Rebo.hu

Milyen fajba tartozik Grogu?

2023. február 27. - Castad

rd6nngznvzouh2mou0ai.jpg

Hamarosan itt A Mandalóri harmadik évada, melyben visszatér az elmúlt néhány év talán legnépszerűbb Star Wars karaktere, a sokak által még mindig „Baby Yoda” néven emlegetett Grogu. A becenév persze találó, hiszen egy 50 éves bébiről van szó, aki mellesleg Yoda fajába tartozik. De mégis mit is tudunk erről a különös fajról?

A Star Wars egyik legnagyobb rejtélye minden bizonnyal Yoda mester faja és szülőbolygója. Ez már-már része a Yodát körülölelő mítosznak és misztikumnak. Yoda faja ráadásul nemcsak számunkra rejtély, hanem a messzi-messzi galaxis lakói számára is. Ismeretlen az eredetük, ami annak is köszönhető, hogy a faj egyedei ritkaságszámba mennek a galaxisban, lények milliárdjai soha életükben nem találkoznak efféle egyeddel. Emlékezzünk csak vissza A Mandalóri különböző epizódjaiban látott jelenetekre, ahol egyesek egyenesen háziállatnak nézik a kis Grogut, míg Peli Motto a Boba Fett könyvében azon sopánkodik, hogy „kisállatsimogatót” nyitott volna a Gyermekkel, jó pénzt keresve rajta. 

A Yoda-faj rejtélye

yoda-empire-strikes-back.jpg

Yoda mester A Birodalom visszavágban

Az „állandó vendégszerzőnk”, Földi Bence fordításában megjelent, in-universe lexikon, a Fajok enciklopédiája is ismeretlenként határozta meg (ekkor még csak) Yoda és Yaddle mesterek faját, melyet a következőképpen jellemez:

„Az egyik legnagyobb ismert jedi, Yoda egy rejtélyes faj tagja, amelynek még a nevét és a származási helyét sem tudni. Az információ megszerzése szinte lehetetlen, annyira ősi és titkos. Yaddle, egy másik jedi mester is e fajba tartozik.”

A fajhoz fűzött buborékos megjegyzés azonban még egy érdekes kis adalékkal is megtoldja a rejtélyt:

„Bármilyen fajba is tartozzék is Yoda, az feltehetően természetében is nagyon közel áll az Erőhöz.”

A faj titokban tartása az alkotóhoz, George Lucashoz is visszavezethető. Lucas egy 2012-es beszélgetés során így nyilatkozott az először A Birodalom visszavágbaBen Kenobi szerepének átvételére kitalált Yodáról:

„Tehát ő egy misztikus karakter, egy mágikus karakter. Nincs háttere. Jön és megy. Ő a rendhagyó, titkos, misztikus idegen, aki belép a filmbe, majd kilép a végén.”

Máskor Lucas viszont csak egyszerűen elviccelte a kérdést, a A klónok támadása DVD-kiadásához kiadott extrák egyikén azt mondta, hogy ő a Muppet Showból

Breki és Miss Röfi törvénytelen gyereke.

Yoda fajának kérdése – pontosabban a kérdés megkerülése – A Birodalom visszavág különböző regényváltozatainak szerzői számára is kihívást jelentett. Az első – ma már Legendáknak minősülő – filmregényt író Donald F. Glut elfként hivatkozott Yodára, melyet magyarul találóan „manócskának” fordítottak.

Az újabb, kánonnak számító Szóval jedi akarsz lenni? ifjúsági kötetben kis mocsári békaként hivatkoznak Yodára. (Utóbbi valószínűleg Lucasra vezethető vissza, aki egyszer maga is annyit mondott viccesen Yodáról, hogy „Ő egy béka”.) Nyilvánvaló, hogy a könyvekben mind a manócska, mind a mocsári béka is inkább Luke véleménye a számára is ismeretlen, hegyesfülű apró zöld lényről, mintsem bármiféle fajmeghatározás. Ráadásul ezt a béka hasonlatot talán újabban elvethetjük, különösen Grogu táplálkozási szokásait figyelembe véve. Sőt, Yoda faja ennek fényében nem hogy nem béka, hanem egy éppen efféle, kisebb kétéltűekkel táplálkozó, kistestű ragadozó. 

471513 frog, The Mandalorian, Baby Yoda, Star Wars - Rare Gallery HD  Wallpapers

Grogu étkezési szokása A Mandalóriban

Yoda-fajúak a messzi messzi galaxisban

Baljós árnyak előtt a Lucasfilm nem támogatta Yoda fajának bemutatását a különféle tartalmakban, ezért bizonyos termékek kiadását visszavonták. Még annak a megerősítését is el akarták kerülni, hogy szükségszerűen létezik egy teljes Yoda-szerű faj. A Baljós árnyak azonban némileg csökkentette a Yoda körüli misztikumot, ugyanis a Jedi Tanácsban felbukkan egy másik fajtársa, a Yodánál 387 évvel fiatalabb „kis csitri”, Yaddle mester. A filmben látott Yaddle-báb Iain McCaignek a fiatal Yodáról készült látványtervén alapult, azonban később egy új, női jedimester lett belőle. Yaddleről ekkor még keveset tudtunk meg, a naboo-i krízis idején a Jedi Tanács tagja volt, ahogyan volt padawanja, Oppo Rancisis is. Nemrég azonban a Jedihistóriák animációs sorozat révén valamennyire az ő történetét is megismerhettük: Qui-Gon Jinn halálát követően lemondott helyéről a Tanácsban, majd észrevette a Dooku-n mutatkozó sötétség jeleit, s megpróbálta visszatéríteni a későbbi szeparatista vezért a fényre. Próbálkozása azonban életébe került.

Star Wars: Tales of the Jedi: Who is Master Yaddle?

Yaddle mester a Jedihistóriák animációs sorozatban

Yaddle megteremtésével azonban kiderült, hogy valóban vannak még más olyan lények a galaxisban, akik úgy néznek ki, mint a titokzatos Yoda mester. A faj neve azonban rejtély maradt, máig leginkább „Yoda-fajú”-ként utalnak vissza rá, bár a Bővített univerzumban megjelent a „tridactyl” elnevezés is, ami csupán arra utal, hogy az ilyen lényeknek mind a kezeiken, mind a lábaikon három-három ujj található. Sok rajongó fejében az is megfordult, hogy mi van, hogyha Yoda az ugyancsak titokzatos whillek közé tartozik. George Lucas ezt azonban tagadta.

Grogu színrelépte sem oldotta fel a rejtélyt, bár egyesek úgy vélték, amikor Din Djarin küldetéseként a sajátjaihoz viszi vissza  Gyermeket, akkor talán ez a faj további tagjait jelenti. A második évadban azonban kiderült, hogy Din a jedikhez, pontosabban Luke Skywalkerhez „vitte vissza” a gyermeket, aki egy rövid ideig képezte is az Erő használatára. Grogu, tehát a harmadik élőszereplős tagja a fajnak, amelynek eddigi összes ismert tagja természetszerűen fogékony az Erőre, sőt a kicsi még olyan ritka és titokzatos erőképességgel is bír, mint az Élő Erő átadásával történő gyógyítás. Grogu révén ráadásul azt is megtudhattuk, hogy mit is jelent a faj lassú öregedése.

A Legendákban további „Yoda-fajú” lényeket is ismerünk, melyek mindegyike bölcs és Erő-érzékeny. A Knights of the Old Republic videójátékban, illetve az azonos nevű képregényben is felbukkan például Vandar Tokare jedimester, a dantuini jedi enklávé vezetője. Tokare a Jedi Tanácsnak is a tagja volt, s megélte mind a mandalóri háborút, mind a jedi polgárháborút. Bár az első jedi-irtást túlélte, amikor Darth Nihilius hatalmas éhségében kiszívta az Erőt a Katarr bolygóról, azt már Vandar Tokare mester sem úszhatta meg. A KotOR mellett a Star Wars: The Old Republic MMORPG játéknak is megvolt a maga Yoda-fajú jedije, méghozzá Oteg, aki jedimesterként és flottaadmirálisként is szolgálta a Régi Köztársaságot a sithek elleni háború és hidegháború során. Az utolsó névről ismert ilyen fajú jedi a Legendákban Minch, aki a Heart of Darkness című képregényben jelent meg (Star Wars Tales 16.) Minch 700 évvel a yavini csata előtt üldözött egy sötét jedit egészen a Dagobah-ig. Találunk még egy meg nem nevezett Yoda-fajú jedit is a Legendákban, de 

talán a legizgalmasabb a Star Wars Adventures Journal 8. száma, ahol még a Mikulás is „Yoda-fajú”-ként jelenik meg!

Ez azonban még a Legendákban sem volt kánon.

Star Wars Knights of the Old Republic : Yoda Voice - YouTube

Vandar Tokare mester

Milyen néphez tartozik Grogu?

Nos e kérdést már sokkal könnyebben megválaszolhatjuk, hiszen elég csak megnéznünk hozzá A Mandalóri és a Boba Fett könyve sorozatokat, hogy megtudjuk,

Grogu nem más, mint mandalóri!

Egy mandalóri lelenc, akit a Krédó szerint Din Djarin saját klánjába fogadott és mandalóriként nevelt. Így a mandalóri Krédó alapján ugyanannyi joga van beszkárpáncél viselésére, mint Din Djarinnak vagy akár Jango Fettnek (mint láttuk a fanatikus Fegyverkovács el is készítette Grogu vértjének első darabját, a lánciget). Sőt, maga Grogu is ezt az utat, ezt a származást választotta. Ahogy Rey a Skywalker korában a saját döntése révén vált Skywalkerré, úgy Grogu a Boba Fett könyvében mandalórivá. Még azt is megkockáztatom, hogy a sorozat címe talán nem is Din Djarinra utal, hanem az általa pesztrált apró kis mandalóri lelencre.

Beskar Baby Yoda from The Mandalorian | Mandalorian, Star wars characters,  Yoda

Grogu beszkárban. Shawn Richter képe

A cikk eredetileg a Ziro.hu felületén jelent meg 2019. november 18-án, Milyen fajba tartozik Yoda, Yaddle és a A gyermek? címmel. Frissítette: Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5118059550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása