Rebo.hu

Kelleran Beq valahogy visszatért

2023. március 26. - attilajegh

the-mandolorian-season-three-641af89535264.jpg

A legújabb A Mandalóri epizódban feltűnt egy ismerős színész, Ahmed Best, méghozzá Kelleran Beq szerepében. Bestet legtöbben Jar Jar Binks megformálójaként ismerik, néhányan talán tudják, hogy cameózott Achk Med-Beq-ként A klónok támadásában, és ezeddig csupán pár igazán mániákus (köztük én) ismerte Kelleran Beq jedi mesterként. Ki is volt Beq mester és honnan ismerhetjük?

A mester már 2020 óta a kánon részét képezi és volt egy kvázi saját sorozata is Star Wars: Jedi Temple Challenge címen. Ez a kifejezetten a gyerekeknek szóló műsor a legtöbb rajongónak elrepült a radar alatt, épp emiatt jelentős az, hogy egy ennyire „jelentéktelen” mesterre bíztak egy annyira fontos feladatot, mint Grogu megmentése a Jedi Nagytemplomból. De mi is volt pontosan ez a sorozat? 

Vetélkedő a messzi-messzi galaxisban

Talán emlékeznek még páran a 90-es évekből a népszerű játékshow-kra és vetélkedőkre. A felnőttebb generáció élvezhette például a Játék határok nélkül szórakoztató ügyességi játékait, míg a fiatalabb generációt nálunk az (általam) két legismertebb vetélkedőműsor az Rtl Klubon sugárzott, Jónás Rita által vezetett Kölyökklub és a konkurens TV2 csatornán futó Homokvár szórakoztathatta. Hasonló ügyességi vetélkedő volt fiatalok számára például a Nickelodeonon sugárzott Titkos templom legendái is. Ebben csapatok küzdötték keresztül magukat egy pályán, ahol ügyességi és kvíz feladatok akadályozták őket a továbbhaladásban az epizód aktuális jutalmáért. A népszerű műsor két évig futott és 120 epizód után fejeződött be.

Ezeknek a gyerekkori vetélkedőknek számomra főnixszerű feltámadása a Star Wars: Jedi Temple Challenge. Némi halasztás után június 10-én két epizóddal indult útjára ez a kaland a Star Wars Kids oldalán, de elérhetővé tették a műsort a Youtube csatornájukon is. Ennek a show-nak lett vezető arca és a padawan képző templom vezetője Kelleran Beq jedimester, akit Ahmed Best formál meg. A jedi mester mellett két droid is segítette a padawanokat, az AD-3 nevű protokolldroid (megformálója Gordon Tarpley, hangja Mary Holland) és az LX-R5 azonosítójú astromech. Az epizódok során a padawanoknak egymással vetélkedve kellett keresztüljutniuk a templom nyújtotta kihívásokon, a három csapatból ugyanis epizódokként csak egy kerülhet ki győztesen és lehet belőlük jedi lovag.

Star Wars: Jedi Temple Challenge | StarWarsKids.com

Beq mester és droidjai

A műsor főszereplői azonban nem Beq mester, hanem a padawanok voltak. A kihívás során három kétfős csapatba osztva küzdenek egymás mellett és ellen az erő, az elme és a bátorság kihívásaiban. Az Erő próbája egy ügyességi akadályokkal teli feladat, ahol a tanoncoknak össze kell szedniük a fénykardjaik alkotóelemeit a saját és a társuk által nyújtott erőből merítve. Ennél a feladatnál kettős érzésem volt és azt hiszem ezt a kettős érzést az egész show-ra is rá lehet húzni. Egyik szempontból a játék nem teljesen fair. A második epizódban négy 10 éves padawan küzd két 12 éves ellen, akik egy fejjel magasabbak náluk és valószínűleg fizikailag is fejlettebbek. Ez egy olyan játékban, ahol többször is magasra kell ugrani, illetve egy nehéz hátizsákkal (olyan nehézzel, hogy az első epizódban az egyik padawant le is rántotta az árokba) kell átevickélni egy árok fölött nagyon nagy előny. Az egész show pedig talán abból a szempontból nem volt igazán fair, hogy kieséses. A vetélkedő párosok kiejtik a gyengébbeket, így azok nem küzdhetnek a végéig, ami a korábban írtakból kiindulva talán kicsit visszás, hiszen nem tehetnek arról, hogy még fiatalok. Ha a műsor koncepcióját nézünk, akkor viszont zseniálisan van kivitelezve. Ha egy padawan még túl fiatal vagy éretlen, akkor nem tudja teljesíteni a későbbi próbákat sem önerőből, ami később befolyásoló lehet a jedi képzésükre és ezért jobb, ha visszatérnek a templomba és még padawanok maradnak, hogy fejlődjenek, és később sikerrel teljesítsék a próbát.

Az a két csapat, aki sikerrel veszi az akadályokat az (eddig meg nem nevezett) erdős helyszínen továbbutazhatnak Beq mesterrel az Athylia fedélzetén egy templom felé. A fregatt fedélzetén a párosok egyik tagja mérnöknek a másik tagja pilótának áll és Beq mester külön-külön tesz fel nekik kérdéseket egy AD-3 által elmesél történetből. Ezeket a történeteket  a játékosoknak feltételezem, csupán szóban mesélték el,  a nézők viszont kaptak egy-egy aranyos animációt is a Cavan Scott által írt mesékből (így szerintem nézőként könnyebb válaszolni a kérdésekre). A válaszokat a csapattagok headseten keresztül beszélhették meg egymást segítve (mintha kommunikátort használnának a hajón). A válaszok segítségével feltöltöttek egy holokront. Aki előbb feltöltte az adatkockáját, az nyerte meg a játékot. A másik csapatnak pedig vissza kellett térnie a Jedi Templomba (értsd vesztett).

Characters of Star Wars: Jedi Temple Challenge : EndorExpress

Padawanok Beq hajóján

Az utolsó teszt a bátorság tesztje volt, amire a templomban került sor. Itt az utolsó páros egyedül vágott neki a feladványokkal teli útnak, de a dolguk korántsem volt egyszerű. Amellett, hogy az utolsó játék időre ment a feladványok is nehezek lettek. Fizikai és mentális feladatokat is meg kellett oldaniuk miközben a Sötét Oldal is csábítja a játékosokat. Szó szerint. Sam Witwer testesítette meg a Sötét Oldalt és nézőként nagyon szórakoztatóan, játékosként egész biztosan nyomasztóan ösztönzi a játékosokat, hogy használják a Sötét Oldal erejét. Ezzel a képességgel az egyik feladványban azonnal továbbjutnak, így nem veszítenek időt, de a könnyebb utat választják. Ennek viszont ára van, mivel a következő feladatban a Sötét Oldal magába szippantja a játékosokat és majdnem teljesen sötétben kell megoldaniuk a feladatot. Szerintem nagyon autentikusra sikerült ez a megoldás. Ha a játékosok sikerrel leküzdik az akadályokat eljutnak a templom mélyére, ahol a korábban megszerzett holokronok segítségével hozzájuthatnak a kyber kristályaikhoz. A komplett fénykardjuk mellett még kapnak egy-egy jediköpenyt is és jedi lovagok lesznek.

Nézői szemmel a show kivitelezése szerintem rendben volt. Nem sallang műsornak kezelték és a próbák helyszínei is jól voltak megcsinálva. Külön érdekesség, hogy az Athylia vezetőfülkéjében a sok villogó bizgentyű között egy ismerős elem, a Falcon hiperűrtolókarja is megjelent a Soloból. Az átvezető videók – ahogy repül az Athylia – szintén nagyon rendben voltak, igényesen megcsinálva ez a kb jelentéktelen CGI is. Cavan Scott rajzolt kis történetei is szépek, a különböző fajok jól kivehetőek voltak (néhány túlságosan is jól..), és a lényeg is átjön belőlük. A hangok is rendben voltak a hiperűrbe lépés, nagyon megtalált, mikor felcsendült, de az alapvető háttérzenék is jól illeszkedtek.

Kelleran Beq mester

Egy ilyen megoldásokkal operáló műsorban sok minden múlhat az irányító karakteren, ebben az esetben Beq jedimesteren. Best szerintem ragyogott ebben a szerepben. Elmondása alapján a karakter megformálásakor Kenobit és Yodát vette alapul, akiket láthattunk tanítani padawanokat, illetve Windu előtti tisztelgésből az általa megformált karakternek is lila lett a fénykardja, bár ezt a nem erősítették meg hivatalosan (a show kanonicitásáról majd később). Ahogy néztem a műsort, nekem előbb jutott eszembe Kit Fisto jedimester, mint az általa megnevezettek, mert Beq jedimester stílusa és mosolya inkább a nautoli mesterére hasonlít. Beq végig drukkolt a padawanoknak és támogatta őket akkor is, ha kudarcot vallottak, de amikor a feladata úgy hozta számonkérő is tudott lenni. Érdekes maga a koncepciója a jedimesternek is, mert elvileg

ő az első jedimester, aki elkötelezte magát a padawanok tanítása mellett,

tehát ezen feladatán kívül, elvileg másmilyen jedi foglalkozásban nem vesz részt. Ezt persze Best állította a karakteréről, hogy ez valóban így van-e arról még nincs információ.

