Rebo.hu

Hivatalos Star Wars lofi érkezett az élet napja alkalmából

2022. november 18. - Kelemen Richárd (Rixon)

kepernyokep_2022-11-18_105834.jpg

Tegnap volt 44 éve, hogy először és egyben utoljára televízió-képernyőre került a hírhedt Star Wars Holiday Special. Ezen évforduló alkalmából a hivatalos Star Wars YouTube-csatorna egy igazi különlegességgel lepte meg a rajongókat.

A Holiday Special történetének központi eleme a vuki nép élet napja nevezetű ünnepe, mely részben az amerikai hálaadás, részben a karácsony jegyeit is magán viseli. Habár a közízlés egyértelműen a valaha volt legrosszabb Star Wars alkotásként ismeri el a TV-filmet, maga az ünnep annyira ismertté és kedveltté vált a rajongók körében, hogy azóta a kánonnak is részét képezi, ahol sokkal inkább a karácsonyra emlékeztető jegyeket mutat az eredeti, inkább a hálaadás ünnepét jelképező koncepcióhoz képest.

Tavaly egy novelláskötet is megjelent a témában az elsősorban hasonló írásai révén ismert George Mann tollából. A Life Day Treasury, avagy szabadfordításban Életnapi kincsestár című kötetben a Star Wars világának különböző szegleteiből élhetünk át ünnepi hangulatú történeteket. (Ez a könyv egyébként nem is olyan régóta nekem is a gyűjteményem részét képezi, így a közelgő ünnepi szezonban jó eséllyel élménybeszámolót is fogok belőle készíteni.)

Az idei évfordulóra egy újabb meglepetéssel készült számunkra a Lucasfilm, ami nem más, mint egy egyórás élet napja tematikájú lofi track.

Az utóbbi pár évben, különösen a home office elterjedésének következtében megszaporodott azon emberek száma, akiknek szükségük van rá, hogy munka, tanulás, vagy akár pihenés, alvás mellé zenét hallgassanak. A lofi műfaj különösen az ilyen tevékenységek mellé ajánlatos lágy, megnyugtató hangszerelésével és általában meglehetősen visszafogott ritmusával.

Az internet feltörekvő zeneszerzői között is nagyon kedveltté vált a műfaj, így természetes, hogy a Star Wars ikonikus soundtrackjéből is több lofi feldolgozás készült. Ezen feldolgozások közül kiemelkedőnek tartom a Closed on Sunday nevű előadó munkásságát, akinek zenéjét én is rendszeresen hallgatom, illetve videóimban is előszeretettel használom háttérzeneként.

Most először viszont hivatalos Star Wars lofi érkezett, mely habár (legjobb tudomásom szerint) nem egy már ismert dallamot dolgoz fel, hangszerelése a Kashyyyk bolygó kissé törzsies szerveződését idézi és néhány halk vukimordulás is hallható benne.

A műfaj szerelmeseinek valószínűleg elnyeri majd a tetszését (tudom, mert nekem is nagyon betalált), de érdemes lehet tenni vele egy próbát azoknak is, akik korábban nem hallgattak ilyesmit akár munka, akár relaxáció mellé. Nekem bevált :)

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1417981800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása