Rebo.hu

Rossz baba – Babu Frik volt A Mandalóriban?

2023. március 05. - Castad

babu2.jpg

A Mandalóri eddig is töbsször maxolta ki a cukiságfaktort, sok új rajongót szerezve ezzel a Star Wars franchise-nak. A sorozat harmadik évada e tekintetben is erősen indított, melyben a kis Grogut a Skywalker kora közkedvelt fajával, az anzellikkel is összehozta. De vajon ez az anzelli az az anzelli?

E kérdés az amerikai újságírókat is megmozgatta, a Collider és az Empire is értekezett a kérdésben. E cikkeket egészítem ki én is itt-ott további infókkal. 

„Heheyyyy” – Babu Frik

Babu Frik a Skywalker korában bukkant fel először, mint kiváló szerelő és droidkovács, s egyben a Kijimi Fűszerfutárok oszlopos tagja. Ő volt az, aki kiiktatta C-3PO-ban azt a régi korlátozást, mely tiltotta, hogy az ősi sith, azaz ur-Kittât nyelven megszólaljon. Babu ezzel a tettével elnyűhetetlen érdemeket szerzett Palpatine és a Sith Rend végső bukásában, de az apró anzellai az exegoli csatában is részt vett, Zorii Bliss Y-szárnyújában repülve. Babu kevés szerepe ellenére is a film egyik kedvelt karakterévé vált, még Steven Spielbergnek is tetszett! [Neal Scanlan, a Skywalker kora vizuális effektjeiért felelős kreatív művész szerint maga Spielberg kérte a rendező J.J. Abramst, hogy Babut tegyék bele az exegoli csatában, mert tudni akarta, hogy a kis anzellai tényleg túl élte-e a Kijimi elpusztítását. - a szerk.]

Babu az anzelli fajba tartozott. Az Anzell bolygó a Középső Gyűrűben helyezkedett el, nem messze attól a Wobanitól, ahol Jyn Erso is raboskodott. Az apró értelmes fajt a Skywalker korához találták ki, az eredeti tervek szerint csillagrombolók javítására használta volna őket az Első Rend, így tudták volna a hajók gyenge pontjait, s szabotálták volna a teljes flottát. E tervet végül kukázták, ám A Mandalóri friss része alapján nemcsak Babu rendelkezett jó műszaki érzékkel, hanem fajának más tagjai is. Az anzelliak azóta máshol is felbukkantak a kánonban, például A Köztársaság Fénykora kiadási projekt különböző termékeiben.

Babu múltjáról szinte semmit sem tudunk, így azt sem, mióta dolgozott a Fűszerfutároknak. A Poe Dameron – Szabadesés című, különben kiváló regényben bukkant fel eddig „időrendben” a leghamarabb. A regény maga 18-19 évvel a yavini csata után játszódik, tehát körülbelül tíz évvel A Mandalóri eseményeit követően. Babu ekkor már a Fűszerfutároknál dolgozott, s segített a csempészek közé álló, majd tőlük „dezertáló” Poe Dameronnak.

 

 Babu Frik a Skywalker korában

Babu karakterét a filmben Shirley Henderson keltette életre, akit legtöbben a Harry Potter filmek Hisztis Myrtilljeként ismerhetnek. Henderson nemcsak a hangját kölcsönözte (különben remekül) a kisfickónak, hanem egyenesen ő találta ki az anzelli nyelvet. Ráadásul megtanult bábozni is, hogy mozgathassa Babu száját, bábozott vele, s közben improvizált, a Lucasfilm hangmérnökei (Matthew Wood és David Acord) pedig felvették. Az egész jelenetet élőben vették fel Henderson saját bábozásával. 

 „Rossz baba!” – Anzelliek a Nevarrón

Greef Karga szerint a Külső Peremvidék legjobb droidkovácsai az a három anzelli, akik a Nevarrón telepedtek le. Tőlük kért hát segítséget Din Djarin, hogy javítsák meg számára IG-11-t, ám ez a feladat még a kisfickókon is kifogott, megfelelő alkatrészek nélkül még ők sem tehettek csodát. A három kicsi karakter nem kapott külön nevet a stáblistán, csupán „anzelliek”-ként szerepelnek. Érdekesebb azonban, hogy mindhármukat a már említett Shirley Henderson szólaltatta meg. 

A három anzelli – bár nagyon hasonlítottak egymásra – különféle arcszőrzetet viselt, egyiküknek hegyes fehér kecskeszakálla volt, míg másikuk kifejezetten bozontos arcszőrzettel rendelkezett. Igazán nagy képernyőidőt azonban a harmadik társuk kapott, aki a kis műhely vezetője lehetett – ő vizsgálta meg IG-11 sérült áramköreit, s ő volt az is, akit Grogu kissé erőszakosan megölelgetett. Ezen anzelli nem viselt semmiféle szakállt, hanem csupán egy hosszú bajuszt, pontosan olyat és úgy, mint Babu Frik.

 Is Babu Frik in 'The Mandalorian' Season 3? Anzellans Explained

A másik két anzelli A Mandalóriban

Ő neki jutott a legtöbb szöveg is a jelenetben, ahol hasonló kevert basic-anzelli nyelvet beszélt, mint Babu a IX. epizódban. Társai inkább csak anyanyelvükön diskuráltak. Különböző volt azonban e főanzelli fejfedője, mint amit Babu használt a filmben. Tekintve azonban, hogy a két élőszereplős produkció története között mintegy 25 év telt el, könnyen elképzelhető, hogy Babu közben ruhát cserélt, talán nem is egyszer. Nem kell Padmé Amidalának lennünk ahhoz, hogy hébe-hóba átöltözzünk.

Azt nem tudjuk, hogy az anzelliek mennyi ideig éltek, ám A Mandalóri és a Poe Dameron könyv között már csupán mintegy tíz év telt el, így ha nem kifejezetten rövidéltű fajról beszélünk, akkor ez sem akadályozza a két karakter azonosságát. Persze elképzelhető, hogy sok anzelli viselt hasonló bajuszt, ahogy az is, hogy hasonlóképpen beszéltek. Mindenesetre addig nem beszélhetünk Babu Frik szerepléséről, amíg a Lucasfilm hivatalosan meg nem erősíti ezt, talán egy starwars.com cikk keretében.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9618064870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása