Rebo.hu

Katee Sackhoff sokáig gyakorolta a trónon ülő Bo-Katant

2023. március 12. - DanCarver

bo-katan-throne-mando-s3.jpg

Már a második résznél tart A Mandalóri harmadik évada. A második évadban végre élőszereplősen is felbukkant a mandalóri hercegnő, Bo-Katan Kryze, akinek a mostani új évadban sokkal nagyobb szerep jutott. A Mandalóri mindössze négy éve fut a Disney+-on, azonban Katee Sackhoff közel egy évtizede alakítja Bo-Katant az animációs sorozatoknak köszönhetően. A színésznő ennek apropóján adott interjút az Entertainment Weekly-nek.

SPOILERVESZÉLY! A cikk spoilereket tartalmaz A Mandalóri eseményeivel kapcsolatban.

Katee Sackhoff a 2000-es években lett ismert színésznő, amikor eljátszotta Kara „Starbuck” Thrace századost a Csillagközi romboló című scifi sorozatban. Sackhoff 2012-ben csatlakozott a Star Warshoz, ugyanis ő adta Bo-Katan hangját A klónok háborúja animációs sorozatban. Később szintén ő szinkronizálta a mandalóri hercegnőt a Lázadókban is. Élőszereplős debütálása A Mandalóri második évadában volt, ahol Sackhoff már nemcsak a hangját, de az arcát is adta a karakternek. Bo az évad végén szembekerült a főszereplő Din Djarinnal, aki elnyerte Gideon mofftól a Sötétkardot, amelyre a nő is pályázott. Most a harmadik évadban láthattuk, hogy mekkora sértettség és feszültség van köztük, ám a második rész (The Mines of Mandalore) sokat változtatott Din és Bo kapcsolatán és talán az egész mandalóri nép sorsán. A 42 éves Sackhoff az Entertainment Weekly Dagobah Dispatch című podcastjében beszélt Bo-Katanról és A Mandalóriról egészen onnan, hogy Grogu a segítségét kérte Din kiszabadítására és arról a furcsa pózról is, ahogyan a trónon ült.

bo-katan-obi-wan-tcw.JPG

Bo-Katan és Obi-Wan Kenobi A klónok háborújában

Sackhoff beszélt a legutóbbi epizódról, amelyben Groguval együtt indult Din Djarin kimentésére a Mandalore bolygón.

„Tudod, tényleg úgy érzem, mintha csak egy újabb partnerem lenne a jelenetben. Az évek során annyi gyerekkel, kutyával és teniszlabdával dolgoztam, viszont most a tény, hogy ő animatronikus, és miközben a zseniális bábosok irányítják, tényleg olyan érzés, mintha a jelenetben lennél valakivel. Szóval, valójában nagyon könnyű és élvezetes vele dolgozni.” – mondta a Bo-Katant alakító színésznő.

Szerinte nagyon élvezetes volt Mandalore romjait Groguval felfedezni az epizódban. Még jobban is beleélte magát a szerepbe, hogy Groguval vettek fel közös jelenetek. Ugyanis a bábú mindig egy fix vonalon mozog a forgatáson, így Sackhoffnak nem kellett folyton a lába elé néznie, ami nem is lenne túl mandós, lévén a színésznő ügyetlennek tartja magát kicsit. Nem beszélve arról, hogy a mandalóri sisakból is alig látni ki a színészeknek.

„Ez az. Igazán szerencsés vagyok, mert a sisakom bagolyszemei egy kicsit lefelé dőlnek. Szóval, nekem egy kicsit több perifériás látásom van, mint a srácoknak. A sisakomban vannak ezek a műanyag lemezek, amik rögzítenek, és ha azokat nem veszem le, akkor eléggé lefelé látok a sisak alján. De ez határozottan elveszi a fókuszt. [Nevet]” – mesélte Sackhoff

bo-katan-grogu-mando-s3.JPG

Grogu és Bo-Katan A Mandalóri harmadik évadában

A harmadik évad elején egy kissé másfajta Bo-Katant láthattunk. Eddig mindig olyan céltudatos volt, itt viszont kiábrándult, csalódott és életunt lett. Sackhoff erről a karakterfejlődésről is beszélt.

„Ez az elmúlt 10 év csúcspontja, amióta ismerjük ezt a nőt, és minden egyes dolog, amin keresztülment. Ez az érzelmi áldozata és fáradtsága annak az életcélnak, amit kijelölt magának, hogy egyesítse, vezesse és összehozza a népét. Mindig azt próbálja tenni, amiről azt gondolta, hogy a legjobb Mandalore számára, és könyörtelenül elbukott, többször is. Azt hiszem, ez végül megviselte és azt hiszem, hogy feladta. Ott ül, és átértékel minden egyes dolgot, amit életében tett.” – mondta Sackhoff.

Sackhoff kitért Bo tragikus múltjára és kapcsolatára a nővérével, Satine hercegnővel.

„Bo tetteinek egyik mozgatórugója az, hogy annyi bűntudata van a nővére halála miatt, és ha ezt helyre tudná hozni, az bizonyos értelemben kiengesztelné. Mindez átfut a fején. Mindent elvesztett. Elvesztette az otthonát. Elvesztette a családját. Elvesztette a klánját. Elvesztette Mandalore-t. Elvesztette a Sötétkardot. Minden, amiről azt hitte, hogy szüksége van rá, eltűnt, szóval ez egy eléggé lesújtó kiindulópont.” – magyarázta a színésznő.

bo-katan-ahsoka-tcw.JPG

Bo-Katan és Ahsoka Tano A klónok háborújában

A klónok háborújában jobban megismerhettük Mandalore és a Kryze nővérek múltját. Ők ketten politikailag mindig is szembenálltak egymással, hiszen Satine pacifista volt, míg Bo a hagyományos, harcos mandalóri értékeket követte a Halálőrség oldalán. Ám amikor Darth Maul kivégezte Satine-t, az Bót is megrázta és erős bűntudatot érezhetett nővére halála miatt, lévén előtte ő is kooperált Maullal. Akárcsak Mandalore pusztulásáért is valahol bűntudatot érezhetett, hiszen elfogadta a Sötétkardot úgy, hogy nem nyerte el párbajban és egy felkelést vezetett, amely nyomán a Birodalom elpusztította a bolygót. Ahogy az első rész végén láthattuk a Kalevala trónján ülve magányosan, a rideg és kihalt kastélyban, az mindent elmondott a lelkiállapotáról. A furcsa, trónon ülő pózról is mesélt kicsit a színésznő.

„Tudod, én tényleg tiszteletlenül akartam megtestesíteni a trónt. Jon [Favreau], Rick [Famuyiwa] és én tényleg ott ültünk és fényképeztünk, és próbáltuk kitalálni, hogy melyik a legjobb szög, amiben ülhetne, ami a legcélravezetőbb és legmegvetőbb. És nem csak tiszteletlenül, hanem unottan is.

Részben azért állapodtunk meg ebben a [pózban], mert én olyan apró vagyok az aktuális trónhoz képest. Amikor megépítették ezt a trónt, nem tudom, mit gondoltak, ki fog rajta ülni. Én nem Chris Hemsworth vagyok. [Nevet] Azt hiszem, hirtelen én ültem rajta, és azt mondták, hogy »Ó, ő kicsi.«. Ki kellett találnunk, hogyan tudnánk több helyet elfoglalni, mert ez egy hatalmas tér.” – mesélte Sackhoff.

bo-katan-mandalorian-s3.JPG

Bo sokat változott A Mandalóri harmadik évadára

Az interjú további részében a színésznő beszélt arról is, hogyan kapta meg Bo-Katan szerepét A klónok háborújában tíz évvel ezelőtt. Amikor először felkérték Bo-Katan szerepére a sorozatban, nem igazán voltak elvárásai, azt hitte 1-2 részről lehet majd szó. Természetesen azért izgatott volt, hogy egy animációs Star Wars sorozat egyik karakterét szinkronizálhatta.

„Nagyon izgalmas pillanat volt ez számomra, hiszen Star Wars-rajongóként nőttem fel. És hogy egy női mandalóri harcos legyek? Azt gondoltam: »Ó, Istenem, persze, hogy megcsinálom!« Minden egyes epizód, amikor felkértek, hogy térjek vissza, hab volt a tortán.” – mondta a színésznő.

Majd így folytatta:

„Amikor [A Mandalóri] megtörtént, őszintén meghatódtam, hogy nem csak úgy átugrott az élőszereplős változatba, de Jon és Dave [Filoni] azt akarta, hogy én csináljam. Ez egy igazán mélyreható pillanat volt a karrieremben. Bót megszólaltatni egy dolog, de hogy élőszereplősben játszhatom őt... Úgy érzem, ha bármi másképp alakult volna a karrieremben, az ezt megelőző 25 évben, talán nem történt volna meg. Sok-sok évet töltöttem azzal, hogy olyan karaktereket játszottam, akiknek fizikumok van és bonyolultak, és papíron eléggé hasonlítanak Bóhoz. Azt hiszem, volt értelme.” – mondta Sackhoff

bo-katan-mandalorian-s2.JPG

Bo-Katan A Mandalóri második évadában

Az epizódban Din egy kiborg fogságába esik és Grogu Bótól kér segítséget, aki azonnal a Mandalore-ra siet. Bo végül úgy menti ki Dint, hogy magához veszi a Sötétkardot. Sok rajongót ez megint összezavarhatta, hogy akkor most Bo ismét a jogos tulajdonosa. A színésznő erről is beszélt.

„Azt hiszem, ez az a dolog, ami végre megváltozott Bo-Katanban: már nem akarja többé. Tudom, hogy ezt nehéz megérteni, de amikor oly sokáig áhítozol valamire, ami annyira megfoghatatlan, és minden alkalommal kudarcot vallottál... Láttuk, hogy a 2. évad végén nem fogadta el. Nem hiszem, hogy valaha megtörtént az, hogy a kezében tartotta. Szerintem őszintén csak próbált helyesen cselekedni, ami olyan gyönyörű dolog, hogy ezt látjuk tőle. Elég sokáig tartott míg félretette az egóját, hogy megmentse Dint és Grogut. És ez a helyes út.” – mondta.

Némileg ellent mond Sackhoff szavainak (vagy csak már rosszul emlékezett), hogy Bo-Katan a Lázadókban kapta meg a Sötétkardot, amelyet Sabine Wren ajánlott fel neki. Sabine igazi párbajban nyerte el Gar Saxontól, aki Mandalore ura volt akkoriban.

bo-katan-rebels-darksaber.JPG

Sabine felajánlja Bónak a Sötétkardot a Lázadók negyedik évadában

Bo helytelenül fogadta el, hiszen nem vett részt párbajban. A bolygó elpusztítása után került Gideon moffhoz a kard. Valószínűleg az évad többi részében feloldják a Sötétkard körüli ellentmondást, akár úgyis, hogy Sabine is felbukkan Natasha Liu Bordizzo megformálásában, amelyre igen nagy az esély. A Sötétkard problémájáról beszélt társ-főszerkesztőnk, Kelemen „Rixon” Richárd is a videójában.

A színésznő beszélt a harci jelenetekről is. Természetesen ismét láthattuk Bót akció közben, ám a mandalóri sisak alatt nehéz megmondani, hogy éppen Katee vagy valamelyik kaszkadőre volt-e. A színésznő annyit elárult, hogy ebben az évadban négy nő viselte a maszkot, tehát három különböző kaszkadőre vagy testdublőre volt (Pedro Pascalnak elvileg kettő van) és mindegyiknek más feladata volt. Azt is elmondta, hogy ha valamelyik jelenetet engedélyezik neki, akkor mindenképp megcsinálja ő maga. Elmondta, hogy az évadban lesz egy jelenet egy elképesztő térdencsúsásszal, amit annyiszor vettek fel, hogy kilyukadt a nadrágja. Ha levetítették az epizódot kirakja erről a fotót az Instagramjára is.

bo-katan-darksaber-mando-s3.JPG

Bo harc közben a Sötétkarddal

A második részben a kedvenc jelenete viszont az volt, amikor a megmentett, de még félholt Dinnek poglevest készített. Pont azért, mert itt egy egészen új, humoros oldalát ismerhetjük meg Bónak. Eközben Dint is egyre jobban megkedveli. Valahol felelősséget is érez Din és Grogu iránt, hiszen ő mondta nekik, hogy menjenek csak Mandalore-ra.

„Ez hihetetlenül fontos, hogy kezd érdeklődni és kezdi megszeretni ezt a személyt, mert annyira gyermeki és annyira másnak találja, mint az általa ismert mandalóriakat. Kíváncsivá teszi az élete és személye, és lassan elkezdi tisztelni. Talán egy csipetnyi felelősséget is érez iránta, mert talán olyan helyre küldte, ami veszélyes lehetett.” – mondta Sackhoff

Az epizód végére Din és Bo-Katan sokkal közelebb kerültek egymáshoz, jobban megértették egymás világnézetét mielőtt Din lement Mandalore bányáiba és megmártózott az Élővízben, ahol egy mithoszaurusz él. Kíváncsian várjuk, hogyan folytatódik a történetük.

grogu-din-bo-katan-mando-s3.JPG

Grogu, Din és Bo-Katan Mandalore bányái felé tartanak

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3518069054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása