Rebo.hu

[Jedi40 portrék] Bib Fortuna

2023. május 24. - viragirwin

normal_video_thumbnail_8.png

Az Egyesült Államokban 1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér filmet (Magyarországon mintegy másfél évvel később jelent meg). Ennek apropóján cikksorozatot indítottunk, melyben a filmben debütáló (mellék)karakterek kis portréit gyűjtöttük csokorba. Negyven éve ismerjük Bib Fortunát!

Elnyerni egy hutt bizalmát

Bib Fortuna twi'lekként a Ryloth bolygóról származott, annak is egyik ismert családjából, amely szoros kapcsolatban állt a bűnözői alvilággal. Mielőtt még Jabba Desilijic Tiure szolgálatába állt volna rabszolgakereskedőként dolgozott, saját twi'lek társai áruba bocsátásából gazdagodott meg. Azonban a vagyonnál többre vágyott, így valamikor Jabba elé járult, majd versenyre kelt a majordomo státuszért egy Bidlo Kwerve nevű hasonlóan törtető alakkal. Bib ajándékozta Jabbának születésnapjára a Pateesa nevű rancort is, aki végül megette Kwerve-t, mikor az elveszítette a versenyt. Kwerve koponyája látható A Jedi visszatérben is, Luke Skywalker rá is dobta a rancorverem vezérlőjére, amitől a lecsukodó ajtó megölte Pateesát – ezt végülis vehetjük Kwerve bosszújának a túlvilágról.

Innentől kezdve majordomóként Jabba ügyeinek legfőbb gondnoka lett, és hűen szolgálta őt. Yavin előtt 32-ben a hutt mellől nézte a Boonta Esti Nagyversenyt, melyen a kis Anakin Skywalker végül győzedelmeskedett Sebulba felett – bár Jabbát annyira nem kötötték le a versenypálya eseményei, hogy Fortunának kellett ébresztgetnie.

fortuna-bio-1_237732d8.jpeg

Legközelebb már a birodalmi időkben találkozhattunk vele, a Rossz Osztag első évadában. Fortuna felbérelte a Cid nevű trandoshait, hogy szerezze vissza a kölyökrancort, Muchit egy zygerriai rabszolgatartó csapattól. Cid a Rossz Osztagot bízta meg a feladattal, akik sikeresen kiszabadították a fiatal példányt és visszavitték az Ord Mantellre, ahol Fortuna már türelmetlenül várta őket. A majordomo megkönnyebült, hogy mestere kiskedvence megkerült, majd kifizette Cidéket, bár az láthatóan bosszantotta, hogy a nő nem tartott tőle kellően.

A Birodalom uralma alatt leginkább Jabba fejvadászaival és csempészeivel üzletelt gazdája nevében, miközben továbbra is gondozta a palota ügyeit. A hutt ekkor már annyira bízott benne, hogy távolléte esetén ráhagyta tatuini birodalmát. 

character_profile_bib_fortuna.jpg

Később Fortuna volt az, aki ura elé kísérte R2-D2-t és C-3PO-t, Luke Skywalker üzenetével, illetve jelen volt mikor Leia hercegnő Jabba fogságába esett – s kerített neki egy szép, feltűnő ruhát is, mely kielégítette gazdája elvárásait.

Másnap Luke Skywalker elment a palotába kiszabadítani barátait, és az Erő segítségével Fortunát is az irányítása alá vette, bár a twi'lek kicsit nehezebb eset volt a többieknél. Mikor Jabba rájött a manipulációra lelökte Fortunát az emelvényéről, Skywalkert pedig rancorával akarta megöletni, de ármánykodása visszafelé sült el. Mivel Skywalker végzett a rancorral, Jabba másfajta halálra ítélte a jedit. A kivégzésre a Nagy Karkoon gödrénél került volna sor, ám a lázadók kiszabadultak, Jabba vitorlása pedig végül felrobbant. Sokáig azt hihették a rajongók, hogy ez egyben Bib Fortuna életének végét is jelentette – legalábbis a kánonban –, ám A Mandalóriban kiderült, hogy bizony még ezt is túlélte. 

Elfoglalta Jabba helyét az alvilágban, saját szolgákat és rabszolgákat gyűjtött maga köré, miközben elég termetesre nőtt. Nagyjából kilenc évvel a yavini csata után végül Boba Fett ellátogatott hozzá és kérdés nélkül kivégezte. 

bib_fortuna_1.jpg

Fortuna különös módon évtizedekig életben maradt Jabba mellett, még annak ellenére is, hogy az egyáltalán nem tisztelte őt, sőt bolondnak tartotta. Talán családi hátterének is köszönhette, hogy ügyesen lavírozott ura szeszélyes személye és az alvilág más figurái között – ráadásul kitűnően beszélte a hutt nyelvet, máshogy nem is szólt gazdájához. 

Érdekességek:

  • A karakter A Jedi visszatérben debütált, ahol Michael Carter játszotta, Erik Bauersfield pedig a hangját kölcsönözte, bár nem tüntették fel a stáblistán. Ő volt Ackbar admirális eredeti hangja is. A Baljós árnyakban Matthew Wood (Grievous tábornok, Wat Tambor, droidok) adta a hangját, aki visszatért a szerephez a Rossz Osztagban és A Mandalóriban is.
  • Mikor először öltöztették be Cartert a karakternek, a művelet több mint 8 órát vett igénybe. Öt héttel később, az utolsó felvételeknél, ez az idő már lerövidült csupán 58 percre – a levétel pedig körülbelül fél órát tett ki.
  • Az első tervek szerint Fortuna leginkább egy magas, angol öregúrra hasonlított volna, nagy kalappal és hosszú, sötét köpennyel.
  • A botot amit A Mandalóriban láthatunk a kezében, egy 1983-ban kiadott, Kenner-féle Bib Fortuna figura ihlette, ugyanis annak a tartozéka volt.

3_mcquarrie_bib_fortuna_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4918123244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása