Rebo.hu

Star Wars Kid: mi lett vele?

2023. április 14. - Földi Bence

333676344_991472091840838_4412214458264781751_n.jpg

A világ egyik legelső virális videójának és cyberbullying-áldozatának története meglehetősen tanulságos.

Tavaly novemberben volt húsz éve, hogy egy 15 éves kanadai középiskolás, Ghyslain Raza egy iskolai projekthez felállított egy kamerát, állítólag azért, hogy egy osztálytársának segítsen, akivel híres filmeket parodizáltak. A 2002 novemberében rögzített videón Raza a Baljós árnyak Darth Maulját utánozta, miközben egy golflabda-felszedővel úgy hadonászik, mintha az egy kétpengéjű fénykard lenne.

Raza azonban nem törölte a felvételt az iskolai kamera filmszalagjáról. 2003 áprilisában iskolatársa, Jérôme Laflamme felfedezte azt, majd megmutatta barátjának, Jean-Michel Rheault-nak, aki a szalag tartalmát egy számítógépre importálta. A videó pedig hamarosan terjedni kezdett a québeci Trois-Rivières-ben működő Séminaire St-Joseph diákjai között. Az egyik diák, Michaël Caron, a videót egy weboldalra is feltette. A videó 2003. április 14-én, pontosan húsz éve debütált a világhálón.

Elviselni rosszat és jót

Raza 2022-ben a kanadai CBC-nek elmondta, alapvetően csak bohóckodtak az osztálytársával a videón, a felvételek során több módozatot is kipróbáltak, hogy melyik az, amelyiknél a fénykard-effektet is meg tudják oldani. Végül ez nem sikerült, azonban több meglehetősen kínos verzió is készült a hadonászásból, ezt használták ki az akkor 15 éves diák kortársai. Napokon belül híres lett a videó, s egyúttal ő maga is. Pedig nem is volt akkora Star Wars-rajongó.

„Ma már ez nem éppen újdonság, de akkoriban valószínűleg ez volt az első videó, amely rövid idő alatt ilyen nagy mértékben, vírusként terjedt el.” – mondta Raza a CBC-nek. Akkoriban még a The New York Times is írt róla, a média pedig üldözni kezdte Razát. – „Ott voltak az iskolában és a házunknál. Mindenáron fényképet akartak készíteni rólam. Megpróbáltak lefotózni az ablak redőnyén keresztül.”

És ez csak a kezdete volt Star Wars Kid szomorú sagájának. Razát ugyanis a diákok csúfolták és gúnyolták, s az internet népe is zaklatni kezdte. A tantestület rossz hírverésnek tekintette, és megkérték, hogy a következő évben ne térjen vissza. Így hát otthon kezdett korrepetálásra járni. Eközben depressziót diagnosztizáltak nála, és a tanévet egy gyermekpszichiátriai osztályon fejezte be.

Ghyslain és szülei 2003 júliusában mintegy 250 000 dollárra perelték be a videót felfedező majd terjesztő három diák családját.

„Ghyslainnek el kellett viselnie, és még ma is elviseli a középiskolai társai és a nagyközönség zaklatását és gúnyolódását”

hangzott el a perrel kapcsolatos bírósági tárgyaláson. Végül közel három év pereskedést követően, 2006 áprilisában Ghyslain Raza és családja megegyezett a három diák famíliáival.

A The Viral Factory adatai szerint a Ghyslain Razáról készült videót 2006 végéig 900 milliószor nézték meg; ezzel minden idők legnézettebb videójává vált. Aki akkoriban internetezett, minden bizonnyal látta a videót, vagy legalábbis hallott annak létezéséről. Akkor én is középiskolás voltam, s természetesen mi is csak röhögtünk az osztálytársaimmal a furcsa mozgású, duci srácon, s el sem tudtuk képzelni, min mehet keresztül.

Ugyanakkor Raza kapott támogatást is az internet népétől. Egy interjúban Ghyslain például megemlítette, hogy szeretne egy iPodot. Ezután adománygyűjtést indult, amelynek eredményeként összegyűlt 4344,44 amerikai dollár, amelyből a jótékonykodók egy 30 GB-os iPodot vásároltak, a többit pedig adományként adták Razának. Emellett egy online petíció is indult, hogy Ghyslain Raza szerepet kapjon a közelgő A Sith-ek bosszújában. Jóval több mint 140 000 aláírást kapott, de Raza nem kapta meg a cameo-szerepet.

Egy internetes szokás startpontja

A videót az első közzététel óta eltelt közel 20 év alatt még többen tekinthették meg (az biztos, hogy egymilliárdnál több alkalommal), s olyan tévéműsorokban is hivatkoztak a felvételre, mint az Arrested Development és a South Park. Az emberek remixelték a videót, saját hang- vagy vizuális effektekkel kiegészítve azt.

Carrie Rentschler, a montréali McGill Egyetemen médiatudományokat oktató egyetemi docens szerint Raza története kiváló példa arra, hogy miért kell az embereknek még ma is tudatosabban kezelniük a beleegyezést az interneten.

„Efféle történetek ma is gyakoriak, ez a tény eléggé megdöbbentő számomra. 2003-ban természetesen nem volt gyakori. Nem volt normális, és tényleg tonnányi mémet ihletett. [Tényleg] jelenséggé vált, hogy rövid videókat remixeltek és posztoltak, nem feltétlenül ismerve az eredeti videó eredetét.”

– fogalmazott a CBC-nek Rentschler, aki szerint ugyan az emberek most talán tudatosabbak a digitális beleegyezéssel kapcsolatban, mint amikor Raza vírusként terjedt, még mindig van mit tenni. „Az interneten való beleegyezés a legtöbb ember számára nem a legfontosabb, mert a platformok nagy része úgy van kialakítva, hogy lehetővé tegye számunkra, hogy anélkül osszunk meg dolgokat, hogy bárkitől megkérdeznénk, megoszthatjuk-e vagy sem. Gyakran nem gondolunk feltétlenül azokra az emberekre, akik a megosztott anyag mögött állnak. Valójában a megosztást általában jó dologként tálalják nekünk a platformjainkon” – mesélte a médiatudományokkal foglalkozó egyetemi tanár.

Ne a digitális árnyékod határozza meg, hogy ki vagy!

„A húszas évei elején járó Ghyslain Raza már biztosan több lett, mint a »Star Wars Kid«. Jogi diplomát szerez a McGill Egyetemen Montréalban. Québeci szülővárosában pedig a »Patrimoine Trois-Rivières« elnöke, amely Trois-Rivières város kulturális örökségének megőrzését célul kitűző természetvédelmi társaság”

– írta 2010-ben a Business Insider.

„Én nem a Star Wars Kid vagyok, hanem Ghyslain. Ez egyfajta karakter, hogy így nevezzem, aminek saját, tőlem független élete van a világhálón. Soha nem én voltam. (…) De van benne egy tanulság, hogy – különösen, ha ez a digitális árnyék elhatalmasodik – fontos, hogy ne hagyd, hogy valami rajtad kívül álló dolog határozzon meg téged.”

– ezt már 2022 áprilisában mondta a kanadai CBC rádiónak annak kapcsán, hogy dokumentumfilm is készült róla Star Wars Kid: The Rise of Digital Shadow (Star Wars Kid: A digitális árnyék felemelkedése) címmel.

Raza tavaly úgy nyilatkozott, sikerült túllépnie azon, hogy ő Star Wars Kid. Ma már jogi diplomája van, és a doktori cím megszerzésén dolgozik. Azt szeretné, ha az emberek tudnák, hogy nem kell, hogy az online identitás határozza meg az embert, amit mások hoztak létre számára. Úgy érzi, a világ egyre jobban megérti az online világot. Az említett dokumentumfilm forgatásának részeként visszament az iskolájába, és az ottani diákok némelyikével beszélt a digitális lábnyomról. Szavait így zárta:

„Különösen manapság mindenkinek van egyfajta digitális árnyéka, igaz? Az enyém talán egy kicsit nagyobb, mint a legtöbbeké, de végső soron mindannyiunknak van egyfajta kettős identitása az online életünkkel és a valós életünkkel.”

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3018072444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása