Rebo.hu

Szeparatista holokron #3.: Nute Gunray és a Cato Neimoidia

2022. július 25. - viragirwin

1_-ke_p_-bori_to.png

A Független Rendszerek Konföderációja Yavin előtt 24-ben alakult Dooku raxusi beszéde után. Rengeteg rendszer szakadt el a Köztársaságtól, melyekben George Lucas világának talán legkreatívabb lényei élnek. Legtöbbjük ma sem tartozik a mainstream fajok, illetve karakterek közé a rajongók szemében, így nem is láthatjuk sűrűn e fajokat filmekben vagy sorozatokban. A legtöbben keveset tudnak róluk, de a Szeparatisták rajongójaként feltett szándékom, hogy új cikksorozatomban közelebb hozzam őket a rajongókhoz.

Ahol a pénz az úr

A Cato Neimoidia nem a neimoidiaiak őshazája volt, de a Neimoidiától (Pure Neimoidia) nem messze, szintén a Kolóniák területén helyezkedett el. Catón csak a leggazdagabb neimoidiaiak élhettek, így ez volt Nute Gunray otthona is. Az itt élő kiváltságosok vagyonát B1-es droidok őrizték hatalmas páncéltermekben.

A bolygót folyamatosan köd borította, óceánjai pedig maró savakból álltak. A savas közeg ellenére virágzó és változatos természeti világa volt. Hegyek és sziklák emelkedtek mindenfelé, ezeket a sav és a köd miatt a magasban hidakkal kötötték össze és a városok ezekre épültek. A Kereskedelmi Szövetség központja ezen a bolygón volt. A neimoidiaiak által birtokolt világokat egyébként „pénztárca”-világoknak nevezték és szégyennek számított nem egy ilyen bolygón lakni.

2_-ke_p-cato.jpg

Gunray, az opportunista

„Én csak annyit tudok, én nem vinném vásárra a bőröm, csak akkor ha muszáj.”

Nute Gunray egy magas neimoidiai férfi volt, a fajra jellemző vörös–sárga szemekkel, orr nélkül. A Kereskedelmi Szövetség vezetőjeként (helytartóként) hatalmas befolyással bírt, kapzsisága és hataloméhsége pedig csupa jó tulajdonságnak számított a fajtársai körében.

A Szeparatista Tanács tagja volt, Darth Sidious segítette hatalomra, akárcsak Kicsi Poggle-t is. A geonosisival ellentétben azonban Gunrayből hiányzott a bátorság vagy az erkölcs minden szikrája, a szeparatisták maguk közt is megvetették.  Gyávaságára és törékenységére hivatkozva szerette kihúzni magát a nehéz helyzetekből, de ha valaki már biztosította számára a terepet, hirtelen igen nagy szája lett. A fején látható korona a hatalma jelképe volt, melynek mérete szimbolizálta erejét, ezért szeretett szinte nevetségesen méretes darabokat hordani.

Gunray önbecsülését szinte bármivel meg lehetett sérteni, de Padmé Amidala nevének szinte csak az említése is elég volt ehhez. A királynő – később szenátor – vérig sértette a helytartót, ugyanis megakadályozta a Naboo megszállását, majd nem volt hajlandó meghalni a négy erre irányuló kísérlet egyike során sem.

3_-ke_p_-gunray-tervrajz.jpgLátható, amit a Kicsi Poggle-ről szóló cikkben is említettem, hogy a geonosisiak feje eredetileg a neimoidiaiaké lett volna, a B1-es droidok pedig ez alapján lettek megalkotva.

A Kereskedelmi Szövetség

A Kereskedelmi Szövetség egy csillagközi kereskedelmi és hajózási óriásvállalat volt, olyan hatalmas, hogy saját képviselettel rendelkezett a Galaktikus Szenátusban. A szervezet a Külső Peremvidék világain alakult, felvirágzott és egyre többször keveredett ellentétbe a Köztársasággal, eközben befolyása csak nőtt. A Szövetség akkora hatalomra tett szert, hogy képes volt szerződésekkel bolygókat és a politikát is irányítani. Végül eljutott odáig, hogy a saját törvényei a kereskedést – a kereskedelmi útvonalakon és azok környékén – valójában csak a Kereskedelmi Szövetséghez csatlakozott vállalatok számára engedélyezte. A független kereskedők kénytelenek voltak súlyos „védelmi” és egyéb kitalált díjakat fizetni.

Nute Gunray és jobbkeze, Lott Dod a katasztrofális eriadui konferencia után jutottak hatalomra, 11 évvel a klónháborúk előtt. A konferencián a Köztársaság és a Kereskedelmi Szövetség megpróbálták megoldani az évszázados nézeteltéréseiket, de a Nebula Front merényletet hajtott végre Valorum főkancellár ellen. Helyette azonban a Szövetség összes magas rangú tagját gyilkolták meg. Ezek után esély sem volt egyezségre.

4_-ke_p_-jelke_p.jpg

A kétes hármas

A Kereskedelmi Szövetség a klónháborúk során végig semleges maradt és tagadta, hogy támogatja Dooku gróf törekvéseit. Lott Dod képviselte őket a Szenátusban, aki megtarthatta székét, ugyanis folyamatosan összejátszott Nix Card (Bankár Klán) és Gume Saam (Techno Unió) képviselőkkel. Ők hárman folyamatosan úgy alakították vagy vétózták meg a Szenátus döntéseit, hogy az a Szeparatista Szövetségnek is kedvezzen, de legtöbbször duplán jól jártak minden üzlettel.

Habár a Szenátusban a kereskedelmi vállalatok és a bank kettős játszmája szinte nyílt titok volt, a Köztársaság nem tehetett semmit ellenük. Ráadásul Lott Dod beszédeiben mindig igyekezett függetlenként feltüntetni a Szövetséget és Nute Gunrayt, akit radikálisnak nevezett és tagadta, hogy a Szövetség érdekei egyeznének az övéivel. Természetesen valójában Gunray irányította a Kereskedelmi Szövetséget.

5_ke_p_-gume-saam-nix-card-lott-dod.jpg

Nem is annyira gyávák

A neimoidiaiak életük első hét évét brutális küzdelemmel töltötték lárvaként egy hatalmas fészekben, ahol az maradt csak életben aki megszerezte a kevéske élelmet. Ilyenkor tanulták meg, hogy ne bízzanak senkiben és hogyan hazudjanak.  Születésüktől fogva tehetségesek voltak a számításokban, minden döntésük előtt kockázatelemzést végeztek – ezt látták a kívülállók gyakran gyávaságnak.  Számukra viszont fontos kulturális jelentősége volt, megkülönböztette őket más fajoktól és segítette túlélésüket. A külvilágiak nemcsak gyáváknak, hanem paranoidnak is tekintették őket, mert például azok, akik hajókon szolgáltak, ritkán hagyták el a parancsnoki hidat, nehogy egy másik társuk nagyobb hatalomra tegyen szert, amíg odavannak. Nagyrészt droidokra támaszkodtak a veszélyes feladatokban, pedig volt saját hadseregük is. Az ide csatlakozó katonák bármi áron megvédték népüket.

Habár rendkívül jó kereskedők voltak, a galaxis nagy része csak az önteltségüket és gyávaságukat látta.

A Köztársaság világain gyakran másodrendű polgároknak érezhették magukat, rengeteg negatív megkülönböztetésben volt részük. A propagandában erősen lejáratták a művészeiket is, hogy a polgárok egyre ellenszenvesebbnek lássák őket: általában kövér és undorító képet festettek róluk. Emiatt ők is egyre ellenszenvesebben viseltettek a köztársasági vállalatok és világok iránt.

6_-ke_p_-propaganda.jpg

Egyéb érdekességek

  • A Kereskedelmi Szövetséget George Lucas a Brit Kelet-indiai Társaság és a Holland Kelet-indiai Társaság alapján mintázta. Utóbbinak kiemelkedően nagy saját flottája volt és szinte egyedül uralta a fűszer-kereskedelmet.
  • A neimoidiaiak bőrszíne változott, ahogy idősödtek. Amikor először találkoztunk Gunray-jel, még szürke volt, később fokozatosan kizöldült.
  • Gunray és Grievous gyűlölték egymást. A helytartó nem nézte jó szemmel, amiért a tábornok kivételes bánásmódban részesült Dooku gróftól, a kyborg pedig egyszerűen megvetette az általa gyávának tartott neimoidiait.
  • Nute Gunray volt az utolsó, akit Darth Vader kivégzett a Szeparatista Tanács tagjai közül A Sith-ek bosszújában.
  • A Birodalom eltussolta a szeparatista vezetők halálát. Gunray állításuk szerint például öngyilkos lett, miután nem látott esélyt a szeparatisták győzelmére.
  • Darth Vader – nem sokkal a Felhővárosban Luke-kal vívott párbaja után – büntetésből vissza kellett térjen a Mustafarra, ahol megtalálta Gunray bomlott testét a központi irányítóban és újra lejátszódott benne a nap amikor kivégezte a Tanácsot.

7_-ke_p-gunray-teste.jpg

Habár Gunrayt és faját a Star Wars univerzumán belül és kívül is általános megvetés övezi, azért szerintem érthető, miért olyanok, amilyenek. Valószínűleg, ha a legtöbbünknek hét évig kéne úgy küzdenie, mint nekik, ráadásul egy olyan kulturális közegben, mint az övék, akkor végül lehet, hogy hasonlóan gondolkodnánk.

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg 2022.05.24-én.)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1217890123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása