogy egyáltalán egy külön fajról van-e szó.  A Star Wars: Ellenállás című animációs sorozatban ugyancsak felbukkant egy erősen bothanszerű alak, Martin azonban az ő esetében is kitáncolt:

„Nagyon könnyű megerősíteni: okkal próbáljuk meg nem ábrázolni őket, hogy minden lehetőséget meghagyjunk akkora, amikor azt a sztorit elmesélik. Az Ellenállásban szereplő fickó a Bővített Univerzum bothan dizájnján alapul, amit az animációs rajzcsapat referenciának használt egy háttérben szereplő idegen lény számára” – fogalmazott.

Was that a Bothan in the latest Star Wars Resistance episode? : r/StarWars

Bothanszerű karakter az Ellenállásban

Borsk Fey'lya, a legellenszenvesebb Star Wars politikus

Borsk Fey'lya  a Kothlison, egy bothan gyarmatvilágon látta meg a napvilágot, az Alya klán tagjaként. Később a Bothawuira költözött, ahol szívós munkával felküzdötte magát a bothan poltikai elitbe, egészen a Bothan Tanács főtanácsosi tisztségéig. Fey'lya félelemmel és felháborodással figyelte a Birodalom idegengyűlöletét, mely természetesen a Lázadók Szövetségébe vezette. Kiváló diplomatává vált, s a hírhedt Bothan Kémhálózatban is magas tisztséget szerzett. Az első Halálcsillag pusztulását követően egy jelentős bothan csoport élén csatlakozott a Szövetséghez, felpezsdítve a Lázadók hírszerzését. Fey'lya a Szövetségben is meglátta a politikai lehetőségeket és igyekezett minél magasabb pozícióba feltornásznia magát. Ebben természetesen nagy szerepet játszott a II. Halálcsillag terveinek megszerzése, mely küldetésben Fey'lya maga is szerepet vállalt.  

Fey'lya természetesen fontos pozíciót kapott az endori csatát követő átrendezések során, a születendő Új Köztársaság egyik tanácsosa, a Mon Mothma vezette új kormányzat fontos tagja lett. Munkáját azonban beárnyékolta személyes becsvágya, valamint az Ackbar admirális irányában tanúsított mély – és kölcsönös – ellenszenve. Fey'lya karakterét Zahn igazi ellenszenves politikusként alkotta meg. A „ jó oldalon” áll, nem is ember, hanem az elnyomott idegenek közül került ki, mégsem válik szerethetővé, sőt folyamatos kerékkötője hőseinknek. Hazaárulással vádolta Ackbart, s mindent megtett a mon calamari politikai súlyának lerombolásáért a saját politikai hatalmának és befolyásának növeléséért. Ackbar mellett Leiára is politikai ellenfélként, riválisként tekintett, akivel szembeni ellenérzéseit csak fokozta emberi származása és a jedikhez való kötődése. Már-már xenofób módon viselkedett ez emberekkel, néha bothan felsőbbségi érzés és bosszúvágy érezhető tetteiben. Mindent megtett például, hogy szétrombolja Gavin Darklighter és pilótatársa, a bothan Asyr Sei'lar kapcsolatát, mely szerinte durván szembement a bothan szokásokkal és értékekkel.

The Road to Episode Infinity: The Donald Trump of Star Wars: Borsk Fey'lya

Az Ackbar elleni akció ugyan visszafelé sült el, s Fey'lya politikai súlyát a Caamas-ügy is megtépázta, a bothan politikus sikerrel vészelte át az összes efféle politikai krízist és valahogy mindig meg tudott maradni a hatalom csúcsán. Ráadásul, amikor Leia Organa Solo leköszönt az Új Köztársaság államelnöki pozíciójáról, a szenátus Fey'lyát választotta meg utódának. Fey'lya azonban rossz vezetőnek bizonyult: az ő kormányzása alatt nőtt az emberek elleni xenofóbia, valamint a jediellenesség a politikai vezetésben. Rosszul kezelte a yuuzhan vong krízist is, nem vette komolyan a fenyegetést, igyekezett azt is a politikai machinációi eszközeként használni: a jedik és a Leia-féle ember fajú politikusok ellen hangolni. Fey'lyát végül fajtársa, sőt atyafija, Treast Kre'fey admirális kényszerítette súlyos fenyegetések révén jobb belátására és a yuzhaan vong fenyegetés elismerésére. Fey'lya végül a Coruscant elfoglalása során halt meg, öngyilkosságával 25 000 yuzhaan vong harcost vitt magával a sírba, s vált bothan mártírrá. 

A kánon is Borsk Fey'lyáért kiált!

Már többször elmondtam, leírtam, hogy mennyire szükség lenne a Star Wars kánonban Borsk Fey'lyára. Karaktere egyrészt azért fontos, mert alakján keresztül az endori csatát követő érában is fontos szerepet kap a politika, a belső politikai csatározások. Fey'lya szinte egész tevékenységét a politikai intrikák hatják át. Szintén fontos, hogy a „csupajó” Új Köztársaság képét is árnyalja, igaz ezt már az Andor is megtette Mon Mothma szürkébb ábrázolásával. Mindenesetre a zárótrilógia és a mandóverzum esetében is nagyon hiányzik az efféle politikai intrika, melyet az előzménytrilógia és A klónok háborúja esetében is olyannyira megszerettünk. Fey'lya tehát egyrészt ezt testesítené meg, másrészt árnyalná a „jó idegen lény” – „rossz emberek” klisét. Igen, az Új Köztársaság nem emberi politikusai között is akad törtető, önző, opportunista alak, ráadásul még az emberek lenézése, ad absurdum gyűlölete is elképzelhető körükben. 

Fey'lya karaktere üde színfolt a Bővített Univerzum világában, csak remélni tudom, hogy a kánonban is felbukkan mielőbb. Erre különben legtöbb eséllyel Mandalóri 3. évada, illetve a hozzá kapcsolódó Ahsoka sorozat kecsegtet. Ráadásul A Mandalóri 3. évados rövid szinopszisa utal is az Új Köztársaság nehézségeire. Talán a Story Group éppen azért ódzkodott eddig a bothanok kánonbéli ábrázolásától, mert ennek a történetnek az elmesélése is Dave Filonira vár?

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9818011156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása