Rebo.hu

3+1 történet Mandó új droidjáról

2023. március 13. - Castad

intro-1678268003.jpg

A Mandalóri harmadik évadának második epizódjában Din és Grogu párosa egy új társsal bővült,  egy R5-ös asztrodroiddal, akit Peli Motto sózott rá Mandóra. Az R5-D4 névre hallgató öreg asztroszer már több alkalommal felbukkant a szériában, de nem csak ezért köszönthetjük őt régi ismerősként. Ó nem! R5-D4 már az Egy új reményben is szerepelt, ő volt az a droid, akit R2-val együtt kínáltak vásárra a jawák Owen Larsnak, s akinek a rossz motivátoron múlt, hogy végül R2-D2 kötött ki Luke Skywalker oldalán, megmentve ezzel Leia hercegnőt, s az egész galaxist!

1) A rossz motivátor

A kánonban R5 karaktéret és személyiségét leginkább Rae Carson A vörös droid című novellájából ismerhetjük meg, mely a Bizonyos szemszögből című novelláskötetben látott napvilágot. A kedves kis történet egészen más megvilágításba helyezi előttünk a Lars farmnál lezajlódott eseménysort. R2 és R5 a jawák homokkúszóján találkoztak, méghozzá nem épp kellemes körülmények között. R2-D2 megpróbálta szabotálni kollégáját, hogy ő maradjon az egyetlen működőképes asztromech a homokkúszón, akit mielőbb eladnak majd a jawák. R5 azonban felébred az akció közben, így R2-nak már csak a meggyőzés eszköze maradt: meg kellett értetnie társával, hogy a Lázadás és a galaxis sorsa függ küldetésétől. R5 – bár úgy érezte, hogyha nem talál új gazdát hamarosan, a működése is abbamarad – végül feláldozta magát R2-D2-ért és a Lázadásért: szándékosan úgy tett, mintha gond lenne a működésében, hogy Luke és Owen hibásnak véljék a kis droid motivátorát s így inkább R2-t válasszák. R5 ezen tette nélkül talán sosem sikerült volna megsemmisíteni a Halálcsillagot...

Star Wars | #TheMandalorian is Now Streaming on Twitter: "Bad Motivator  Monday. Anyone else having a hard time getting going today?  https://t.co/pq4kpP5GlT" / Twitter

R2, R5 és Luke Skywalker

E hőstett különben már a Legendákban is megjelent, már a Star Wars kártyajáték szerint is önszántából robbantotta fel a kis droid a motivátorát. 

2) A történész hírszerzője

A Legendákban több különös kalandban vett részt R5-D4 miután kikerült a jawák kezéből. Egy történet szerint a kis droidot később Voren Na'al történész vette meg, aki a Lázadók Szövetségének dolgozott. Na'al R5-től tudta meg annak a történetét, hogy hogyan került R2 és 3PO Luke Skywalker kezére, valamint szintén ő volt az is, aki hírszerző szoftvert telepített a droidra. R5 új célt kapott:

kém lett!

A hírszerző droidot Mos Eisley birodalmi prefektusa adminisztratív asszisztensének irodájában helyezték el, ahol fontos információkat gyűjtött a Lázadók Szövetsége számára, egészen az endori csatáig.

Voren Na'al a kánonnak is része lett, vele azonosítják az Egy új remény egyik háttérkarakterét. A történész a kánon szerint hadnagyként szolgálta a Lázadók Szövetségét, s Arhul Hextrophon őrnaggyal dolgozott A Lázadó mozgalmak hivatalos története. Első kötet című művön. A hoth-i csata idején pedig a Szövetség levéltárosaként tevékenykedett. Na'al interjúkat készített a Szövetség vezetőivél s tagjaival, majd évekkel később, már elismert történészként a Skywalker korában szereplő kollégájával, Beaumont Kinnel is kapcsolatban állt. R5-tel fennálló kapcsolata azonban egyelőre nem kánon. 

VOREN NA'AL AKA THE MEDAL BEARER

Voren Na'al az Egy új reményben (jobbra, sapkában)

3) Skippy a jedi droid

Még különösebb egy másik sztori, mely a Bővített Univerzumban sem számított „kánonnak”. A Skippy, a jedi droid című, nyolcoldas képregény szerint R5-D4, azaz Skippy erőérzékeny volt, s a jawák homokkúszóján az Erő révén látomásokat látott Vaderről és Leiáról, majd találkozott volna R2-val és 3PO-val. Amikor a Lars farmhoz értek Skippy megérezte az Erőt az ifjú Skywalkerben, s meggyőzte Owent, hogy őt válassza. Ekkor azonban újabb látomást látott, méghozzá arról, hogy mi történne, ha R2 nem kerül Luke Skywalkerhez: a homokkúszón rajtaütő rohamosztagosok visszaviszik R2-t Vadernek, aki elpusztítaná a kis droidot, kivégezné Leiát, elpusztítaná a Lázadást, Luke pedig meghalna a Tatuinon anélkül, hogy beteljesítette volna végzetét. Skippy ekkor döntött úgy, hogy eljátssza, hogy rossz a motivátora, s az Erő révén irányította 3PO-t, amikor rávette Owent és Luke-ot R2 megvásárlására. E hőstettet követően azonban sanyarú sors várt a kis Skippyre, a homokkúszóra rátörő rohamosztagosok egyike ugyanis elpusztította, anélkül, hogy bárki megtudta volna, hogyan mentette meg a galaxist...

ArtStation - Skippy The Jedi Droid!Részlet Skippy történetéből

+1) Az ikertestvér és a Lázadás

A Star Wars kánonja abban is összevág a Legendákkal, hogy R5-D4 maga is harcolt a galaktikus polgárháborúban, természetesen a Lázadás oldalán, ahol csillagvadászt navigált. R5 efféle kalandor múltját Peli Motto is megerősítette A Mandalóriban. Az Egy új remény Halálcsillag elleni harcában, az egyik X-szárnyú asztroszere pontosan olyan, mint a film elején látott R5-ös. Ez a kis droid Jek Tono Porkins X-szárnyúját segítette, azonban később egy játékfigurán R5-D8-ként azonosították. E droid is kánonná vált azóta, s a yavini csatában bekövetkezett hősi haláláról később R2-D2 is megemlékezett.

Slimy Mudhole — R5-D8 was an R5-series astromech droid who served...

R5-D8 a yavini csatában

R5-D4 történetének központi eleme tehát a hősies önfeláldozása, mellyel lehetővé tette Luke Skywalker útját és a Lázadás győzelmét. Bár A Mandalóriban egy kissé gyáva, félénk droidot ismerhettünk meg, de úgy tűnik, hogy R5 mechanikus szíve mindig is a helyén volt, s ha kellett még a saját motivátorát sem kímélte, hogy jót tegyen!

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9718069574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2023.03.14. 09:59:51

Egy kérdésem lenne ennek kapcsán: A droid nevek, amik igazából betű és szám kombinációk, azok egyedi nevek vagy típusnevek? Én sokáig úgy gondoltam, hogy típusnevek, tehát a galaxisban sok százezer vagy millió R2-D2 típusú droidnak kéne dolgoznia mindenfelé. De az összes filmben, regényben, novellában, képregényben minden szerző úgy kezeli ezt a témát, mintha ezek egyedi nevek lennének. Ami azért bajos, mert egy 10 millió lakott világot számláló galaxisban lehet legalább 1 trillió különféle droid és ezeknek elég bajos lehet egyedi neveket adni.

viragirwin 2023.03.14. 10:30:01

@steery: Szia! A legtöbb droidnál az előtag, tehát R2-D2 esetében az R2 jelöli a szériáját/típusát, vannak kivételek például bizonyos protokolldroidok, ahol ez fordítva van, így C-3PO esetében például egy 3PO típusú tolmácsról beszélhetünk. Viszont a Kereskedelmi Szövetség protokolldroidjai például TC-vel kezdődő neveket viseltek és ezeknél szintén az előtag utal a szériára, tehát nem feltétlen egységes a rendszerezés. Néha emiatt nehéz megállapítani melyik-melyiket jelenti, de alapvetően mind egyediek, még a Konföderáció B1-es droidjai is (nekik mindig B1-majd egy számsor, ami még azt is jelzi hol szolgáltak). Igazából az elnevezéssel valószínűleg azért nincs gond, mert akárhány betűt és számot rakhatnak a szériajelzés elé vagy mögé, tehát elvileg a kombinációk végtelenek, sőt valószínűleg minden droidnak van egy nagyon hosszú gyártási száma, amiből kiemelik a lényeget és megkapják a nevét.
süti beállítások módosítása