Beq mellett a show másik vezetője különben AD-3 volt. Ennek a karakternek a jó kezelése lehetett a legbonyolultabb szerintem. Egyrészt a test is külön mozgott a hangtól, másrészt a hang külön térben volt Besttől és ezek megfelelő koordinálása nem lehetett egyszerű. A végeredményt tekintve nem lehet okunk a panaszra. A droid kinézetre kicsit gyermetegnek tűnik, a keskeny arclemezek és az emiatt hatalmasnak tűnő fotoreceptorok miatt talán. A droid személye és viszonya Beqhez is érdekes. Női személyiségű droid (nem, semmi L3-37-höz hasonló) és Beq mellett drukkolt a padawanoknak, de közben irigyelte is Beqtől például a padawanok közelségét és néha még oda is szólogatott a jedimesternek. Ebből úgy tűnik, hogy inkább egymás melletti volt a kapcsolatuk, mint alá-fölé rendelt. Ezek mellett a karaktere és a másik droid a humorforrás, bár nincs elpoénkodva az egész műsor, inkább csak ilyen köztes oldódás a feladatok között.

A Jedi Temple Challenge és a kánon

Zárásként a kanonicitásáról tennék említést. Nem egyszerű dolog egyáltalán. Maga a műsor struktúrája miatt sem egyszerű, hogy ez a 60 gyermek mind kánon padawanok és lovagok lettek-e, vagy úgy kezelendők, mint a Galaxy’s Edge látogatói (szerintem inkább az utóbbi). A főszereplők a kánon részét képezték, ahogy a főbb vonulatok is (helyszínek, Athylia). Alapvetően azt gondoltam, hogy ez az egész műsor valamikor a Köztársaság idején játszódik, akár a Skywalker saga előtt. A műsor egyik kis története, azonbna némiképp ellentmondott ennek. A második epizódban az AD-3 által elmesélt történetben egyrészt megjelenik egy hányingertkeltő furcsa küllemű idegen, aki sokaknak talán ismeretlen lehet (szerencsések vagytok), egy lepi. Ezeknek a nyúlszerű lényeknek a legismertebb tagja Jaxxon, aki a megszólalásig hasonlít a kisfilmben megjelenő figurára, ezáltal másodjára jelenne meg mozgóképes formában a kánonban (a Forces of Destinyben is volt egy hasonló kinézetű idegen). Azért is gyanús, hogy itt is őt látjuk, mert ugyanaz a Cavan Scott a megalkotója ezeknek a minitörténeteknek is, aki kanonizálta ezt a sz@ros szájas nyulat. A lepi mellett látható még három ewok is, akik vitatkoznak egymással. És ebben a kis történetben az Enujut nevű sziklás bolygón vagyunk. A feltételezhetőn Jaxxon karaktere és az ewokok arra utalnak, hogy a vetélkedő története valamikor a VI. epizód után játszódik, de akkor kérdés, hogy Beq karaktere kinek a Jedi Rendjébe tartozik, vagy honnan ez a rengeteg padawan, akik visszamennek tanulni a „Jedi Templomba”A Mandalóriban már láttuk Luke Skywalker épülő jediakadémiáját, s egyelőre elképzelhető, hogy a Grogut megmentő Beq mester is túlélte a Birodalom korát (bár ez kevéssé valószínű), majd később csatlakozott Luke-hoz. Sokkal valószínűbb azonban, hogy még a 66-os parancs előtt vezette Beq mester az ifjú padawanok próbatételét. Az is lehet, hogy a videókban sem Jaxxont láthattuk, vagy ezek az űrnyulak extrém hosszú életet éltek, illetve az ewokokat sokat vadászták a húsukért és ez a három ewok mondjuk túlélte valahogy ezt a vadászatot és elkerültek az Endorról..

A Mandalóriban Beq hozta a műsorból megismert karaktert. Továbbra is inkább Kit Fistóra emlékeztetett, mint Yodára vagy Kenobira, ahogy menekíti Grogut – menő lett volna látni, ahogy védi a lila fénykardjával. Ehelyett egy kék és zöld fénykardokat látunk nála, amelyeket harc közben vehetett fel – a készítők talán zavarónak látták ezt az egyértelmű Mace Windu utalást. Ám mivel egyelőre úgy tűnik a mester túlélte a 66-os parancsot (egy ideig), így érdeklődéssel várom, hogy mi lesz a mester további története és látjuk-e lila fénykardját is megvillanni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2918078070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása