Rebo.hu

47 évvel ezelőtti látványterven alapul az Andor birodalmi hajója

2022. november 20. - Földi Bence

the-cantwell-class-arrestor-cruiser-1668616356.jpg

Az Andor 11. részében egy különleges birodalmi űrhajót láthattunk, a Cantwell-osztályú  elfogócirkálót. A Cantwell látványterve még 1975-ben készült, a nagyvásznon azonban csak a Solo: Egy Star Wars történetben debütált, akkor is csupán egy villanás erejéig. Jelentősebb jelenetet  végre az Andorban kapott. Ennek alkalmából felelevenítjük a látványterv történetéről írt archív Ziro.hu cikket.

Colin Cantwell látványtervező az Egy új reményhez készített egy eredetileg Sith anyahajónak nevezett látványtervet, mely a korai tervek szerint „sith vadászgépeket” szállított volna (ekkor még szó sem volt TIE-vadászokról). Ez lett volna a nyitójelenet birodalmi hajója is egyben. A dizájnhoz a II. világháború anyahajói nyújtottak inspirációt számára. Colin Cantwell az Instagramon írt arról, hogy hosszas, George Lucasszal való tanakodás és egyeztetés előzte meg a látványterv elkészítését.

A hajó végül sosem került be a filmbe, hanem 1975 végén elkezdték áttervezni, végül megszülettek a vásznon is látott csillagrombolók. Az említett hajódizájn oldalán és az orrán megtalálható, pusztító erejű fegyverekből pedig kifejlődött a Halálcsillag szuperlézerének ötlete.

A dizájn ezt követően elfelejtődött és elsüllyedt a Lucasfilm archívumában. Itt bukkantak rá a Solo: Egy Star Wars-történet előkészítése során. A produkciós csapat mindenképpen életet szeretett volna lehelni a látványtervbe, ám a mozikba kerülő filmben csupán egy villanás erejéig láthatjuk.

Pablo Hidalgo, a Lucasfilm Story Group oszlopos tagja azt írta a Twitteren, hogy James Clyne, a Lucasfilm látványszupervizora harcolt nagyon azért, hogy felhasználják az elfeledett látványtervet. Alex Hutchings készített maketteket az újrahasznosított hajóból, egyet az Art of Solo: A Star Wars Story c. kötet is mutatott.

f5314033-3631-4d30-8b20-830bf4105ada-colin-cantwell-crusiser.jpeg

Colin Cantwell látványterve (Inverse)

A Solo eredeti tervei szerint a Millennium Falcont a Kessel-futam legelején egy vonónyalábbal felszerelt birodalmi hajó kapta volna el, ez lett az említett korai hajódizájn nyomán a birodalmi elfogócirkáló. Végül ezt a jelenetet kivágták Ron Howardék a filmből.

SpaceShipsPorn nevű Twitter-fiók azonban előtúrta, hogy a hajó mégis szerepel a tavaly májusban vászonra került filmben. Méghozzá abban a rövid toborzófilmben, amelyet Han Solo lát a Korélia űrkikötőjében, és amelynek nyomán Han benyújtotta felvételi kérelmét a birodalmi sereghez.

 

„Nagyon örülök, hogy láthattam repülni”

– ezt írta Colin Cantwell a Csillagok háborúja művészete nevű Facebook-csoportban Varga Csongor – a Holonet Krónikák állandó vendége – azon kérdésére, mit szólt, hogy elhagyott dizájnját ismét felhasználták. Cantwell azt is írta, az ő szemében sosem volt „elhagyott” a hajó.

Visszatérve a Solóhoz: a SpaceShipsPorn írt arról is, hogy Han kadétévei alatt is láthattuk volna a hajót, ám e komplett jelenetsort is kivágták a filmből. A később nyilvánosságra hozott, félkész klip legelején bukkan fel a birodalmi elfogócirkáló, amelynek Han neki is ütközik:

A hajó újrahasznosítását olyannyira komolyan vette a stáb, hogy még két különböző Hot Wheels-modell is készült belőle (12). Sőt, Leland Cheea Holokron Őrzőjének is nevezett Story Group-tag a Twitteren azt írta, hogy a jármű a birodalom hajóinak Cantwell-osztályába tartozik. Ezt 2020-ig ugyan egyetlen hivatalos kiadvány sem erősítette meg, de szép főhajtás az eredeti tervező felé – annak ellenére, hogy a hajót végül szinte teljes egészében kivágták a filmből. 2020-ban is csupán egy szerepjátékhoz készített hivatalos forráskönyv (Starships and Speeders) nevezte Cantwell-osztályú elfogócirkálónak a hajót. 

A kalandos sorsú látványterv végül az Andor 11. epizódjában kapta meg az őt már évtizedek óta megillető méltó szerepet a Star Wars franchise-ban. Az epizódban az elfogócirkáló a Segra Milo birodalmi őrjárathoz tartozott, mely a Saw Gerrerához kapcsolódó partizán- és kalóztevékenység lefülelésére érkezett a térségbe, nem túl acélos elméjű kapitányával. E hajó kér azonosítást Luthen Raeltől, majd meg is kezdi hajója, a Fondor vontatását vonónyalábbal, nem sok sikerrel. Fondor droidja ráadásul maga is azonosítja az őt vegzáló birodalmi cirkálót, mellyel végre a lehető leghivatalosabb szinten is kanonizálja a Cantwell-osztályú elfogóvadász nevet.  A Cantwell ugyan eléggé pórul jár a Luthennel való rövid összecsapás következtében, mindenesetre ez a rövid és látványos jelenetsor immár kitörölhetetlen helyet készített a Star Wars egyik legkalandosabb sorsú űrhajó-látványtervének. Az örömöt azonban beárnyékolja, hogy a művész, Colin Cantwell már nem élhette meg ezt a pillanatot, 2022 májusában, kilencven esztendős korában elhalálozott. 

 

A cikk eredetileg a Ziro.hu felületén jelent meg 2019. március 19-én. Frissítette: Kádas István.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2417982534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása