Rebo.hu

Így bukkant fel, majd tűnt el egy harminc éves Űrgolyhók-óriásplakát Torontóban

2023. február 21. - Földi Bence

mv5bmty4ndi0nzcwof5bml5banbnxkftztcwoty0mji3na_v1.jpg

Bő két évig élvezhették a torontói rajongók egy felújítás során előkerült reklám látványát. Sajnos csak fotók őrizték meg az emlékét az utókornak.

Egészen izgalmas Twitter-poszt jött szembe velem hétfőn. A Deserted Places nevű fiók arról posztolt, hogy az Űrgolyhók egy 1987-es eredeti óriásplakátja ma is látható Torontóban. Annak rendje és módja szerint nyomozni is kezdtem a klasszikus Star Wars-paródia plakátja után, s sajnálattal kellett konstatálnom, hogy ugyan ma már más plakát szerepel a helyén, izgalmas az előkerülésének története.

Kép

31 év után került elő

A plakátról 2018 februárjában posztolt egy Mark Slutsky nevű felhasználó a Twitteren. Az egyébként forgatókönyvíró Slutsky arról írt, ő maga a közelben nőtt fel, s látta is a plakátot, amikor 1987-ben az Űrgolyhókat reklámozták Torontóban. Itt kell megjegyeznem, hogy a város különösen fontos az Űrgolyhók tekintetében, hiszen a film (az ötletgazda Mel Brooks melletti) két főszereplője, a néhai John Candy, valamint Rick Moranis is Torontóban született. A később Montréalba költözött Slutsky egyébként felnőttként összehaverkodott a szintén Űrgolyhók-szereplő Bill Pullmannel is, aki szerepelt egy általa írt dokufilmben is.

Jó fél évvel később kapta fel a helyi média az Űrgolyhók-óriásplakát ügyét, amikor a torontói City News riportere, Audra Brown készített anyagot a három évtizedes papírdarabról. Mint kiderült, úgy került elő a plakát, hogy leszedték a korábban felragasztott poszterrétegeket a felújítás alatt álló épületen található plakáthelyről. A riportban az is elhangzott, ezzel a módszerrel sok helyütt került már elő hasonlóan régi mozis óriásplakát. Ugyanakkor a riportból az is kiderült, nem valószínű, hogy megmentik az utókornak az Űrgolyhók-plakátot.

„Az épület jelenleg üres és felújítás alatt áll, így kérdéses, mi lesz az óriásplakáttal, de jelenleg még élvezhetik a látványát a járókelők”

– fogalmazott a riportban Audra Brown a torontói Eglington Avenue látványosságával kapcsolatban 2018 nyarán. Egy The_Disintegrator nevű Reddit-felhasználó egyébként azt is bemutatta elég kezdetleges Photoshop-skillekkel, hogyan nézhetett ki a plakát a fénykorában.

Bő két évig élvezhették a látványt a torontói járókelők

Ahogy a riport is sejtette, az Űrgolyhók-ritkaság végül eltűnt az egyébként kínai tulajdonban álló épület oldalán elhelyezett plakáthelyről. Nyomozásom során azonban csak nagyjából tudtam meghatározni, mikor történhetett meg az óriásplakát elfedése egy másik plakáttal.

Mark Slutsky egy ideig követte a Twitter-posztja alatt, hogy meddig volt látható a plakát. 2019-ben még büszkén posztolta egy másik felhasználó tweetjét a plakátról, majd 2020 februárjában posztolt arról utoljára, hogy még nem fedték el az akkor már 33. évébe lépett reklámot. A Google Maps Utcakép-szolgáltatásának segítségével annyit tudtam meg, hogy 2020 novemberében már elfedték az Űrgolyhók-plakátot, így ez azon év februárja és novembere közötti időszakban történhetett meg. Azaz a nyomozásom során azt is meg tudtam állapítani, hogy a cikk elején említett Deserted Places-tweet sem állított igazat arról, hogy máig látható a reklám. Kár a plakátért, tényleg megérte volna megőrizni valahogy, ha már előkerült…

Régóta pletykálnak egy esetleges folytatásról

Az Űrgolyhókat egyébként három évvel az amerikai premier után, 1990. augusztus 2-án mutatták be Magyarországon, olyan legendás szinkronhangok közreműködésével, mint például Kránitz Lajos, Helyey László, Harkányi Endre, Hegedűs D. Géza, Bencze Ilona vagy Menszátor Magdolna.

Az amerikai bemutatásának 35. évfordulóját tavaly ünnepelt film ugyan nem volt siker a mozikasszálnál, de a VHS-korszakban kultstátuszba emelkedett. Az Űrgolyhók esetleges folytatásról évtizedek óta pletykálnak, olykor Rick Moranis és Mel Brooks is nyilatkozott erről, ám máig nem valósult meg. S mivel Mel Brooks idén júniusban már 97. születésnapját ünnepelheti majd, míg Rick Moranis és Bill Pulman idén lesz hetven, John Candy pedig már nincs is köztünk, feltehetőleg az eredeti szereplőgárda nagyját felvonultató folytatásról már le is tehetnek az Űrgolyhók rajongói.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7218054766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.02.24. 11:19:00

ejj, de jó film is ez!
a mai napig idézünk belőle!
süti beállítások módosítása