Rebo.hu

Star Wars napi újdonságok és az ünnep eredete

2023. május 04. - viragirwin

 normal_video_thumbnail_6.png

Ma van a nemzetközi Star Wars nap, melynek alkalmával két új sorozat, illetve egy kisebb meglepetés is felkerült a Disney+ kínálatába.

Május 4-e különleges nap a Star Wars rajongók számára, ugyanis világszerte ekkor ünneplik a Star Warst, mint jelenséget. Idén két sorozattal és egy különkiadással is kedveznek nekünk e jeles nap alkalmából. 

Az egyik széria a rajongók körében igen megosztó Látomások (Visions) második évada. A kritikusok által elismert animációs sorozat első etapja még 2021-ben debütált és Emmy-díjra is jelölték. A második évad folytatja az elsővel megkezdett tradíciót, ugyanakkor csavar is egyet a koncepción: a kilenc új epizódot mind más és más animációs stúdiók készítették el, csakhogy ezúttal a világ minden tájáról, nem csak Japánból. A széria ugyan továbbra sem képezi a kánon részét, az előzetes alapján mégis izgalmas történeteket tartogat.

ezgif_com-webp-to-jpg_11.jpg

A másik sorozat sokkal inkább a gyerekeknek kedvezhet, és remek lehetőség, hogy a szülők elrepíthessék őket szeretett galaxisukba. A hét epizódos Fiatal Jedik kalandjai (Young Jedi Adventures) kifejezetten a kisebb korosztályt célozza meg. A történet középpontjában fiatal jedinövendékek állnak: Kai Brightstar, egy ember fiú, Lys Solay, egy pantorai lány és Nubs, aki egy pooba fiú. Hozzájuk csatlakozik a pilóta Nash Durango és droidja, RJ-83. (A droid a nevét valószínűleg az 1983-as megjelenésű A Jedi visszatér [Return of the Jedi] után kapta.) A csapat tagjai a szinopszis szerint az Erő útjait fürkészve fedezik fel a galaxist, rengeteg kalandban lesz részük, miközben segítenek az ártatlanokon, és lassan megtanulják, hogyan lehetnek egyszer igazi jedi lovagok. A szériához már egy hete elérhetőek kis rövidfilmek is Fiatal Jedik kalandjai rövidfilmek (Young Jedi Adventures Shorts) címen, szintén szinkronnal. 

young-jedi-adventures-tall-02_ec6f26ba_1.jpeg

A Disney+ ezeken kívül még egy apró meglepetés különkiadással is szolgál, ugyanis folytatódnak Maggie Simpson kalandjai a messzi-messzi galaxisban. A nagysikerű A Simpson családból ismert kislány már 2021-ben is tett egy jelképes kis kitérőt Springfieldből – akkor Az ébredő Erő kapcsán. A rövidfilm a Maggie Simpson A szunyálásból ébredő Erőben(Maggie Simpson In The Force Awakens From Its Nap) címet viselte. Az új történet a címe alapján ugyan a Zsivány Egyeshez köthető, valójában inkább A Mandalórihoz van köze. Aki szereti az eredeti A Simpson család sorozatot, vagy csak valamiért tetszett neki az első felvonás, az valószínűleg most is jól fog szórakozni. A rövidfilm hivatalos magyar címe ezúttal Maggie Simpson „Zsivány majdnem egyes” (Maggie Simpson In Rogue Not Quite One) lett. 

scale_2.jpg

Honnan ered a Star Wars nap?

Az ünnep a rajongóktól és a médiától eredeztethető – Amerikában már 1978-ban is használták a „May the 4th Be With You” szójátékot a függetlenség napja kapcsán, míg később Nagy- Britanniában 1979. május negyedikén lépett hivatalba Margaret Thatcher miniszterelnök, amit a The London Evening News a következő módon reklámozott: 

letoltes.jpg

Az ezt követő években a kifejezés használatára vonatkozó egyértelmű bizonyítékok homályosak. Annyi biztos, hogy 2005-ben használták ismét az amerikaiak – újfent a függetlenség napja alkalmából. A Star Wars: A Sith-ek bosszúja ugyanis hetekkel korábban került a mozikba, így elindult egy, a közönséget a mozikba visszacsalogató marketinghadjárat. Ennek egyik központi eleme végül egy poszter lett, rajta Yodával, tüzijátékokkal és az addigra szállóigévé vált mondattal. A hirdetésből később a StarWars.com oldalon árult poszter is készült. 

image_d76e2756.jpeg
2011-óta hivatalos rajongói eseményeket is szerveznek ezen a napon, de fontos, hogy a Star Wars nap és a szállóige nem a Lucasfilm vagy a Disney bejegyzett tulajdona. Csak és kizárólag a rajongóké.

Boldog Star Wars napot kívánunk minden rajongónak!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1218116240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása