Rebo.hu

3+1 különös börtön a Star Wars világából

2022. november 04. - Boros Balint

add_a_heading_4_2.pngAz Andor legújabb részében a nagyközönség is megismerhetett egyet a galaxis számtalan börtönéből. Ennek apropóján elhoztunk az olvasóinknak egy csokrot a galaxis legérdekesebb börtöneiről. Nézzük hát mik azok a helyek, ahol a galaxis söpredékét tartották elzárva a béke és a biztonság érdekében.

1) Az Accresker börtön, ahol a háborúval büntetnek

A listát nem mással, mint személyes kedvencemmel, az Accresker börtönnel kezdeném. Ide küldte Aphrát Magna Tolvan miután elfogta a nőt a Son Tuulon. Aphra durván egy hetet töltött a börtönben mielőtt sikerült onnan megszöknie. Ezt a létesítményt azonban távolról sem lehetett szokásosnak nevezni.

ezgif-3-daeb5d8b64.jpg

A Birodalom nyolcvanezer tonnányi hajóroncsot használt fel arra, hogy megalkossa. A roncsokat egy vonónyaláb segítségével tartották össze,és egy Arquitens-osztályú cirkáló vontatta. Az elítélteket a Birodalom a lázadók elleni harcra használta úgy, hogy a cirkáló megtámadott egy lázadó hajót, majd csáklyákkal ahhoz kapcsolta a börtönt, amiről az elítéltek átszálltak, és harcba szálltak a lázadókkal.

Azért, hogy a rabok ne szökjenek el az ilyen átszállások alkalmával a birodalmiak egy hubdroidhoz rendelték őket, amitől, ha tíz méternél többre eltávolodnak akkor felrobbant az elítéltek nyakába erősített mikroszkopikus bomba. Ezen felül ezek a droidok feleltek a hozzájuk rendelt elítéltek ellátásáért is. A börtön egy másik furcsasága, hogy nem voltak benne cellák, az elítéltek szabadon járhattak, a körülmények viszont borzalmasak voltak. A Birodalom egy zárómezővel még azt is megoldotta, hogy levegőt tartson a börtön területén, így a raboknak nem kellett űrruhákat adnia. A börtön végül Y.U 3-ban pusztult el, a Tiferep Majorba csapódva, miután Aphra sikeresen megszökött az őt kereső Darth Vader elől. Vader pedig, mivel halottnak hitte Aphrát, parancsot adott az Executornak, hogy deaktiválják a börtön zuhanását akadályozó vonósugarat, ezzel pusztulásra ítélve azt.

Érdekesség, hogy itt raboskodott Cornelius Evazan, a szadista sebész, akivel Obi-Wan Kenobi találkozott a Tatuinon és Jeremoch Colton a Tantive III pilótája.

2) A Citadella, avagy a Jedi Rend sötét oldala

Ha az ember meghallja azt a szót, hogy Jedi Rend, akkor sok mindenre asszociál elsőre, de kizárt, hogy egy börtön jusson eszébe róluk.

Pedig az élet és fény védelmezői Yavin előtt 522-ben felépítették a Lola Sayun a Citadella néven elhíresült börtönüket, aminek az volt a célja, hogy fogva tartsa a sötét oldal által rossz útra tért jediket.

ezgif-3-9b84453447.jpg

Ennek megfelelően volt kiépítve a biztonsági rendszere is. Az első védvonalat maga a Lola Sayu jelentette, a börtön ugyanis két lávató között helyezkedett el. A külső falait elektromos aknák százai borították, amik a bolygó vad szeleivel párosulva könnyen megakadályozták a kívülről való behatolást. A külső falnál elhelyezkedő ajtókat  sugárpajzs is védte. Belülről folyosók labirintusa volt a létesítmény, ezeknek falaiba pedig áramot vezettek, a mennyezet és a padló mágneses volt. A záróajtókat úgy programozták, hogy kitörési kísérlet esetén gyorsan záródjanak, emellett pedig kamerák és automatikus lézerek akadályozták meg a foglyok kiszabadulását. A klónok háborúja során a bolygó szeparatista irányítás alá került, a börtön vezetését pedig a szadista Osi Sobeck vette át. Itt tartották fogva Even Piell jedi mestert és Wilhuff Tarkint. A Jedi Rend a kiszabadításukra Anakin Skywalkert és Obi-Wan Kenobit küldte egy klónkommandó élén. Csapatuk sikeresen be is jutott a börtönbe, ahonnan kimentették Piellt és Tarkint, de a mestert egy anooba halálosan megsebesítette, így nem élte meg a köztársasági mentőalakulatok érkezését. A háború lezárulta után a Citadella egy ideig a szeparatista ellenállás gócpontjaként működött, de ezt a Birodalom hamar felszámolta.

3) Sunspot

img_0051-1.jpg

A galaktikus kormányzatokhoz hasonlóan a Lázadók Szövetsége is rendelkezett börtönökkel. A legdurvább ilyen létesítményük a Sunspot börtön volt, ami egy csillag körül keringett. A lázadók itt fogva tartottak birodalmi katonákat, háborús bűnösöket és még két moffot is. Leia Organa és Sana Starros, a vrogas vasi csata után ide szállították Doktor Aphrát a Volt Cobra fedélzetén, hogy kihallgassák. A Lázadó Hírszerzés hetekig próbálta megtörni a nőt, de az nem adott ki semmilyen információt. A börtönt ekkor érte a volt lázadó kém, Eneb Ray, támadása.

A támadás során Ray és az IG-RM szériás testőr és végrehajtó droidjai számtalan fogollyal végeztek azzal a céllal, hogy Leiából egy olyan kegyetlen vezetőt csináljanak, aki Eneb szerint képes lesz legyőzni Palpatine birodalmát.

Sana Starros azonban sikerrel elküldött egy segélykérő üzenetet a lázadó flottának, erre válaszul érkezett meg az Ezeréves Sólyom az állomásra. Ray viszont foglyul ejtette Hant és Luke-ot. Enebet végül C-3PO és R2-D2 segítségével győzte le Leia. A droidok egy ionimpulzust aktiválva kiiktatták a mesterséges gravitációt, az így kialakult zűrzavarban pedig Leia le tudta győzni Rayt. A támadás után a lázadás ideiglenesen bezárta a Sunspotot. Ezután érkezett ide a 99-es birodalmi kommandó, akik Kollar Luddot keresték, de a börtönt már üresen találták. Az endori csatát követően az Új Köztársaság újra szolgálatba állította a börtönt.

+1) Megalox Béta

A különféle galaktikus államok, vagy lázadó szervezetek által üzemeltetett börtönök mellett a galaxisban léteztek magánkézben lévő börtönök is. Erre ékes példa a Megalox Béta Büntetésvégrehajtási Intézet. A létesítmény a Megalox Béta nevű bolygón volt az Expanziós Régióban. Hatalmas mérete miatt a bolygó gravitációs ereje a standart tízszerese volt, emiatt a börtön egy energiapajzs alatt jött létre, ahol képesek voltak a standart gravitációs körülményeket megteremteni. Ezt az energiapajzsot egy bolygó körül keringő űrállomás tartotta fenn, emellett innen látták el ellátmánnyal a rabokat és innen szállították le őket a felszínre.

Érdekessége a börtönnek, hogy a felszínen a rabok saját maguk alakíthatták ki a közigazgatást.

Olyan hírhedt bűnözőket őriztek itt, mint Grakkus a hutt vagy Papa Toren. 34 évvel a yavini csata után Poe Dameron és a Fekete Osztag ellátogat a Megaloxra, ugyanis Leia Organa tábornok meggyőzte a börtön tulajdonosát, Lutát, hogy engedje meg Poe-nak és csapatának Grakkus a hutt kihallgatását az eltűnt Lor San Tekka ügyében. A Fekete Osztag műveletét azonban megzavarta az első rendi Terex ügynök ténykedése, aki egy magasabb ajánlattal meggyőzte Lutát, hogy a börtönőrök ne kövessék a pilótákat a börtön területére, így azok a rabok prédáivá váltak. A kialakult harcban Terex a Carrion Spike-al olyan súlyosan megsebesítette az energiamezőt fenntartó űrállomást, hogy Lutának evakuálnia kellett a rabokat a Megalox Béta felszínéről. Poe és csapata viszont hozzájutott a Grakkus tulajdonában lévő információkhoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6317969532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása