Rebo.hu

Animék, tele Star Wars utalásokkal

2022. szeptember 22. - viragirwin

add_a_heading.jpgA Star Wars és a japán mozi régóta erős szövetségben állnak. Kedvenc űreposzunk alapjait nagyban meghatározta a japán történelem és kultúra, a mostanság világszinten egyre népszerűbbé váló animék alkotói pedig szintén szeretnek kikacsintani gyerekkoruk egyik kedvence felé. Egy évvel ezelőtt debütált az első Star Wars anime, a Látomások (Visions), ezért összegyűjtöttem néhány Star Wars utalást népszerűbb és kevésbé ismert animékből, amiket szívesen ajánlunk is.

A My Hero Academia Dekuja alapvetően Luke Skywalker

A My Hero Academia (Boku no Hero Academia) az utóbbi 10 év egyik legsikeresebb animéje, főhőse egy Deku nevű fiú, aki szuperképességek nélkül született, mégis az az álma, hogy felvegyék a Szuperhős Akadémiára. Hála All Might nevű példaképének, el is indulhat kalandos útján megmenteni a világot. Izuku Midoriya, vagyis Deku elkötelezettsége a világmegmentés iránt már a sorozat első epizódjában világossá válik, amikor Deku egy hős/gonosz leszámolás közepén nekiáll feljegyzéseket készíteni. A leszámolásra akkor kerül sor, amikor Deku hazafelé tart az iskolából és a harc történetesen a Tatooin vasútállomáson zajlik. Ezt még tetézi, hogy All Might a Dagoba (Takoba) tengerparton edzi Dekut a felvételi vizsgáira. A történetben egy ponton felbukkan egy Nabu nevű sziget, egy Jaku nevű kórház, valamint egy karakter, akit Chewyee-nak hívnak és egy akit Agparnak, Deku édesanyja pedig képes magához húzni tárgyakat. Kohei Horikoshi, a sorozat alkotója, már többször is világossá tette a franchise iránti szeretetét. Egy 2021 júliusában megjelent interjúban azt mondta, hogy nagyon várja A mandalóri második évadát és sosem hagyja ki az alkalmat, hogy utaljon a híres űroperára.

ezgif_com-gif-maker_1_4.jpg

Pikachu=Leia?!

A Pokémon töretlen népszerűségnek örvend már több, mint 25 éve. A sorozatba utalások elég nehezen beilleszthetők, de a készítőknek azért mindig sikerül valamit belecsempészni. A huszadik szezonban a Star Wars is sorra került, amikor a főhős Ash Ketchum (Satoshi), Pikachuval és barátaival egy színdarabot kénytelen összehozni. Az előadásuk posztere pedig ismerős lehet minden Star Wars rajongó számára.

exkrgqixgaaundt.jpg

Vele van a sötét oldal

A KonoSuba: God's Blessing on This Wonderful World! sorozat főhőse Kazuma, aki rögtön az elején elhalálozik. Szerencsére egy istennő segítségével visszatérhet az életbe egy mágikus földre, ahol le kell győznie a démonkirályt. Egyetlen egy dolgot választhat amit magával vihet az új életébe, ő pedig…nos az istennőt választja. Az anime vicces és bizarr, de nagyon kedves és érdekes is egyben. Az éles szeműek pedig egy nem hétköznapi Star Wars utalást fedezhetnek fel benne. A Destroyer nevű erőd rendkívül gyorsan mozog és rettenetesen hasonlít egy kryknára, ráadásul megjelenésekor az Imperial March zenei témát is hallhatja a néző.

kepernyofelvetel_12.png

Visszautalás az alapokra

Húsz évvel ezelőtt az Edo-korszak Japánját nagy kulturális sokk érte – az Amanto nevű idegenek megszállták a Földet, hatalmukba kerítették a kormányt és betiltották az egykor büszke szamurájok kardviselését. A Gintama című anime főszereplői Gintoki Sakata szamuráj, Shinpachi Shimur szamurájtanonc és Kagura, egy hihetetlenül erős idegen lány. Mindhárman alkalmi munkákból élnek ebben a furcsa világban, ahol lépten nyomom láthatjuk a kulturális sokk hatásait, például van egy főellenségük akit úgy hívnak, hogy Dark Vader. Sőt az anime majdnem egy teljes évadot a Star Warsnak szentel, mellette persze megjelenik szinte minden filmes univerzum, olyannyira, hogy egy ponton Dark Vader egy Gundammel harcol. 

ezgif_com-gif-maker_2_5.jpg

Dragon Ball

Ez az a sorozat, amit ugyanúgy nem kell bemutatni, mint a Pokémont vagy a Narutót. Alkotója Akira Toriyama a járművekhez és helyszínekhez rengeteg ötletet merített a messzi-messzi galaxisból, sőt idézeteket is szeret a szereplők szájába adni. Mikor 1999-ben megjelent a Baljós árnyak, a Weekly Shonen Jumpban publikáló mangakák (mangákat rajzoló művészek) mind rajzoltak egy-egy illusztrációt a filmhez főszerkesztőjük kérésére. Akira a kis Anakint és egy rohamdroidot választott, habár megjegyezte a filmek története sosem érdekelte, csupán a vizuális megvalósítások.

add_a_heading_1_1.png

A bennünk elveszett álmok-Princess Jellyfish

A 19 éves Tsukimi a sorozat kezdetén öt másik munkanélküli otaku nővel él együtt és társadalmi kitaszítottként tölti napjait, miközben arról álmodik, hogy illusztrátor lesz. Már a sorozat openingje is megannyi filmre utal, köztük a Star Wars elég hosszú időt kapott. A kreatív lány saját barátait és önmagát álmodja bele ezekbe a történetekbe és így próbál fennmaradni. A rövid anime az emberi interakciók miatt igazán érdekes, de látatlanban is érdemes megtekinteni az openingjét egy Star Wars rajongónak: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3817902333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása