Rebo.hu

Alec Guinness valóban utálta a Csillagok háborúját?

2023. április 02. - DanCarver

guiness-kenobi-wallpaper.JPG

Ma lenne 109 éves a legendás Sir Alec Guinness, aki a brit színjátszás és Hollywood egyik legkiemelkedőbb színésze volt. Pályája csúcsát mégis a Star Wars jelentette, hiszen ő alakította Obi-Wan Kenobi jedimestert a klasszikus trilógiában. A Star Wars-nak köszönhetően a veterán brit színész akkor jelentősen meggazdagodott, ám visszatérő állítás a rajongók felől, hogy ő maga nem szerette, sőt kifejezetten utálta a filmeket és a rajongókat. De tényleg így volt ez?

A veterán hollywoodi színész jedinek áll

Sir Alec Guinness 1914. április 2-án született Londonban. Már fiatalkorától kezdve foglalkozott színjátszással, főként színpadi szerepekben. Első filmje az 1936-os Hattyúdal volt, ahol csak egy statisztaként tűnt fel. Igazán a második világháborút követően kezdett egyre több filmben szerepelni, először a brit, majd az 50-es évektől hollywoodi filmekben is, ahol hamar felfigyeltek rá. Generációjának egyik legnagyobb karakterszínésze volt, már 1951-ben megkapta első Oscar-jelölését. Igazán nagy ismertséget az 1957-es háborús filmklasszikussal, a Híd a Kwai folyónnal érte el, amelyért a Filmakadémia a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmazta.

the-bridge-on-the-river-kwai-guinness.jpg

Nicholson ezredesként a Híd a Kwai folyónban.

Ezután Guinness igazi sztár lett, olyan filmekben tűnt fel, mint az Arábiai Lawrence, A Római Birodalom bukása, a Doktor Zsivágó vagy a Napfivér, Holdnővér. Számos mozifilmben és tévés produkcióban tűnt fel, és a hatvanhoz közeledve is bőven foglalkoztatott színésznek számított Hollywoodban. Hatvankét éves korában landolt az asztalán egy új forgatókönyv, amelyet az akkor feltörekvő ifjú filmes, George Lucas írt és a Csillagok háborúja címet kapta. Guinness először vonakodott a filmtől, ám aztán mégis elvállalta az öreg jedimester, Obi-Wan Kenobi szerepét, amely örökre megváltoztatta a karrierjét.

Korai benyomások az Egy új reményről

kenobi-vader-duel-anh.JPG

Kezdetben Guinnesst nem különösebben érdekelte a Csillagok háborúja forgatókönyve, hiszen a tudományos fantasztikum (sci-fi) akkoriban nem számított komoly műfajnak, az ilyen nagy nevű színészek sem tartották sokra. Azonban a script olvasása után hamar megváltozott a véleménye és elkezdte érdekelni a produkció. J.W. Rinzler a szerint Guinness a következőket mondta a filmről:

„Láttam, hogy George Lucas fogja rendezni, és George Lucasról az Amerikai Graffiti miatt hallottam, amit nagyon csodáltam. Szóval azonnal izgatott lettem, de amikor kinyitottam a forgatókönyvet, és láttam, hogy sci-fi, azt mondtam: »Ó, istenem«. Soha nem csináltam még sci-fi [filmet]; láttam egy-kettőt, és tetszettek, de színészi szempontból mindig is úgy gondoltam, hogy eléggé kartonpapír-szerűek. De Lucas miatt elkezdtem olvasni – és belevonódtam. Volt egyfajta izgalom a forgatókönyvben. Minden egyes oldal után lapozni akartam, hogy megtudjam, mi történik ezután. Tudni akartam, hogyan zárul minden egyes kis incidens. Volt benne valami Tolkien A Gyűrűk ura című művéből. Elég egyszerű vázlat volt egy jó emberről, akinek varázsereje van. Kalandos történet volt a tudás és a kard átadásáról egyik nemzedékről a másikra.” - idézték Guinnesst a The Making of Star Wars című könyvben.

Alec Guinnessnek tehát nagyon is tetszett az Egy új remény forgatókönyve, amelynek elolvasása után találkozott személyesen Lucasszal és elvállalta Ben Kenobi szerepét. Guinness szinte szóról szóra ugyanezeket mondta a filmről Michael Parkinson talk show-jában nem sokkal az Egy új remény premierje után.

A beszélgetésben ki is emeli a film pozitívumait:

„[A filmnek] csodálatos, egészséges ártatlansága van. Nagyszerű tempó, csodálatos nézni... Semmi horror, semmi mocskos szex – sőt, valójában egyáltalán semmi szex, ha erről van szó. És egyfajta csodálatos frissesség van benne, olyan, mint egy csodálatos friss levegő. Amikor kijöttem a moziból a Tottenham Court Roadon, azt gondoltam magamban: »Ó, Istenem, London szörnyen zord, piszkos és tele van szeméttel, nem igaz?«. Mert ez az egész annyira felüdítő volt.” – mondta Guinness a Parkinson showban.

„Ez egyszerű dolog minden korosztály számára.” - zárta Guinness jóízűen a témát.

Alec Guinnessnek tehát igenis tetszett a Star Wars, izgalmasnak, érdekesnek tartotta a film történetét. A film értékeit korán felismerte és ezért is vállalta a szerepet. Természetesen mindezt nem ingyen csinálta.

A Star Wars egyik első „milliomosa”

Guinness Obi-Wan szerepéért 150ezer dolláros fizetést kapott, amely mai árfolyamon több mint 760ezer dollárt jelent, ahogy a The Hollywood Reporter is idézte 2022-es cikkében.

Lucas mindenképpen Guinnesst szerette volna Kenobinak, így a szerződése tárgyalásánál a 20th Century Fox végül 2 %-os részesedést adott neki a film jövőbeli bevételéből.

Arról, hogy mégis mennyit keresett a Star Warson a fent említett Parkinson show-ban beszélt először nyilvánosan. Parkinson rá is kérdezett, az akkor már pletykaként terjedő sztorira, hogyan kapott 2,5%-os részesedést a film bevételéből. Guinness elmondta, hogy valójában ennél valamivel kevesebbről volt szó. A film mozis premierje előtt Lucas felhívta Guinnesst és további 0,5%-os részesedést ajánlott neki, egyfajta gesztusként, amiért olyan sokat tett a filmért munkájával és a forgatókönyvhöz több pozitív meglátása volt. Guinness szerint abban a telefonhívásban Lucas úgy sejtette a film sikeres lesz, a sajtónak pozitív véleménye volt. Azt azért tudjuk, hogy a közönségi reakcióktól igenis tartott Lucas és a premier napján Hawaii-ra utazott barátjával, Steven Spielberggel.

guinness-lucas-thr.jpg

Alec Guinness és George Lucas az Egy új remény forgatásán (forrás: THR)

A film végül óriási siker lett az 1977. május 25-ei premiervetítés után. Guinness azonban még nem látott semmi garanciát erről az összegről és pár héttel később (miután ő is látta a filmet a moziban) megkereste a producert, Gary Kurtz-ot, hogy legalább írásba adják neki a 2,5%-ot. Guinness szerint Kurtz a kérdésére, csak annyit felelt, hogy

„Ó igen, arról a 2,25%-ról van szó.”

A stúdió végül kicsit lealkudta a Lucas által megajánlott részesedést, ám Guinness még így is szép vagyonra tett szert, tekintve, hogy az Egy új remény akkor minden idők legnagyobb bevételét termelte a mozipénztáraknál, lekörözve Spielberg korábbi blockbusterét, a Cápát is. Guinness ezzel a 2,25%-ával is milliomossá vált, hiszen még abban az évben 7 millió dollárt (mai árfolyamon 33 millió) keresett. A részesedésnek köszönhetően haláláig 95 millió dollárt keresett a Star Warson.

Rossz forgatókönyv, még rosszabb rajongók?

Az évek alatt Guinness véleménye megváltozott a Star Warsról és egyre több ellentmondásos kijelentése volt a farnchise-zal és a rajongókkal kapcsolatban.

Már a premier körül megvolt a maga véleménye és kritikája a filmről, ám ezek inkább szakmai szempontok voltak és nem a mű értékeit vitatták.

Naplójában később így írt a filmről:

„Elég megdöbbentő film, mint látvány és technikailag is briliáns. Izgalmas, nagyon zajos és szívet melengető. A végén a csatajelenetek öt perccel túl hosszúra nyúlnak, úgy érzem, és a párbeszédek némelyike gyötrelmes, és nagy részük elveszik a zajban, de így is élénk élmény marad.”

Guinness felismerte az űropera gyengeségeit, főként a forgatókönyv és a párbeszédek terén. Ezeknek az aggályainak többször is hangot adott még a film elkészülte közben.

kenobi-luke-anh.jpeg

A 2005-ben megjelent Alec Guinness: The Authorised Biography című önéletrajzban többet is megtudhatunk, milyen véleménye volt a Star Warsról. Még mielőtt aláírt volna a filmre kifejtette barátjának, Anne Kaufmannak írt levelében, hogy az egész csak egy „ostoba tündérmese”. Ám George Lucas személye, a Star Wars értékei és természetesen a szerződésében rögzített részesedés meggyőzte, hogy elvállalja Obi-Wan szerepét. Aztán a forgatás Tunéziában egyáltalán nem ment jól és ismét rossz véleménye volt, amelyet kifejtett Kaufmannak írt újabb levelében.

„... minden második nap újabb és újabb szemét párbeszédek érkeznek hozzám rózsaszínű papírcsomókon – és egyik sem teszi érthetővé vagy akár elviselhetővé a karakteremet. Hála Istennek, csak a finom kenyérre gondolok, ami segít, hogy jövő áprilisig kitartsak ... Mennem kell a stúdióba, és egy törpével (nagyon aranyos – és bidében kell mosakodnia) és a honfitársaiddal, Mark Hamillel és Tennyson (ez nem lehet igaz) Forddal kell dolgoznom. Ellison (? Nem!) – nos, egy nyurga, lomha fiatalember, aki valószínűleg intelligens és szórakoztató. De ó, Istenem, Istenem, kilencvenévesnek érzem magam tőlük – és úgy bánnak velem, mintha 106 éves lennék. – Ó, Harrison Ford – hallottál már róla?” – írta Guinness.

Az Egy új remény forgatása híresen viszontagságos volt, rengeteg probléma volt a produkció során. Guinness feltehetően nem ilyen körülményekhez volt szokva pályáját tekintve, ezért is adott ennek hangot ilyen stílusban. A színészek többsége kezdő volt, beleértve Mark Hamillt, Carrie Fishert és Harrison Fordot is, Guinness volt az egyedüli tapasztalt, profi színész a stábban. Ez nyilvánvalóan neki nehézséget okozott, míg kollégái felnéztek rá.

De nem csak a script vagy a forgatás okozott neki nehézségeket, hanem a filmet övező rajongás, amelyhez fogható korábban még nem volt. Rengeteg mendemonda kering, hogyan bánt a kiskorú rajongókkal, amelyet az Entertainment Weekly is felidézett 2000-es cikkében.

Állítólag Guinness megelégelte azt a sok levelet, amit kapott és egy idő után felbontatlanul visszaküldte azokat Londonból az Egyesült Államokba, vagy máshová. Egy másik pletyka szerint, az egyik gyerek autogramot kért tőle, de ő csak azzal a feltétellel akarta aláírni, ha többé nem nézi meg újra a Star Warst. A gyerek állítólag sírva rohant vissza anyjához. Hogy ezekből a pletykákból mi igaz, azt nem tudhatjuk. Az biztos, hogy Alec Guinness egyáltalán nem értette a rajongókat, korban amúgy is távol állt tőlük, ő még egy másik generáció szülötte volt, aki 24 évesen már Hamlettet játszott a londoni színpadon. Ha ő is Lucas vagy Mark Hamillék generációjába tartozott volna, talán jobban megenyhül a lelkes rajongók felé. Ezt már valószínűleg sosem tudjuk meg.

ben-kenobi-ghost-rotj.jpeg

Az Egy új reményt követő Star Wars mánia miatt is hezitált, hogy újra elvállalja Kenobi szerepét A Birodalom visszavágban és A Jedi visszatérben, de adósnak érezte magát Lucas felé, így elvállalta a csekély szerepet.

„Igent mondtam egy napra a Star Wars II. munkálataira... Unalmas, szemétre való dolog, de látva, hogy mit köszönhetek George Lucasnak, végül nem volt szívem visszautasítani.” – idézi Guinnesst a The Hollywood Reporter.

Obi-Wan csak nagyon rövid jelenetekre tért vissza erőszellemként a trilógia másik két részében, hiszen a karakter meghalt az első filmben. De, mint tudjuk, a Star Warsban senki nem hal meg igazán, ugye?
Bárcsak az életben is így lenne, Sir Alec Guinness 86 éves korában vált eggyé az Erővel 2000. augusztus 5-én. Hosszú élete alatt nagyszerű színészi karriert futott be, amelynek egyfajta megkoronázása volt a Star Wars. A színész mindig is elismerte George Lucas univerzumának értékeit, de nem győzte hangoztatni a szakmai gyengeségeit, főként a forgatókönyvet tekintve. Magát a filmet nem utálta, de nem tudott elmenni amellett, mennyire nem a tőle megszokott színvonalat képviselte a szövegkönyv. Azonban rengeteget köszönhetett a filmnek, amely után békés, gazdag öregkort élhetett meg, amelyért hálás volt Lucasnak. A franchise körül kialakult rajongást nem értette, nem az ő világa volt ez.

Nekünk rajongóknak azonban ő mindig is a bölcs Ben Kenobi lesz, az a jedimester, aki először tanította Luke-ot és ezáltal minket is az Erőre.

alec-guinness-old.JPG

 Az alábbi, önéletrajzában megtalálható mondatokkal zárjuk cikkünket.

„Hadd maradjak annyiban, hogy életem hátralévő részében a most megszokott, meglehetősen szerény módon tudok élni, nincsenek adósságaim, és megengedhetem magamnak, hogy visszautasítsam a számomra nem vonzó munkát.

Áldott legyen a Star Wars.”

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3218091102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása